Het wordt steeds moeilijker om een wereld zonder internet voor te stellen. Het Amerikaanse leger kon dat in 2003 al niet en legde op het slagveld in Irak een ad hoc radionetwerk aan. Dat is een systeem van zenders en ontvangers dat door automatische samenwerking een netwerk opbouwt. Gebruikers sturen data van anderen door naar volgende gebruikers totdat de data bij zijn bestemming aankomt. Zo'n netwerkstructuur wordt een Mesh-netwerk genoemd. Tien jaar later zijn de technieken die toen gebruikt werden geen high-tech meer en is internet zonder centrale organisatie zoals een telecom-provider voor iedereen binnen handbereik.
Spectrumkeuze
Nu is het niet vanzelfsprekend, dat je de militaire techniek zomaar als burger kunt gebruiken. Het leger heeft in het radiospectrum eigen etherbanden gereserveerd, waar je niet aan kunt komen. Als gewoon civiele hobbyist ben je beperkt tot het licht-spectrum of de Wifi. Als je aparte diploma's haalt en radio-amateur wordt heb je ook mogelijkheden met radio. Voor licht of radio zal je moeten knutselen, maar voor Wifi hebben de meeste van ons de apparatuur bij de hand in de vorm van een laptop of smartphone. Daarbij is het een kwestie van de juiste software installeren.
Wifi
Ten op zichte van de militaire etherbanden is Wifi beperkt. Er zijn activisten bezig om meer ruimte in het radiospectrum te krijgen voor betere Wifi, maar nu is per direct standaard Wifi vrij beschikbaar voor een meshnetwerk. De techniek om met alleen Wifi-apparatuur een netwerk samen te stellen is er. Het probleem is om te zorgen dat iedereen op elkaar passende techniek gebruikt. Voor een goed netwerk moet je bij genoeg mensen in de buurt zitten die ook deelnemen aan hetzelfde netwerk.
Mesh-netwerk
Zit je veel binnen het Wifi-bereik van een aantal vrienden of bekenden, dan kun je afspreken om dezelfde Mesh-network-software op je smartphone of tablet te installeren. Met sommige Meshsoftware kun je dan direct chatten met je aangesloten vrienden. Dit gaat volledig buiten je normale internetprovider om en is volledig gratis. Als een van je vrienden die meedoet in de buurt van een internet-access-point zit, hebben jullie allemaal internet. Dit is ideaal tegen de hoge telefoonrekeningen voor scholieren, of om mee te spelen op festivals. Ook hier is de uitvoering weer lastiger dan de techniek. De eerste piraten hebben zich al gemeld om de techniek te gaan promoten; wie helpt?
Info over een opensource-systeem:
http://www.democracynow.org/2013/3/5/sharing_the_internet_new_commotion_wireless
https://commotionwireless.net/ (13 maart 2013: 1e developer-release)
frank87 zegt
Ik heb nog ooit een computer op een bakkie proberen aan te sluiten (met een device van http://www.baycom.tv/about/). Dat is strikt genomen verboden omdat 27Mc alleen voor spraak is.
Maar misschien is daar nog wat lobbywerk mogelijk.
Don Quichote zegt
Heeft de Pirate Box niet zoiets aan boord?
Krieties zegt
Misschien voor een deel off- topic, maar uit dit stukje blijven een paar dingen bij me hangen die voor een gedachtesprongetje zorgen. Namelijk het zenden en ontvangen dat voor een automatisch netwerk zorgt en het gratis buiten ‘iets dat regulier is’ om opereren. Ik kan het niet helpen een associatie te maken met de bitcoin.
http://www.bitcoinspot.nl/Bitcoin-uitleg/wat-is-bitcoin.html
De bitcoin opereert ook buiten de reguliere orde van centrale eenheden (banken) om en is gratis in gebruik (geen transactiekosten en dergelijke). Wat ik mij in het geval van de bitcoin afvraag is of het om die reden niet een heel erg geschikt alternatief is om de wereldeconomie op te laten draaien (ik doel op zaken die nu via het IMF en de Wereldbank verlopen). Ik weet niet of het werkbaar is, maar heel kort door de bocht gesteld zouden de (grote en machtige) banken die er iedere keer weer een potje van maken er overbodig mee gemaakt kunnen worden.
In relatie tot dit verhaal vraag ik mij af of er in positieve zin met digitale netwerken niet heel veel afbreuk gedaan kan worden aan de machtstructuren zoals we die nu kennen in de wereld. De bitcoin zou financieel dergelijke gevolgen kunnen hebben als er meer mee gedaan wordt, net zoals torrentsites dit al hebben gedaan bij verschillende media, en Mesh- software zou op zijn eigen manier ook weer dergelijke gevolgen kunnen hebben.
Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd hoe dit soort ‘buiten de gereguleerde orde’- netwerken en technologieën zich de komende jaren gaan ontwikkelen en hoe deze ingezet kunnen worden voor onder meer globale democratisering, mensenrechten en innovatie. Want het stukje begint met dat nu alledaagse technologieën in 2003 nog verbazing wekten en ik vraag me daarbij af met welke ogen we in 2023 naar de huidige tijd zullen kijken met betrekking tot technologie. Ik blijf de ontwikkelingen op dit gebied in elk geval volgen, hoofdzakelijk geïnteresseerd zijnde in de sociologische aspecten ervan.
Anoniem zegt
Is het probleem met zo’n wifi netwerk niet dat het geen lange afstanden kan overbruggen? Dus dan krijg je meerdere lokale internetten in plaats van 1 globale.
davidd zegt
http://webwereld.nl/overheid/77870-vodafone-ez-schimmig-over-frequentieveiling