Beste Piraat,
Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van de Piratenpartij
Het nieuwsbriefteam wenst je veel leesplezier!
In deze nieuwsbrief:
- Bericht van de Ledenraad
- Bericht van de programmacommissie
- Draag bij aan ons verkiezingsprogramma
- Waterschap AGV
- In de media
- Discussieavond onderwijs
- Van de redactie
- Kalender
- Nieuwsbrief info
Bericht van de Ledenraad
De Ledenraad heeft op de vergadering van 7 mei jl. een kiescommissie benoemd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
De Kiescommissie bestaat uit: Astrid Abendroth, Jan Best, Catharina Bethlehem, Jelle Licht, Thijs Ligthart, Henk Meijer, Robert van der Peijl en René de Torbal.
De kiescommissie onderzoekt de geschiktheid van de kandidaten en stelt een concept-kieslijst voor aan de ALV. De kandidaten worden verdeeld in drie groepen:
- kandidaten voor de functie van lijsttrekker;
- kandidaten die hoog op de lijst staan (met risico op een Kamerzetel) – een groep die bereid is om actief aan de campagne deel te nemen vanuit eigen expertise en de lijsttrekker willen ondersteunen;
- kandidaten die laag op de lijst staan (lijstduwers) – een groep die af en toe hand- en spandiensten wil verrichten.
Bericht van de Programmacommissie
Leden van de programmacommissie stellen zich voor:
- David van Deijk: Bestuurslid, kandidaat-tweedekamerlid in 2012, draait al mee bij de Piratenpartij sinds 2010, aandachtsgebieden burgerrechten, mensenrechten;
- Astrid Abendroth: Lid van ledenraad en was EU-kandidaat voor de Piraten in 2019. Aandachtsgebieden gezondheidszorg, justitie, volkshuisvesting;
- Matthijs Pontier was eerder onder andere lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Hij heeft een achtergrond als wetenschapper in psychologie en kunstmatige intelligentie en ethiek van technologie, met een focus op het zorgdomein. Matthijs zit in het bestuur van de Stichting Drugsbeleid en Meer Democratie;
- Wietze Brandsma is lid van de Ledenraad en Permanente Campagne. Hij zoekt wel eens iets uit en schrijft daar een verslagje van, op de website van de Piratenpartij. Aandachtsgebieden: vrije informatie, auteursrecht, patenten, burgerrechten, economie;
- Henk Meijer: Webshop. Met een speciaal oog voor de ons zo na aan het hart liggende sekswerkers;
- Danny Werner is lid van het bestuur van de Piratenpartij Amsterdam, was EU-kandidaat voor de Piraten in 2019. Achtergrond in data, met name financiële, en economie. Aandachtsgebieden: data, economie en internationale betrekkingen;
- Steven Russchenberg is een oude rot binnen de partij. Hij heeft in het verleden meegewerkt aan de programma’s van 2014 en 2017. Aandachtsgebieden generalist, (relatie tot) kernpunten, samenhang geheel programma;
- René de Torbal is secretaris van het landelijk bestuur en vrijwilliger bij het Wetenschappelijk Bureau. Aandachtsgebieden zijn mobiliteit, duurzaamheid, zzp-ers en alle legal stuff (met name intellectuele eigendom);
- André Linnenbank: kandidaat EU-2019. Docent natuurkunde in het voortgezet onderwijs. Voorheen onderzoeker naar hartritmestoornissen in het AMC en actief op het gebied van de Biomedische Technologie. Aandachtsgebieden: onderwijs (VO en WO) en gezondheidszorg.
Draag bij aan ons verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma wordt gebaseerd op ideeën uit eerdere partijprogramma’s en verklaringen waar de partij zich aan heeft verbonden (Uppsala, Praag). Daarnaast willen we ook de leden de mogelijkheid geven om ideeën aan te dragen voor het programma. Hiervoor hebben we een platform opgezet op Your Priorities: https://yrpri.org/group/2890
Heb jij een goed idee om Nederland een stukje beter te maken? Dien je idee in, geef feedback op de ideeën van anderen en stem ideeën en argumenten omhoog of omlaag. Het platform staat nu online. We willen zoveel mogelijk mensen betrekken bij het schrijven van dit programma, dus deel de link naar het platform zoveel mogelijk op social media of via andere kanalen! Het platform is zo makkelijk te gebruiken, dat je in een filmpje van een minuut kunt uitleggen hoe het werkt!
Wanneer alle ideeën zijn verzameld, zal de programmacommissie deze bundelen in het concept-programma. Hierop kun je amendementen indienen die op een ALV behandeld zullen worden.
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
- In coronatijd wordt er vooral digitaal vergaderd. Wij hebben gesuggereerd om dit te doen via Jitsi, maar de organisatie heeft toch voor MS Teams gekozen, omdat ze daar al mee werkten. Er is een tijdelijk reglement van orde opgesteld dat digitaal vergaderen mogelijk maakt tijdens de noodverordening. Wij hebben gezorgd dat dit werd aangepast, zodat we ons niet vastleggen op het gebruik van producten van Microsoft, en het mogelijk blijft om meerdere woordvoerders per fractie te hebben.
- Voor de nieuwe werkwijze hebben wij onder andere ervoor gezorgd dat het dagelijks bestuur DB moties uit het algemeen bestuur AB niet naast zich neer kan leggen.
- Het belastingstelsel moet eerlijker. Wij willen dat bewoners minder gaan betalen, en vervuilende bedrijven meer. Omdat dit landelijk geregeld wordt, is er een enorm stroperig en ondoorzichtig proces, waarin het lastig is om in deze fase serieuze stappen te maken. Er is een kortdurend en een langdurend spoor. In het kortdurende spoor is een verandering om het principe ‘de vervuiler betaalt’ beter toe te passen bij bedrijven beter toe te passen, het meeste kansrijk. Daarnaast blijft landelijke publieke druk belangrijk om in het lange-termijn spoor ook serieuze stappen te kunnen maken.
- Wij hebben technische vragen gesteld over productiebos om te bouwen met hout, als onderdeel van de Regionale Energie Strategie. De energieregio heeft toegezegd te bekijken of windmolens met productiebos gecombineerd worden.
- Wij hebben ingestemd met een project over aquathermie. Dit was een van de punten waar we campagne op hadden gevoerd, dus we zijn blij dat dit gerealiseerd wordt.
- Wij hebben het DB gewezen op de gevolgen van CETA voor ons waterschap.
- Tijdens de algemene beschouwingen heeft Matthijs gepleit voor meer democratie, meer transparantie, beter digitaal beleid, een eerlijker belastingstelsel en een ‘groene lente’ in het waterschap.
- Het DB heeft toegezegd de mogelijkheid tot consumptie van gevangen muskusratten te bespreken.
- Er is positief gereageerd op onze voorstellen om de bedrijfsvoering te verduurzamen en voedselverspilling tegen te gaan.
- Wij hebben vragen gesteld over baggerstort (naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla).
- Deelnemingen van het Waterschap in een bedrijf (bijvoorbeeld bij het winnen van biogas uit rioolslib, of aquathermie) mogen niet gebruikt worden om private winsten mogelijk te maken terwijl de risico’s publiek (van belastinggeld) worden afgedekt. Het AB (de raadsleden van het Waterschap) moet altijd zeggenschap houden en deelnemingen moeten regelmatig heroverwogen worden.
- We hebben er op aangedrongen het verbod om in het weekend over de grachten te varen (vanwege corona) zo snel mogelijk op te heffen. Dit vaarverbod is inmiddels opgeheven.
In de media
NH Nieuws heeft op bevrijdingsdag Matthijs Pontier geïnterviewd over vrijheid in coronatijd.
Discussieavond onderwijs
Aanstaande vrijdag 29 mei om 20:30 uur zal er een kroegniet/discussieavond zijn op https://meet.jit.si/KroegNiet. Dit is de eerste in een reeks die we als Piratenpartij gaan organiseren. Onderwerp is privacy in het voortgezet onderwijs.
In het voortgezet onderwijs worden leerlingvolgsystemen gebruikt, met Magister als de meest gebruikte. In Magister staan behalve cijfers ook dingen van meer persoonlijke aard zoals ziektegeschiedenis en afwezigheid. Om maatregelen te nemen tegen een leerling die vaak zonder reden absent is, moet een dossier opgebouwd worden. Dat dossier is bijna per definitie een aantasting van de privacy. Als docent wil je ook weten of je met speciale omstandigheden rekening moet houden bij een leerling, maar die leerling wil misschien helemaal niet dat jij dat weet.
In de coronatijd worden online toetsen vaker afgenomen. Om te voorkomen dat iemand spiekt of een ouder onder de tafel meedenkt, wordt soms geëist dat tijdens de toets de microfoon aanstaat en dat zichtbaar is waar de leerling naar kijkt. Daarbij is de privacy ook in het geding, zeker als de leerling geen eigen kamer heeft.
Komt allen meepraten!
Tot vrijdag!
Andrel
Van de redactie
Er is een nieuwe flyer verschenen over uploadfilters. De flyer wordt binnenkort gedrukt en is te downloaden vanaf de website: Wat zijn uploadfilters?
Als je wilt bijdragen aan de website, met een blog of een vertaling, kun je reageren naar de Redactie maillijst: redactie [at] lists [dot] piratenpartij [dot] nl
Kalender
Naar verwachting kunnen activiteiten de komende tijd niet door gaan. Daarom hier de online activiteiten van de komende weken. Voor een volledig overzicht van de agenda zie: https://piratenpartij.nl/kalender/
Elke maandag va 20:30 | Kroegniet Amsterdam (jitsi) |
Elke woensdag 20:30 | Werkgroep Permanente Campagne (mumble) |
Vrijdag 29 mei va 20:30 | Discussieavond onderwijs (jitsi) |
Zaterdag 30 mei va 21:00 | Piratebeer PPI (zoom) |
Maandag 1 juni 20:30 | Bestuursvergadering (mumble) |
Donderdag 4 juni 20:30 | Ledenraadsvergadering (mumble) |
Nieuwsbrief info
Heb je zaken voor in de nieuwsbrief, agenda-items, heb je vragen, wil je helpen of een oproep doen? Mail naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nl
De volgende nieuwsbrief verschijnt eind juni. Kopij die vóór 21 juni binnen is, wordt meegenomen in de volgende nieuwsbrief.
Deze nieuwsbrief wordt opgemaakt in html. Voor een archief met verzonden nieuwsbrieven of als deze nieuwsbrief niet correct wordt weergegeven per e-mail kun je terecht op de website: Piratenpartij Nieuwsbrief
Deze e-mail is verstuurd naar {email} omdat je lid bent van de Piratenpartij en/of aangemeld bent om de nieuwsbrief van de Piratenpartij te ontvangen. Klik hier om je aanmelding te wijzigen of om je af te melden.