Vertrek bij de Piratenpartij

Bij dezen wil ik jullie op de hoogte stellen van mijn afscheid van de Piratenpartij. Door mijn positie als aanspreekpunt op te geven, wil ik ruimte vrijmaken voor een waardige opvolger die deze eervolle leiderschapsfunctie kan bekleden. Ik blijf de basisprincipes van de internationale Piratenbeweging: humanisme, vrije kennisdeling en burgerrechten, volhartig ondersteunen.

Met hart en ziel heb ik mij vanaf 2014 ingezet voor deze politieke beweging. Dit met als doel om meer maatschappelijk bewustzijn te creëren over de ingrijpende gevolgen van technologische ontwikkelingen, en om het publieke debat over digitale burgerrechten op de kaart te zetten. Er zijn meerdere manieren denkbaar om hieraan bij te dragen; politieke organisatie zie ik als één van de mogelijke wegen. De tijd is nu aangebroken dat ik mij op andere doelstellingen wil storten. Ik zie de functie van lijsttrekker als een zware verantwoordelijkheid, die tijd en aandacht vergt die ik het niet langer kan geven. Ik zal beschikbaar blijven als extern adviseur voor mijn voormalige collega’s. Ook zal ik symbolisch passief lid blijven.

Ik ben mijn Piratenpartij-collega’s dankbaar voor de steun en de avonturen die we samen gedeeld hebben. Ook wil ik iedereen bedanken die zich de afgelopen campagnetijd actief heeft ingezet voor een eerlijkere en veiligere digitale wereld. Ook heb ik veel dankbaarheid voor de experts die hun vrije tijd en kennis hebben bijgedragen aan het programma van de Piratenpartij.

Ik kijk terug op een zeer leerzame periode waarin ik heb mogen samenwerken met een hele hoop fantastische mensen. Ik zal mijn bijdrage blijven leveren aan het maatschappelijke debat en een vrije digitale maatschappij door middel van spreek- en schrijfopdrachten.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

15 comments on "Vertrek bij de Piratenpartij"

 1. ” Ik zie de functie van lijsttrekker als een zware verantwoordelijkheid, die tijd en aandacht vergt die ik het niet langer kan geven.” Maar voor kamerlid had ze wel tijd en aandacht? Ongeloofwaardig verhaal.

 2. Bla, bla, vanillevla. @ncilla was geen goede keuze. De juiste piraten wisten dit allang. Bij de ledenvergadering is gekozen voor een latexmodel, geen partijleider. Er is al diverse schadelijke @ncilla mail gelekt. Ja, zelfs de piratenpartij doet aan roddel en achterklap.

  En wat nu. Wachten op Pontier of (geen kelder gravende) Jelle de Graaf? Of gaan we voor actie. Oudleden zijn voldoende beschikbaar.

 3. Met stijgende verbazing heb ik het Piratencircus van het afgelopen halfjaar gevolgd. Ik had toch echt het idee dat er voor deze partij wel een zetel te halen viel. Onderwerpen als burgerrechten en privacy zijn erg actueel en de partij scheen daar veel vanaf te weten.
  Des te groter was de afknapper dat de ‘mooie’ lijsttrekker de boodschap niet goed over kon brengen, nog los van de aanvaring met een vorig partijbestuur wat -uit onvrede over de gang van zaken- overstapte naar Forum voor Democratie.
  Ancilla werd niet uitgenodigd door bekende media en daar klaagde menig Piraat over. Op zich was dat niet zo vreemd, want de lijsttrekker had gewoon geen pakkend consistent verhaal. Zij kwam over dat zij ‘het allemaal wel wist’, dus waarom zou je haar dan nog uitnodigen?
  Dat zij hersens heeft, daar twijfel ik niet aan. De capaciteiten als lijsttrekker is een ander verhaal. Het was voor haar beter geweest om direct na de teleurstellende verkiezingsuitslag op te stappen. Om dat nu te doen en helemaal met de motivering die ze schrijft, komt koddig en ongeloofwaardig over. Ongetwijfeld zal haar het verwijt worden gemaakt dat zij op een baantje als Kamerlid uit was. En eerlijk gezegd zie ik dat ook zo.

  1. Strikt genomen kan ze niet eens opstappen: na de verkiezing is haar status van lijsttrekker veranderd in zoveelste reserve-Kamerlid (als de kandidaten bij de zittende partijen op zijn, komen de andere partijen aan de beurt).
   (en verder wat Henk zegt)

 4. Ancilla framen als baantjesjager heeft gewerkt. Inhoudelijk heeft ze de harde kern niet weten te overtuigen. Zuiveringen werden onvoldoende verantwoord.
  Opnieuw waren er te weing mensen om teveel te doen.dus : Piraten, zet, net als Ancilla, die stap en doe iets voor de Piratenpartij

 5. Dankjewel! Je was geweldig!

  Bedankt voor je enorme inzet. Ik vind het best jammer dat je weg bent. Echt. Wijd vooral niet aan jezelf dat er geen zetel is. En succes bij volgende levensstappen. Ook daar zal het soms niet zo gaan als je wilt, en soms helemaal zoals je wilt.

 6. Ontzettend bedankt Ancilla! Je hebt gigantisch hard gewerkt en het verhaal van de Piraten veelvuldig, mooi en helder overgebracht. Heel veel lof!

  Opdat je in de komende jaren, ook zonder deze functie, nog veel succes zult oogsten met het overbrengen van onze gedeelde waarden!

  En piraatjes, we varen door! Het liefst zonder interne strijd, met respect voor iedereen die zich inzet voor “humanisme, vrije kennisdeling en burgerrechten”!

  Liefs,

 7. Eerst als een olifant door de porceleinkast en daarna opgeven.

  Srsly?

  Dat Ancilla hard gewerkt heeft staat buiten kijf, maar als de organisatie niet eerst kapotgemaakt was had er per persoon een stuk minder hard gewerkt hoeven te worden.

  Maar opgeven onder het mom van “plaats maken” vind ik echt slap en zielig.

 8. Sorry hoor, maar wat een gelul. Ik heb maar weinig mensen zo kort bondig en to the point de standpunten van de piraten horen verkondigen. Dat de partij voor een groot deel genegeerd wordt is, ondanks alle zogenaamde ophef, privacy mensen nog steeds geen bal interesseert. Niet als ze met “belangrijke” problemen bezig zijn. En godzijdank is het oude bestuur weg, als je met droge ogen van de piraten overstapt naar het forum voor democratie, dan is er iets ernstig mis gegaan in je bol.
  Ancilla bedankt, maar ik vind het geen goed idee om je helemaal terug te trekken.
  Tot slot begrijp ik de desillusie van veel piraten niet. Het was duidelijk nog te vroeg.

 9. Wat ontzettend jammer. 🙁

  Degene die Ancilla gaat opvolgen zal dezelfde standpunten proberen te verkondigen, wat helemaal mooi is.
  Maar diegene zal een stuk minder aangenaam zijn om naar te kijken. ;(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.