Waarom is BREIN nu zo boos op ons?
Proxies voor dummies
Voor de meeste gebruikers van een ongecensureerd internet is het eigenlijk niet merkbaar dat ze aan het eind van een doodlopende straat van het internet zitten. Het lijkt alsof je midden in een spinnenweb van informatie zit, terwijl je er eigenlijk maar met 1 draadje aan hangt.
Zolang je in een vrij land leeft en je provider alles doorgeeft wat er aan zijn kant van het internet zit, is er niets aan de hand. Wanneer je in een gecensureerd land woont, zal de provider jouw draadje weigeren te verbinden met sites waarvan de machthebbers niet willen dat je deze bezoekt. In landen als Syrië en China is de meeste vrije pers onbereikbaar, Iran zal behalve elektronisch betalingsverkeer straks helemaal niets meer doorgeven vanuit het buitenland en in Nederland begint het dus met The Piratebay.
“The Net interprets censorship as damage and routes around it.”
(Het internet ziet censuur als storing en zoekt een alternatieve route – John Gilmore)
Om de web-analogie nog even voort te zetten, het ‘web’ merkt ook zelf dat er een gebroken draadje ergens is, en zal de schade zelf proberen te repareren. Dat kan op een aantal manieren; de meest bekende zijn mirrors en proxies.
Een Mirror is een kopie
Een webserver die niet door jouw provider wordt geblokkeerd heeft een één-op-één kopie van de website die jij niet mag bezoeken en biedt de hele site aan op een andere plek dan waar de censor deze verwacht. Omdat je met een mirror ook de informatie op de server daadwerkelijk kopieert, creëer je daarnaast een vrij efficiënte back-up.
Een voorbeeld is de Wikileaks.org-website, die eind 2010 door grootschalige aanvallen onbereikbaar werd gemaakt. Doordat er overal mirrors bestonden, bleef de informatie toch goed bereikbaar. Omdat veel Wikileaks-mirrors ook door piratenpartijen wereldwijd werden ondersteund, is destijds de servercapaciteit van de Piratenpartij Nederland uitgebreid. Toen de druk bij Wikileaks weg was, kon deze extra capaciteit worden ingezet voor ondere andere het opzetten van een proxy.
De Proxy werkt heel anders
Hier leg je contact met een server die wel gewoon bereikbaar is en die jouw verzoeken vervolgens aan de ‘verboden’ webserver doorgeeft. De voor jou geblokkeerde site is voor de rest van het internet immers nog normaal bereikbaar. Er staat niets op deze proxy-server zelf, behalve een programma dat jouw verzoek doorstuurt naar de webserver, en jou dan vervolgens de reactie van die webserver terugstuurt. Hij geeft berichten door zoals dat vroeger in de klas ook gedaan werd:
Pietje: “Proxy, kan je aan Anne vragen of ze mij leuk vind?”
Proxy: “Pietje vraagt of jij hem leuk vind.”
Anne: “Zeg maar tegen hem dat ik al verkering heb.”
Proxy: “Pietje, Anne zegt dat ze al verkering heeft.”
Bijkomend voordeel van een proxy boven een klasgenoot is dat de proxy niet weet wat er precies doorgegeven wordt.
Het belang van proxies wordt onderstreept door veel sites die met censuur te maken hebben, bijvoorbeeld MiddleEastVoices.
Open proxy vs gesloten proxy
Niet iedere proxy-server is vrij te gebruiken. Er zijn op het internet veel “gesloten” proxy’s. Dit zijn proxy-servers die alleen berichten doorsturen voor een specifieke groep gebruikers. Bijvoorbeeld gebruikers die in een bepaald netwerk zitten, of inloggen op de proxy met een wachtwoord. Zo hebben veel scholen en bedrijven een proxy-server om het verkeer tussen het school/bedrijfsnetwerk en ‘het internet’ te kunnen filteren. De proxy zal verzoeken aan ongewenste websites niet doorlaten.
Open proxy’s zijn proxy’s die niet kijken naar de afzender van verzoek. Al het inkomende verkeer word doorgestuurd naar de eindbestemming, en antwoorden van de eindbestemming worden teruggestuurd naar de originele afzender.
Generieke proxy vs specifieke proxy
Een generieke proxy biedt de mogelijkheid om alle websites te benaderen via de proxy. De gebruiker moet daarom de eindbestemming op de een of andere manier aan de proxy meedelen. Vaak moet de naam van de site die je wilt benaderen aan de naam van de proxy toegevoegd worden. Dit levert wellicht een moeilijker te onthouden adres op, waarvoor de bookmarks van de browser dan weer uitkomst bieden. Sommige proxies, zoals Google Translate, bieden extra diensten aan, zoals het vertalen van de opgevraagde pagina’s. De vertaalproxy van Google kent zoveel taalopties, dat je een aparte webpagina nodig hebt om ze goed in te stellen.
Voorbeelden hiervan zijn:
• http://nu.nl.proxy.piratenpartij.nl
• http://wikileaks.org.proxy.piratenpartij.nl/
• http://translate.google.com/translate?u=http://nu.nl/
• http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=nl&u=http://www.piratebay.se/
Een specifieke proxy ondervangt dit en is daardoor eenvoudiger te gebruiken. Een specifieke proxy werkt onder de motorkap hetzelfde als een generieke; het enige verschil is dat de eindbestemming al van te voren bepaald is. De gebruiker hoeft de proxy dus niet eerst zelf ‘in te stellen’ maar kan gelijk zijn vraag stellen. De proxy hoeft niet na te denken voor wie de vraag bedoeld kan zijn en geeft de vraag dus direct door. Je zou het kunnen vergelijken met een snelkoppeling of bookmark.
Meer informatie
Als je wat meer technisch bent aangelegd, zijn meer details te vinden via Wikipedia en o.a. deze RFC.
Begrippenlijst voor de overige 95%:
De browser is het programma dat je nu gebruikt om deze website te lezen. Bijvoorbeeld Firefox, Chrome, Opera of IExplorer.
Een website kan elke willekeurige pagina, forum of zoekmachine op het internet zijn. Ook wel webpagina. Iedere site staat op een web-server.
Een webserver is een aan het internet verbonden computer. Een webserver kan duizenden sites bevatten. Op het moment dat je met je browser een site bezoekt, vertelt de web-server jouw browser welke tekst waar komt, stuurt de bijbehorende plaatjes door en zorgt er dus voor dat de informatie van die site op je scherm verschijnt.
De ISP verzorgt je internetverbinding, het laatste draadje tussen jouw computer en het echte internet. Komt van Internet Service Provider.
Jeroen zegt
Ik mis alleen het antwoord op de vraag in de titel. Nu weet ik dat antwoord wel ongeveer, maar het wordt hier gek genoeg niet uitgelegd.
Dirk Poot zegt
Dat is inderdaad de grote vraag. Er zijn wereldwijd vele tienduizenden proxies actief, ze vormen een essentieel onderdeel van het internet. Via al deze proxies is tpb gewoon te bereiken, zelfs vertaald als je wilt. Moeten al deze proxies staks verdwijnen? Is het dat we zo’n korte url hebben?
Kim Tuik zegt
Geweldig stuk, maar een conclusie die de vraag beantwoord ontbreekt inderdaad.
info zegt
heel goed stuk! vind het inderdaad ook jammer dat conclusie mist!
PHPScripter zegt
Eigen server starten op je PC (XAMP, WAMP, USB Webserver, etc.) en een proxy script van internet plukken. Tadaaa… je eigen gratis proxy.
Boudewijn zegt
Er zijn wel meer manieren om een blokkering te omzeilen.
Een proxy kan men nooit verbieden.