In mijn jonge jaren ben ik door mijn ouders naar menig anti-kernwapen demonstratie meegesleept. Dit heeft mijn interesse in politiek gewekt. Daarbij is het een regelmatig terugkerend onderwerp op familiebijeenkomsten. Ik vind het vanzelfsprekend dat je gebruik maakt van je democratisch recht en je daarom aansluit bij een politieke beweging of partij. Eerst was ik lid van een (andere) liberale partij maar de Piratenpartij heeft het uiteindelijk gewonnen. De zittende politieke partijen houden mijns inziens te veel vast aan methoden die niet meer voor ons werken. Piraten zijn nieuwsgierig en toekomstgericht en staan daarom open voor nieuwe inzichten, maar wel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wij willen evidence-based en geen fact-free-politics.
In 2012 ben ik lid geworden van de Piratenpartij. Vrijwel direct ben ik actief geworden binnen de partij want het was verkiezingstijd. Ik heb gewerkt binnen de Leidse afdeling en in 2013 was ik lid van de ledenraad. Daar heb ik gewerkt aan het samenstellen van de beroepscommissie en heb meegeschreven aan het verkiezingsprogramma voor Europa. Momenteel ben ik actief in het bestuur.
Ik heb een diverse achtergrond. Zo heb ik in het verleden een fast food restaurant gerund. Ik ben testprojectleider geweest bij Rijkswaterstaat. Ik kan je tijdens het bereiden van een hamburger alles vertellen over de verkeerssystemen op de Nederlandse snelwegen. Momenteel werk ik als applicatiebeheerder voor het bevolkingsonderzoek. Op een blauwe maandag heb ik de lerarenopleiding gedaan en ik studeer, als omstandigheden het toelaten, in deeltijd losse modulen wijsbegeerte.
De Europese Unie is momenteel een speeltje van politici, NGO’s en grote bedrijven. Ondanks de mogelijkheid tot inspraak (burgerinitiatief en consultatieronde) staat de EU te ver van de Europese bevolking. Eens in de vijf jaar mogen wij het parlement kiezen en in die vijf jaar worden de parlementariërs overspoeld door lobbyisten. De invloed van belangengroepen op parlementsleden is groter dan die van de burgers die zij dienen te vertegenwoordigen.
Ondanks dit biedt het Europees Parlement zeker mogelijkheden. In het verdrag van Lissabon heeft het parlement meer macht gekregen en ik zie dat sommige parlementariërs daar goed gebruik van maken om richtlijnen en verordeningen te verbeteren ten behoeve van de burgers. Helaas gebeurt ook het tegenovergestelde: parlementariërs die letterlijk de wensen van lobbyisten overnemen in amendementen. Daarom is het van groot belang dat de piraten een zo groot mogelijke vertegenwoordiging krijgen in het parlement. Door het aangaan van allianties met andere groepen in het Europees Parlement kunnen we zorgen voor een goede afweging van de belangen van alle Europeanen.
De EU is bij uitstek de plaats waar een groot deel van onze kernpunten in wetgeving verankerd kunnen worden. Eén gemeenschappelijk beleid over bijvoorbeeld auteursrechten of octrooirecht voorkomt dat de 27 lidstaten speelbal zijn van machtige lobby’s van het internationale bedrijfsleven of de grootmachten. Handelsverdragen zoals ACTA en het aankomende TTIP zullen we ook goed in de gaten moeten houden. Dit soort verdragen zijn meestal niet in het voordeel van de burger. Ik zit niet te wachten op ‘investeerdersbescherming’ die multinationals de mogelijkheid geeft om onze democratie te ondermijnen en onze burgerrechten af te nemen. Piraten zijn hard nodig in het parlement om deze stroom aan inperkingen van onze rechten te stoppen.