De zorg staat van twee kanten zwaar onder druk. Aan de ene kant de overheid die happen uit het budget blijft nemen, en aan de andere kant de winstkoorts die zo eigen is aan de bewierookte vrije markt. Intussen worden mensen om 7 uur 's avonds al in bed gelegd en kampt de zorgsector al jaren met een hoog verzuim- en arbeidsongeschiktheidspercentage, voornamelijk in de thuiszorg en verzorging.
Laten we eens analyseren hoe die zorg in elkaar zit.
Thuiszorgbedrijf GraaiZorg
Neem een willekeurig thuiszorgbedrijf. Laten we ze voor het gemak even GraaiZorg noemen. GraaiZorg is een commerciële instelling met winstoogmerk. Wat willen ze bereiken? Juist ja, zo veel mogelijk winst maken! GraaiZorg krijgt per uur geleverde zorg uitbetaald van de overheid. Even voor de duidelijkheid, we gaan er van uit dat GraaiZorg niet fraudeert, ze factureren dus niet meer uren dan ze leveren. Goed, wat wil je dan, om zo veel mogelijk winst te maken? Zo min mogelijk onkosten. Dus om te beginnen betaal jeje werknemers het minimumloon. Dan komt er nog iets heel vervelends bij thuiszorg kijken: inval. Je moet mensen klaar hebben staan om in te vallen bij ziekte, maar dat kost geld. Hoe los je dat op? Chantage! Gewoon een willekeurige werknemer bellen en zeggen dat als ze niet komen werken, dat al die arme mensen dan geen eten krijgen. Opgelost! Dan zit je met het inplannen van de zorg. Daar neem je een paar planners voor aan. Het vervelende is alleen dat die lastige gehandicapte mensen allemaal rond de zelfde tijd zorg willen (gek hè?). Het is goedkoper om een paar mensen veel uren te laten draaien dan veel mensen een paar uur. Dus met die gewenste tijden nemen we het gewoon niet zo nauw; dan draaien ze maar wat langere diensten.
Mensen in dienst van GraaiZorg draaien vaak werkweken van 60 uur. Ze worden aangemoedigd hun overuren als vakantie-uren bij te laten schrijven die ze vervolgens nooit op kunnen nemen. Ze hebben geen vaste werkroutine en krijgen bovendien nog eens veel negativiteit over zich heen van de mensen die ze verzorgen, omdat ze altijd te laat komen.
Mensen die zorg ontvangen van GraaiZorg weten nooit wie er voor de deur staat of wanneer ze zorg zullen krijgen. Het gebeurt ook nog regelmatig dat er niemand op komt dagen, waarna ze lekker een half uur in de wacht mogen staan aan de telefoon. Klagen over de kwaliteit heeft heel weinig zin aangezien de overheid GraaiZorg betaalt. En laat de overheid het niet zo veel kunnen schelen of jij je eten nu om 4 uur of om 8 uur krijgt.
Verpleeghuis Stapelbed
Dat was de thuiszorg. Laten we nu een kijkje nemen bij verpleeghuis Stapelbed. In tegenstelling tot de thuiszorg krijgen verpleeghuizen per indicatie (over mensen gaat het niet meer) betaald. Stapelbed kan dus ongestraft doen wat GraaiZorg niet mocht, namelijk minder uren zorg inkopen! Wat je dus wilt doen is zo veel mogelijk indicaties (mensen dus) in zo'n instelling proppen en zo min mogelijk zorgverleners inhuren.
Mensen in dienst van Stapelbed werken niet alleen erg lange werkweken voor minimumloon, ze werken soms zelfs meer dan 22 uur per dag omdat Stapelbed de nachtdienst maar als 3 uur telt. De hoge werkdruk en deprimerende omstandigheden van de 'indicaties' zorgen er voor dat mensen het over het algemeen niet lang volhouden. Hoe zou het nu toch komen dat er zo'n mensentekort is in de zorgsector?
Mensen die in verpleeghuis Stapelbed wonen mogen blij zijn als ze een eigen kamer krijgen. Als ze naar het toilet moeten, krijgen ze te horen dat daar geen tijd voor is en dat ze het maar in hun luier doen. Douchen is er maar één keer in de week bij. Mensen in dit soort instellingen zijn zelf vaak niet meer in staat om te klagen, of worden niet geloofd. Als de familie er achter komt besluiten ze in de meeste gevallen de zorg over te nemen.
Het kan ook anders
Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen? Normaal gesproken zit er een rem op de hebzucht. Als een bedrijf het te gek maakt raken ze consumenten kwijt. Maar in de verzorging zijn mensen geen consumenten. Ze zijn producten die verhandeld worden.
Tegelijkertijd zit de overheid met een begrotingstekort. En in plaats van te korten op de winst van deze bedrijven, wordt er gekort op indicaties. Minder uren, minder zorg. Gelukkig bestaat er al een goed(koop) alternatief: Persoonsgebonden budget of PGB, waarbij zorgvragers hun zorg zelf mogen inkopen. Helaas proberen onze grote vrienden bij de VVD dat al jaren lang de nek om te draaien, want, FRAUDE!
Bij zorg via een persoonsgebonden budget is de zorgvrager weer de klant: hij of zij koopt namelijk zelf de zorg in. Dat kan door direct mensen in dienst te nemen, of door de zorg uit te besteden aan een bedrijf. In beide gevallen bepaalt de zorgvrager.
Laten we eens kijken hoe het er in de pgb aan toe gaat. Piet piraat koopt zijn zorg in bij ZorgOpMaat, een klein bedrijf dat uitsluitend pgb zorg levert. Voordat de zorg van start kan gaan Piet Piraat en ZorgOpMaat om tafel zitten om te kijken wat Piet graag zou willen en wat de mogelijkheden zijn.
Werknemers in dienst van ZorgOpMaat krijgen nog steeds niet veel betaald maar ze hebben een vaste werkroutine, werken een redelijk aantal uren en vinden hun werk over het algemeen een stuk plezieriger, Piet Piraat is immers erg blij met de zorg die hij ontvangt.
Piet Piraat krijgt zorg op de tijden die hij zelf gekozen heeft. Ook kan hij vaste verzorgenden krijgen als hij dat wil. Het gebeurt zelden tot nooit dat Piet geen zorg krijgt.
Piet Piraat kan ook besluiten zijn zorg helemaal zelf te organiseren. Hij moet dan een vacature plaatsen, interviews houden, een arbeidscontract opstellen, werkafspraken maken met de verzorgenden, loonadministratie bijhouden en zijn eigen zorg inplannen. Gelukkig krijgt hij hier een aantal hulpmiddelen bij. Het servicecentrum pgb van de sociale verzekeringsbank biedt kant en klare arbeidscontracten voor zzp'ers, freelancers en werknemers (arbeidscontract). Ook biedt de svb de mogelijkheid om de salarisadministratie gedeeltelijk of geheel uit te besteden zonder extra kosten. Piet Piraat hoeft dan alleen nog maar het aantal gewerkte uren door te geven waarna de svb inkomstenbelasting en sociale verzekeringspremies aftrekt en de zorgverleners uitbetaalt.
Mensen in dienst bij Piet Piraat bepalen zelf hoe veel uren ze werken en voor wie ze zorgen, als het niet klikt met Piet zoeken ze gewoon een andere PGB'er. Ze krijgen ruim boven het minimumloon uitbetaald, en vinden hun werk vaak prettig omdat ze mede zelf de arbeidsvoorwaarden bepalen.
Piet Piraat heeft wat extra regelwerk maar krijgt in ruil daarvoor de vrijheid zijn eigen leven in te richten. Zorg nodig hebben is altijd vervelend, maar de zorg zelf hoeft geen extra beperking te zijn met een PGB.
De overheid geeft budgethouders iets meer dan de helft van het bedrag wat uitgekeerd wordt aan bedrijven die zorg in natura leveren. Er gaat daarnaast nog geld naar de sociale verzekeringsbank voor de salarisadministratie en het zorgkantoor voor de controle. Er wordt echter op meer fronten bespaard.
Mensen met PGB zijn zelfstandiger en dat spaart kosten op heel veel vlakken. Denk bijvoorbeeld aan ouders met een zorgbehoefte die dankzij PGB hun kinderen zelf naar school kunnen brengen en minder opvoedingsondersteuning nodig hebben. Mensen die dankzijn hun PGB kunnen werken en geen uitkering meer nodig hebben, of zelfs geen zorg- en huurtoeslag meer! Voor mensen met een complexe zorgbehoefte betekent een PGB thuis kunnen blijven wonen en bespaart de overheid de kosten van een duur verpleeghuis.
PGB betekent betere kwaliteit zorg, betere arbeidsomstandigheden en de vrijheid om bijvoorbeeld ondanks je handicap te werken of voor je eigen kinderen te zorgen. Hoe veel fraude er ook gepleegd zou worden met het PGB, dit kan nooit opwegen tegen de 'legale fraude' en rechtenschending die de zorg in natura met zich meebrengt.
Informeer jezelf
Verpleeghuizen
- abvakabofnv – Onverantwoorde zorg
- abvapabofnv – Zwartboek zorg
- gezond24 – Slechte omstandigheden in verpleeghuizen
- ZorgVisie – Slechte zorg bij verpleeghuis van Amsta
- MugWeb – Waar moeten al die hulpbehoevende bejaarden naar toe
- PVV – Kwaliteit van zorg schiet tekort
Thuiszorg
- Eigen ervaring: Ik heb zelf een aantal jaar thuiszorg in natura (thuisbegeleiding en persoonlijke verzorging) ontvangen en ben intussen overgestapt op PGB.
- Wij zijn de thuiszorg
- Zorg geen markt
- RTLNieuws – Dagelijkse onderbezetting zorg
- Kijk op thuiszorg – Dilemmas in de thuiszorg, weer een rapport
- Rijksoverheid – Ouderen wekenlang verstoken van zorg
- Nu.nl – NMA vermoedt misstanden in de thuiszorg (2008)
- RWI – Rapport ziekteverzuim zorg
Peter zegt
Op zich prima dat dit aan de kaak wordt gesteld, maar stapt de Piratenpartij hiermee niet in het drijfzand waarin iedere andere partij zich bevindt?
Het unieke van de PP was altijd dat er maar een paar standpunten waren waarop geen concessies werden gedaan, terwijl de overige standpunten werden bepaald door de coalitie (het welbekende “wig-effect”). Ik vind het verassend dat deze partij zich nu inlaat met alternatieve standpunten en zich meer aan het profileren is als een socialistische partij. Ik ben het toevallig eens met dit artikel, maar jullie kunnen hier ook stemmen mee verliezen die het wel eens zijn met jullie kern-standpunten maar niet met dit artikel.
piet zegt
ik vind deze partij te siriues jamer dat ik noch geen 18 ben want anders zou ik er niet op stemmen want het is kansloosdeze partij ga wat met je leven zoeken graag ge daan doei
Piraat blaaskaak zegt
Ik vind t erg jammer dat deze partij zichzelf de piratenpartij noemt terwijl er geen piratenboot en schatkist te vinden is, hierbij zijn ook de kanonnen thuis gelaten wat hiervoor zorgt dat er geen power in de piratenpartij zit. Graag hiervoor een andere naam bedenken, ik heb er al eentje voor jullie: de teletubies van de 2e kamer! Ai ai maties ik zie jullie graag terug op t pirateneiland!