BREIN wint, democratie verliest

Gepubliceerd op door | 23 reacties

Op 11 januari sprak de rechter uit dat internet providers XS4ALL en Ziggo het internetverkeer van hun klanten moeten censureren. Vandaag is bekend geworden dat ook de andere providers, alle vreugde over de pas gewonnen netneutraliteit te spijt, eveneens moeten gaan censureren. Aan het eind van de ochtend is ook het vonnis van BREIN vs de Piratenpartij van de fax gerold.

De uitslag:

Ex parte-bevel niet vernietigd
De  rechter heeft besloten dat het ex parte-bevel rechtmatig was, daarmee lijkt het recht op hoor en wederhoor definitief uit de ‘IE’-rechtspraak verwijderd te worden. De bezwaren die de Piratenpartij had neergelegd bij de rechtbank zijn ongegrond verklaard. Blijkbaar is het niet belangrijk om de wederpartij te horen in een rechtszaak. Hier blijkt maar weer eens wat er fundamenteel mis is met het ‘IE’-recht. De belangen van een kleine groep monopolisten staan hoger dan algemene  belangen als vrijheid van informatie en vrijheid van meningsuitingen. Ook blijft hiermee de deur open om anderen zonder proces te veroordelen.

Specifieke proxy blijft gecensureerd
Het ex parte-bevel blijft helaas van kracht. Dat betekent dat we onze specifieke proxy tpb.piratenpartij.nl moeten blijven censureren. Ook mogen we geen lijsten meer plaatsen met manieren hoe je eventueel de blokkade kunt omzeilen.

Generieke proxy moet gecensureerd
Dit  is een klap in het gezicht voor het vrije  internet en een juridisch novum. We komen op een  glijdende schaal. Steeds meer  stukjes internet zouden gecensureerd  moeten worden, omdat ze eventueel  toegang verschaffen aan the Pirate  Bay, tot uiteindelijk een groot deel  van het internet geblokkeerd zou  zijn.

Nog onduidelijk
In punt ii) van het vonnis wordt het de Piratenpartij geboden ‘zich te onthouden van het aanbieden van directe links naar de bedoelde TPB dedicated proxies‘.

Dit verbod lijkt zich uit te strekken tot het hele *.piratenpartij.nl domein. We moeten dus de hele site van de Piratenpartij, inclusief het blog, uit gaan kammen op zoek naar alle verwijzingen naar bijvoorbeeld www.geenstijl.nl en www.rechtspraak.nl. Als we €5000 in willen zetten kunnen we testen wat de rechtbank precies bedoelt met ‘directe links’.

Punt v) gebiedt  de Piratenpartij “zich te onthouden van het plaatsen van lijsten met  internetadressen waarmee blokkades van TPB kunnen worden omzeild, op  haar subdomein tpb.piratenpartij.nl.”

Het lijkt erop dat ook een verwijzing naar de downloadpagina voor de Tor-browser, of zelfs de Opera-browser illegaal geworden is.

Directe links naar reverse proxies lijken dus vanaf nu overal verboden voor de Piratenpartij, en daarnaast mag er op tpb.piratenpartij.nl geen uitleg meer staan of verwezen worden naar sites waar uit te vinden is hoe de blokkades te omzeilen zijn. Met het Auteursrecht in de hand slaagt BREIN er dus in om een politieke partij letterlijk de mond te snoeren over het omzeilen van censuur.

punt vi) maakt daarnaast duidelijk dat BREIN een direct financieel belang heeft bij de hoogte van de boetes. Verbeurde dwangsommen vervallen niet aan de staat, maar verdwijnen gewoon in de kas van BREIN.

En hoe nu verder?
We zijn het vonnis nu nader aan het bestuderen en gaan bekijken wat onze vervolg stappen zullen zijn. De Piratenpartij zal de door de rechter opgelegde maatregelen in ieder geval onder luid protest honoreren. De uitspraken van vandaag tonen wel aan dat de Piratenpartij broodnodig is in het politieke landschap. Een rechter interpreteert slechts wat de wet voorschrijft en als dit vonnis onrechtvaardig lijkt dan komt dat omdat de wet onrechtvaardig is. De juichverhalen over de gewonnen #netneutraliteit laten al zien dat politiek Den Haag niet snapt waar het werkelijke probleem zit. Zolang lobbyisten met het Auteursrecht in de hand politieke partijen kunnen censureren, is het de Auteurswet die eerst dringend aangepast moet worden. Het lijkt erop dat alleen de Piratenpartij de kennis en het lef heeft om dat punt in Den Haag te gaan maken. 12 september wordt dus een belangrijke dag!

Wil je zelf de complete beschikking lezen? Hier te vinden.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Gepubliceerd in Geen categorie.

23 comments on "BREIN wint, democratie verliest"

 1. Kop op!Laat je niet kisten!!Gewoon het land in gaan en de mensen overtuigen dat dit niet een overwinning is van de EI maar een verlies van
  democratie waar we met z`n allen prat over uitkomen,

  Het is toch belachelijk dat een stichtinkje jou en mij kan vertellen wat ik met mijn internet mag of niet mag doen..

  Niet de kop laten hangen piraten,samen met GS zijn jullie ECHT onze laatste VECHTENDE hoop,

  We gaan voor 12 september,ik doe mee!!!

 2. Stichting BREIN kan niet meer naar eigen inzicht de lijst met de te blokkeren adressen uitbreiden, en dat is een zeer grote vooruitgang. De wispelturigheid in uitspraken toont naar mijn inziens aan dat dit een zaak is geworden waarbij men tot het allerhoogste niveau moet door procederen om enerlei vastigheid te krijgen.

 3. Ik ben echt verbijsterd en geshockeerd. Terwijl ik het enerzijds zag aankomen ben ik anderzijds zo teleurgesteld! Mijn stem hebben jullie absoluut en reken maar dat ik dit op FB rondtoeter. Het probleem zit hem nu nog in het feit dat te weinig mensen begrijpen dat dit een eerste stap tot totale controle kan zijn. Mijns inziens is hier veel publiciteit voor nodig om zo bewustwording te creëren bij het verwende (of het aan vrijheid gewende) Nederlandse publiek. Ik wens jullie hierbij veel succes!!

 4. Onze demissionaire minister van BuZa heeft net aan de Syrische bevolking uitgelegd hoe ze de internetcensuur van de regering aldaar kunnen omzeilen en hier wordt de uitwisseling van Alle files via PB gestopt.

 5. hoe kan het zover komen dat een onafhankelijke winstegevende prive-organisatie plots het internet kan censureren. Ik kan toch ook niet zomaar een bedrijf starten dat het internet blokkeert??? Hier moet echt iets corrupts achter zitten….

 6. Ik vind jullie tekst op tpb.piratenpartij.nl erg scherp, en ook dit stukje is prima geschreven. Slim ook om het in het Engels te vertalen, dat maakt het voor mij weer makkelijker om even snel een linkje aan mijn internationale vrienden te plaatsen.

  Als de piratenpartij deze koers aanhoudt zal ze snel serieus genomen worden en meedoen als volwaardige partij in de verkiezingen. Ik twijfelde nog, maar als jullie dit volhouden hebben jullie mijn stem!

 7. Ik download er geen bitje minder om. Als ik alles wat ik download zou KUNNEN betalen om aan te schaffen was ik erg rijk. Als ik alleen maar download wat ik KAN betalen, zou ik me als als arbeidgehandicapte die altijd thuis zit de hele dag stierlijk vervelen en zou ik als authist een sociaal risico worden. Maar goed, verveeltjes als brein marcheren toch alleen maar achter de feiten aan. Gerechtelijke uitspraken als deze zijn voor mensen als ik toch echt vet mosterd na de maaltijd. Wat vandaag verboden werd… was vorige week al achterhaald. En zo zal het altijd blijven. Je weet pas dat het lekt als het aan de andere kant van de dijk al nat is. Dan probeer je het lek te dichten maar ondertussen elders…

 8. 194.71.107.50 staat niet in de lijst.

  Ik wil mensen ook met klem afraden om te Google te gebruiken om erachter te komen hoe je langs dergelijke blokades zou moeten komen. Vooral niet zoeken op tor. Of VPNs. Daarlijk komt de overheid je halen.

 9. Brein is Cut.
  Het doet al jaren moeite over met het verspreiden van bestandgegevens.
  Als het zo door gaat dan mag ik zeker geen video of foto van mezelf uploaden naar een van mijn vrienden netwerken, of youtube.
  Het wil alleen maar indruk hebben en vaker op het nieuws komen.
  Bovendien ze spelen al jaren vals, daardoor hebben ze de rechtzaak gewonnen.
  Ze hebben vantevoren iets met de rechter afgesproken en hebben persoonlijk regelmatig contaact met elkaar.
  Straks word zeker ook die stome ACTA troep ingevoerd, daar zal Stichting nepbrein (ze denken slecht na over dit soort dingen) mee blij zijn.
  Ik zal zelf zeggen: degene die nog op de site terrecht kan komen, download zoveel mogelijk wat je interesant lijkt of wilt hebben.
  En zoek zo snel mogelijk naar andere alternatieven en mogelijkheden om de blokkade te omzeilen

  En de piratenpartij mag nog die lijsten plaatsen want het gaat pas in wat de rechter heeft gezegd, of stuur gewoon iedereen een mailtje met die lijsten want ze kunnen nu nog gelukkig niet in onze mail kijken (willen ze wel).

  En dat ze de site antibrein.nl hebben geblokkeerd waar je petities over die beoepen kan ondertekenen is kinderachtig.
  Word eens volwassener stichting brien en laat onze vrijheid met rust (Nederland is een vrij land en hoort zo te blijven).

 10. Het lijkt me het handigst om te verwijzen naar de PirateParty website in een ander land (bijv. Duitsland), waar dan de links op staan. Als de rechter een verwijzing naar die website zou verbieden, is er sprake van directe POLITIEKE CENSUUR. Ik denk dat jullie dan veel sterker staan tegenover de rechter, omdat dan duidelijk de netneutraliteit in het geding komt. Een verbod op een website van een politieke organisatie zal daarnaast ook harder aankomen in Den Haag, omdat hun eigen politieke geloofwaardigheid in het geding zou komen als ze het negeren. Internationale samenwerking is voor jullie denk ik het belangrijkste middel om het te winnen van de grillen in de rechtspraak van de afzonderlijke natiestaten.

  AW78.

 11. Is er ook een plaats waar ik het vonnis kan inzien? Alle (nieuws-)berichten erover zijn zo vaag dat ik het gewoon zelf wil kunnen lezen.

 12. dit is echt verscrikkelijk, eerst megaupload, nu piratebay en al zn proxy’s. google moet ook al gaan censureren heb ik gemerkt. zometeen mogen we ook geen muziek meer downloaden. ze zijn ons aan het onderdrukken. er zou nog wel eens een cyberoorlog kunnen ontstaan in dit tempo.

 13. Lolzz ik kan blijfen downloaden op ThePirateBay is geen probleem ik heb altijd al gezegt ip of well ban heb geen nut een slim iemand kan er zo op komen je kan het ook via je explorer doen gewoon je ip om zeilen naar buitenlandlocal area network (lan setting) je moet wel even weten wat voor ip je daar kan voor gebruiken en poort en wat BREIN maar denk alleen aan geld en even de baas spelen op het internet op eigenlijk is er niemand de baas op het net brein is een groote leugenaar rechters afpersen zijn ze al te goed voor om even wat geld weg te schuiven onder het bankje de grootste piraat is brein wel en zijn vriendjes burma die nog betrap waren met het downloaden van game van uit hun kantoor en ons even zeggen wat wij wel mogen en niet

 14. Ik stel voor dat we met zijn allen uit protest op elke lantaarnpaal die we kunnen vinden een lijst met alternatieve locaties naar de piratebay plakken.

  Met daaronder de uitleg waarom die lijst daar hangt (linkje naar de website van de piratenpartij bijvoorbeeld) en een aansporing om vooral mee te doen met deze protest-actie.

  Niet dat ik voor downloaden ben, maar laat ze eerst maar eens met een realistisch en betaalbaar alternatief komen en daarbij; De blokkade acties gaan vele stappen te ver, het lijkt wel een politiestaat te worden hier.

  Eens kijken of zo’n protestactie misschien wat duidelijk maakt, ben benieuwd wat daarop dan hun antwoord is. Als het hele land volhangt met dat materiaal dan kan de politiek het onmogelijk nog negeren.

  Wel naderhand netjes de rommel weer verwijderen trouwens 😉

 15. Onze partij financieel kapot laten maken om 1 proxy in de lucht te houden is KORTZICHTIG en DOM! We moeten ons als politieke partij niet laten afleiden van het hoger doel. En het hoger doel is om te professionaliseren (is keihard nodig!), zetels te halen, draagvlak creëren voor onze ideeën om vervolgens wetten te veranderen waardoor brein zijn juridische slagkracht verliest om vrijheid te beperken. We zouden niet eens moeten willen overwegen om in het doorzichtige financiële valstrik van brein te trappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *