Na de privatisering van de PTT, elektriciteitsbedrijven, en het openbaar vervoer, wil Europa ook de waterleiding privatiseren. De ervaring leert dat de denationalisering van nutsbedrijven in het algemeen moeizaam gaat, en met veel ondoorzichtige regelgeving gepaard gaat. De problemen die men ooit met de nationalisatie wilde oplossen moeten namelijk steeds voorkomen worden. Dit soort reorganisatie komt daarom niet ten goede aan de uitvoering van een nutsfunctie en de transparantie van de overheid.
Officieel is de privatisering van de PTT een succes omdat er nu concurrentie is. De verschillende onderdelen van de PTT hebben die concurrentie wel toe moeten laten onder druk van de hiervoor speciaal opgerichte OPTA. En na 20 jaar OPTA-druk zijn de bedrijven nog maar een schim van de basis.
De verzelfstandiging van de elektriciteitsbedrijven is grotendeels teruggedraaid met de splitsingswet. De netbeheerder, de partij die zorgt dat energie een nutsfunctie is, is met die wet verplicht eigendom van de overheid geworden. Dat de centrales geprivatiseerd zijn, past in de trend van duurzame, decentrale energieopwekking waarin iedereen ook producent wordt.
De privatisering van het openbaar vervoer vult de krantenkoppen al tijden. Nu ook steeds meer mensen beginnen te ageren tegen die uitbesteding, komt het plan bovendrijven om het volgende overheidsbedrijf te privatiseren. De ervaring uit het verleden leert vooral dat de boel ondoorzichtiger zal worden door meer regelgeving, de directeurssalarissen omhoog gaan, en de bedrijfsvoering niet beter wordt.
Desondanks is de Europese Commissie bezig om door middel van het aannemen van een richtlijn landen te dwingen de waterleiding weg te geven aan de hoogste bieder. En dat terwijl water in 2010 tot mensenrecht verheven is door de VN.
De Piratenpartij vindt dat er niet geëxperimenteerd mag worden met zoiets belangrijks als schoon drinkwater. Het drinkwater dat nu in Nederland vrij is van metalen, bijproducten van desinfectie, gechloreerde oplosmiddelen, pesticiden en hormonaal actieve middelen. In het Verenigd Koninkrijk werden na privatisering huishoudens afgesloten van drinkwater door de waterleverancier. De Britse Medische Associatie noemt dit een gevaar voor de volksgezondheid, aangezien veel ziektes ontstaan door een gebrek aan goed drinkwater.
De Piratenpartij is van mening dat privatisering nooit het doel mag zijn, maar altijd een middel om iets te bereiken. Daarom zal de Piratenpartij zich manifesteren tijdens de demonstratie die op Wereld Water Dag, vrijdag 22 maart 2013, in Den Haag georganiseerd wordt. Kom ook.
De demonstratie wordt georganiseerd door Right2water. Piraten die een actieve bijdrage willen leveren zijn van harte welkom om mee te doen!
Right2water heeft een petitie: https://signature.right2water.eu/oct-web-public/?lang=nl
Meer informatie
– Bulletin of the WHO 2003, 81 (6). Health Impact Assesment; Towards health impact assesment of drinking-water privatization – the example of of waterborne carcinogens in North Rhine-Westfalia (Germany); Fehr, Mekel, Lacombe, Wolf; http://www.who.int/bulletin/volumes/81/6/fehr.pdf.
– www.right2water.eu
– Nieuwsuur, vrijdag 15 februari 2013: http://nieuwsuur.nl/video/474808-drinkwater-in-de-etalage.html
– http://zaplog.nl/zaplog/article/wil_de_europese_commissie_ons_water_privatiseren
Jeroen zegt
Nederland heeft zo’n beetje het beste drinkwater ter wereld, dus daar zouden we vooral niets aan moeten veranderen.
Wellicht ook de link naar het burgerinitiatief van Right2water toevoegen? https://signature.right2water.eu/oct-web-public/?lang=nl
RolandL zegt
Vergeet niet dat in de jaren 90 de gemeentelijke kabelbedrijven verplicht geprivatiseerd werden. Dat heeft vervolgens een overdaad aan tevreden klanten opgeleverd.
Samir Allioui zegt
Leuk initiatief, maar de website *SCHREEUWT* astroturfing.
Men spreekt van een “demonstratie”, maar de lokatie is nergens bekend gemaakt.
Krieties zegt
Privatisering is de norm geworden en daarmee een doel op zich. Het verdienen van veel geld is het hoofddoel van organisaties geworden die voorheen deel uitmaakten van de (semi)overheid en het is de vraag of de kwaliteit van de diensten die de nutssector aan zou moeten bieden hierdoor niet ondergesneeuwd raakt door bedrijfsstrategische spelletjes. Het lijkt mij in elk geval ten koste gaan van de transparantie omdat we enkel horen over buitensporige salarissen van directieleden nadat dit in de media wordt uitgediept. Dit geldt misschien ook wel voor een deel voor de overheid, maar daar wordt de limiet van wat iemand kan verdienen tenminste nog bepaald door de hoogte van het salaris van de minister- president.
In een tijd waarin privatisering de norm is ontstaan er organisaties die radicaal het tegenovergestelde willen:
http://www.zeitgeistbeweging.nl/
Misschien nogal utopisch allemaal, maar op zich wel goede analyses:
http://www.thevenusproject.com/
Hoewel dit allemaal nogal extreem is denk ik wel dat we uiteindelijk naar een systeem toe moeten waarin we bepaalde zaken weer collectief gaan regelen en waar veel geld verdienen niet de hoogste prioriteit geniet. In de eerste instantie doel ik dan niet op concreet beleid dat al helemaal is uitgedacht en voorgekauwd, maar meer op een mentaliteitsverandering. Immers: de consument betaalt, dus de consument bepaalt.