In het lange weekend ontvingen we van een bezorgde leerling een e-mail dat er tijdens de landelijke scholierenverkiezingen niet gestemd zou kunnen worden op de Piratenpartij. Nu moet ik zeggen dat er in een willekeurige onderwijskrant geen woord wordt gerept over de Piratenpartij. En dat, dat eigenlijk al vreemd is. Omdat we ook de toekomstige kiezers belangrijk vinden ben ik in de pen geklommen en heb het IPP geschreven.
Geachte heer De Konink,
Dank voor uw bericht over de Scholierenverkiezingen. Er is mogelijk sprake van een misverstand. Zoals altijd kunnen scholieren bij de Scholierenverkiezingen stemmen op alle partijen die deelnemen aan de echte verkiezingen, dus uiteraard ook op de Piratenpartij. In het overzicht van lesmateriaal op de website voor docenten wordt verwezen naar informatie over alle partijen, via het overzicht van partijen op de IPP-website (http://www.publiek-politiek.nl/Info-over-politiek/Nationaal/9-juni-2010/Politieke-partijen).
Met vriendelijke groet,
Eddy Habben Jansen
adjunct-directeur
Het bovenstaande klinkt natuurlijk al aardig goed. Maar waarom we dan niet bij naam worden genoemd in de verkiezingskranten lijkt me vreemd. Daarbij is er nog een verkiezing dat het IPP organiseert: de Kinderverkiezingen. In het lesmateriaal voor de groepen 7 en 8 worden de nieuwe partijen (denk ook eens aan Lijst 17) in een opsomming wel genoemd, maar mag je niet op ze stemmen. Laten we hopen dat we het tij nog kunnen keren, en het censuurmonster kunnen verslaan. Democratie is belangrijk ook als je pas 8, 9, 10 of 11 bent.
Update: we hebben ook een e-mail gehad over de kinderverkiezingen.
Geachte mijnheer de Konink,
Dank voor uw opmerking over de Kinderverkiezingen. Wij hebben afgelopen week na overleg besloten het stembiljet voor de Kinderverkiezingen uit te breiden met de partijen die op dit moment niet in de Tweede Kamer zitten. In de Kinderverkiezingskrant worden alle partijen bij naam genoemd, ook de Piratenpartij. Er is inderdaad besloten om slechts een uitgebreide uitleg te geven bij de partijen die op dat moment in de peilingen op 1 zetel stonden.
Dit vinden wij een keuze die zeer goed te verdedigen is. Via de IPP-website kunnen docenten aan informatie komen over de overige partijen.
Met vriendelijke groet,
Bas Banning
Projectleider Kinderverkiezingen
Mij is nog niet geheel duidelijk waarom het zeer goed te verdedigen is om maar over twee derde van de partijen wat te vertellen. Mocht daar nog een reactie op komen deel ik dat graag met jullie.