Kandidaat-lijsttrekkers Tweede Kamer 2017 (Archief)

Overzicht kandidaat-lijsttrekkers

Janmaarten Batstra

Janmaarten Batstra“Wie het internet kent, kent de toekomst”. Bijna alle nieuwe (technologische) ontwikkelingen komen naar de wereld via internet, en worden als eerste opgepikt door mensen die daar erg thuis zijn. De Piratenpartij is voor Janmaarten een optelsom van de kennis van deze mensen. Keer op keer zet PP als eerste zaken op de kaart die later door andere partijen worden overgenomen. Het is tijd dat de piraten de rest van de Kamer nu direct gaan onderwijzen!

Lees meer over Janmaarten


Rico Brouwer

Rico BrouwerIk ben 45 jaar, getrouwd, we hebben samen twee kinderen en we wonen in Almere. Na mijn sociale vooropleiding ging ik werken in technische functies in ICT en later ook als security officer, team manager, technical sales en product manager. De afgelopen jaren werk ik als docent in de ICT, waar ik ingewikkelde concepten simpel maak in een klas waar mensen zich thuis voelen. Sinds begin 2014 ben ik actief Piraat. Afgelopen maanden heb ik me vooral ingespannen voor de interne organisatie van de Piratenpartij, zoals momenteel in het presidium. Ik geloof in lead by example: gewoon doen. Ik wil niet per se op nummer 1, ik wil wel per se met een fijn samenwerkend team Nederland veroveren. En daarom ben ik beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker.

Lees meer over Rico


Matthijs Pontier

Matthijs Pontier

update 18juni: Matthijs trekt zich terug en steunt Ancilla

Matthijs heeft een achtergrond als wetenschapper en won met zijn onderzoek over AI en ethiek een belangrijke prijs voor wetenschapscommunicatie. Hij stond al 5x eerder op een kandidatenlijst en was tweemaal lijsttrekker: in Amsterdam-Zuid en Europa. Zowel binnen als buiten campagnetijd deed hij veel mediaoptredens, sprak hij op demonstraties en schreef hij opiniestukken. Matthijs is de enige kandidaat met politieke ervaring: in de Ondernemingsraad van de VU en in het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht behaalde hij mooie successen!

Lees meer over Matthijs


Dirk Poot

Dirk Poot

Dirk Poot is één van de piraten van het eerste uur. In 2010 stond hij nummer 4 op de lijst en bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 was hij de lijsttrekker voor de Piratenpartij. Dirk combineert een opleiding Geneeskunde met de ervaring van een leven lang programmeren; privacy in de zorg, de schadelijke effecten van farmapatenten en de onevenredig grote macht van de zorgverzekeraars zijn voor hem belangrijke onderwerpen. In de Tweede Kamer hoopt hij verder bij te dragen aan het herstel van de steeds verder afkalvende grondrechten en aan het stoppen van de geldverspilling door mislukte ICT-projecten. Sinds 2010 heeft Dirk de standpunten van de Piratenpartij talloze malen uitgelegd en verdedigd op radio & televisie en op congressen, debatten, discussieavonden en opiniepagina’s.

Lees meer over Dirk


Bob Sikkema

Bob SikkemaOnze burgerrechten staan dagelijks onder vuur. Wij als Piratenpartij zullen het tij keren. Wij vechten voor de ontwikkeling van het individu. Het team moet voorop komen te staan en er moet consensus komen. In mijn twintigjarige carrière heb ik gewerkt bij onder meer Canon Europa, Atos, Getronics (KPN), Oracle en EuroNext (Beursplein 5). Bij een grote GGZ als teamleider ICT, en ik was mede-eigenaar van een bowling-kartcentrum. Vanaf 2012 ben ik 2½ jaar in het Piratenpartij Nederland bestuur actief geweest. In 2014 heb ik als lijsttrekker en campagneleider meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Lees meer over Bob


Ancilla van de Leest

Ancilla van de LeestAncilla stond eerder op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezing voor de Piratenpartij Amsterdam. Van nature ondernemend aangelegd, runde zij vanaf haar tienerjaren een succesvolle online business. Als content producent en Zichtbare Nederlander kwam zij in direct contact met de speerpunten van de Piratenpartij Nederland: privacy, copyright, vrijheid van informatie en digitale burgerrechten. Sinds 2008 zette zij zich ook publiekelijk in voor een betere wereld, van ‘spokesmodel’ voor Stichting Wakker Dier tot LGBT-rechten en een half jaar bij Bits of Freedom vanaf 2012. Ancilla is regelmatig met PPNL-standpunten te vinden op social media, radio, tv en in print. Ook spreekt en schrijft zij actief over maatschappelijke onderwerpen.

Lees meer over Ancilla