Nationale Vrijwilligersdag

Gepubliceerd op door | 1 reactie

Vandaag is het Nationale Vrijwilligersdag. De dag waarop landelijk vrijwilligers in het zonnetje gezet worden.

Vrijwilligerdag

Vrijwilligerswerk is leuk en zinvol, en talloze mensen doen het met veel inzet en plezier. Maar de grote diversiteit aan vrijwilligersactiviteiten is bij veel mensen nog onbekend. Op 7 december, Nationale vrijwilligersdag, worden de ‘Meer dan handen’ -vrijwilligersprijzen uitgereikt. Met deze prijzen zet het ministerie van VWS inspirerende voorbeelden in het zonnetje én spreken zij hun waardering uit voor al die vrijwilligers die zoveel mogelijk maken. Jaarlijks worden er uit 44 landelijke initiatieven, 271 lokale projecten en 109 vrijwilligers voorgedragen. Iedereen kan zijn of haar stem uitbrengen op hun favoriete project of vrijwilliger. Ook regionaal krijgen veel vrijwilligers extra aandacht tijdens nationale Vrijwilligersdag. Gemeentes en organisaties zetten hun vrijwilligers in het zonnetje door ze te huldigen of te onderscheiden. In Nederland doet bijna een op de twee Nederlanders vrijwilligerswerk. Iets minder dan de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zet zich tenminste een keer per jaar in als vrijwilliger. Een prachtige traditie, die we over kunnen dragen aan de volgende generaties.

De diversiteit van het vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat iedereen kan bijdragen met zijn of haar talenten. Het is belangrijk dat we de volgende generatie laten inzien dat vrijwilligerswerk leuk én leerzaam is. Goed doen voelt goed! Vrijwilligers zijn onmisbaar voor onze samenleving. Zonder de inzet van vrijwilligers zou er in Nederland veel minder tot stand komen. Sportverenigingen kunnen niet zonder de inzet van vrijwilligers. Vrijwilligers dragen er toe bij dat er veel activiteiten voor kinderen worden georganiseerd, dat de speeltuin in de wijk open is, dat ouderen bezoek krijgen, dat er muziekfestivals worden georganiseerd en ga zo maar door. Denk hierbij ook aan de vrijwilligers die helpen in een verzorgingshuis, verpleeghuis of in een hospice. Hun inzet is ontzettend belangrijk omdat dat betekent dat de professionele zorgverleners meer tijd en aandacht kunnen besteden aan cliënten en patiënten. Het komt de kwaliteit van zorg alleen maar ten goede. Dit zijn enkel een aantal voorbeelden van het belang van vrijwilligers. Vrijwilligerswerk gaat om betrokkenheid en solidariteit met groepen in de samenleving die extra ondersteuning of aandacht goed kunnen gebruiken. Er zijn veel organisaties die voor het grootste deel drijven op de inzet van vrijwilligers.

Langs deze weg wil de Piratenpartij de vrijwilligers in Nederland bedanken voor hun inzet, hun tijd en hun energie die ze in verschillende vrijwilligersprojecten stoppen.

Zonder jullie zou Nederland er anders uitzien en wij willen jullie hiervoor bedanken!


Dit bericht verscheen eerder op de site van Piratenpartij Utrecht. Door: Saskia Soller.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Eén reactie op "Nationale Vrijwilligersdag"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.