Een nieuwe vorm van mensenhandel, deel twee

“Vluchtelingen: eerst te veel, nu minder”, aldus de VVD. Volgens de VVD hebben we dit vooral te danken aan Mark Rutte, in zijn rol als tijdelijk voorzitter van de Europese Unie. De VVD benoemt de Turkije-deal als een van de belangrijkste oorzaken voor het afnemen van het aantal vluchtelingen in Europa. Deze deal hebben we dus voor een groot deel te danken aan onze eigen minister-president, Mark Rutte.

Later op deze pagina spreekt de VVD een toekomstdroom uit. Deze droom is om ook met Noord-Afrikaanse landen deals te sluiten om de vluchtelingenstroom te laten afnemen:

“De afspraken met Turkije zijn slechts een eerste stap. We proberen nu vergelijkbare afspraken te maken met Noord-Afrikaanse landen. Vanuit Noord-Afrika proberen er namelijk nog steeds mensen in gammele bootjes naar Europa te komen. Ook aan die afschuwelijke taferelen willen we een einde maken.”

Het is bijzonder dat de Turkije-deal wordt gezien als een voorbeeld voor toekomstige deals met onder andere Libië, vooral na de enorme golf aan kritiek die er is geweest op deze deal. Onder andere Amnesty International schreef er een vernietigend rapport over:

“Het feit dat Europese leiders een deal die zo onmetelijk veel lijden veroorzaakt, voorstellen als een succes, toont aan dat de EU-Turkije-deal niets te maken heeft met bescherming van vluchtelingen. Alles draait erom hen buiten Europa te houden.”

Tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad op Malta in februari 2017 werd de Malta Declaration ondertekend. Wat hierin centraal staat is de samenwerking met Libië om de stroom vluchtelingen naar Europa te beperken door onder andere de Libische kustwacht te trainen. Onderdeel van deze afspraak was ook de speciale afspraken tussen Italië en Libië over onder andere de donatie van schepen. Om dit te financieren stelt de Europese Unie 200 miljoen euro beschikbaar. Hoe dit geld uiteindelijk op de goede plekken terecht komt, is niet helemaal duidelijk.

Als gevolg van dit beleid worden vluchtelingen die uit zee worden gered, opgevangen in Libië. Het rapport van Amnesty International liegt er niet om: mensenrechten worden op grote schaal geschonden door de Libische kustwacht, en in de opvangcentra.

Oxfam Novib heeft een groot onderzoek uitgevoerd onder vluchtelingen die zijn aangekomen in Sicilië. Onder de 158 getuigenissen waren 31 vrouwen en 127 mannen. Van de 31 vrouwen waren 30 seksueel misbruikt. Ook de andere resultaten zijn schokkend: 74% van de vluchtelingen en migranten zegt getuige te zijn geweest van moord en/of martelingen van reispartners, 84% zegt zelf mensonterend te zijn behandeld in Libië en 80% van de ondervraagden zegt dat ze onvoldoende eten en drinken kregen. Oxfam Novib roept de Europese Unie en haar lidstaten op om te stoppen met het beleid dat er voor zorgt dat mensen Libië niet kunnen verlaten.

CNN heeft onderzoek gedaan in Libië naar het gevolg van het beleid van de Europese Unie. “Nu de kustwacht strenger controleert, kunnen minder migranten de gevaarlijke oversteek naar Europa maken. De mensensmokkelaars veranderen in mensenhandelaars. De migranten en vluchtelingen worden slaaf.” Voor een bedrag tussen de 300 en 500 dollar koop je in Libië een slaaf.

De Europese Unie geeft 200 miljoen uit om er voor te zorgen dat vluchtelingen die via Libië Europa willen bereiken vast komen te zitten in Libië. Er is hier sprake van een grote schending van de mensenrechten, en de Europese Unie draagt hier mede verantwoordelijkheid voor. Dit beleid wordt vormgegeven door de Europese Raad, een ondemocratisch orgaan. Europarlementariërs komen nu in opstand. Zij willen weten waarom en hoe het geld van de belastingbetalers gebruikt wordt voor deze zaken; een onderzoek zal worden ingesteld. Het is schandalig dat het enige democratisch gekozen orgaan in de Europese Unie niets te zeggen heeft gehad over dit beleid.

Een voortzetting van een nieuwe vorm van mensenhandel, mede mogelijk gemaakt door een van de minst democratische organen die we kennen: de Europese Raad.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Eén reactie op "Een nieuwe vorm van mensenhandel, deel twee"

  1. Kunnen jullie niet fuseren met Groenlinks, IS, NCPN of AFA oid ?
    De piratenpartij was sympathiek maar ik zal er nu zeker niet meer op stemmen nu ook jullie zo extreem links zijn geworden. Geen wederhoor te bekennen, wel bronnen die een kant belichten. Laat staan een oplossing benoemen. De realiteit is soms slecht, maar het is nog nooit zo goed gegaan wereldwijd in de geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.