Help mee met het nieuwe Piratenpartij-logo!

Klik hier om de huidige inzendingen te bekijken.

Voorbereidend op de Europees Parlement-verkiezingen en de Gemeenteraadsverkiezingen is de Piratenpartij haar logo aan het herzien. De Piratenpartij is natuurlijk vooral jouw partij, en vandaar dat we ook aan jou vragen wat ons nieuwe logo moet worden!

Heb je ideeën over hoe ons nieuwe logo er uit moet zien? Stuur dan vooral een inzending! Wie weet pronkt jouw ontwerp straks wel overal als logo van de Piratenpartij!

Hoe werkt het?
Stuur vóór 1 november 2013 je inzending naar patrick.godschalk [at] piratenpartij [dot] nl. Het bestuur zal kort controleren of je inzending aan de vereisten voldoet (zie onder), en deze hier online plaatsen. Bij de Algemene Ledenvergadering kunnen leden stemmen welk ontwerp hun voorkeur heeft via de Schulze-methode. De uiteindelijke winnaar zal zijn of haar ontwerp terugzien als logo van de Piratenpartij, en ontvangt ook een speciaal Piraten-verrassingspakket.

Waar moet ik rekening mee houden?
Je inzending zal aan een aantal kleine voorwaarden moeten doen. Zo moet deze het Piratenpartij-beeldmerk bevatten (het signet met het zeil en cirkel er om heen), en met onze huisstijl-kleuren werken. Dit is nodig, zodat de Piratenpartij uniform en als één geheel naar buiten kan treden.

De voorwaarden:
– Het logo moet duidelijk het Piratenpartij-beeldmerk bevatten.
– Het beeldmerk is altijd één geheel en dient lineair vergroot/verkleind te worden. Het beeldmerk mag aflopend geplaatst worden.
– Rondom het logo moet een ruimte vrij blijven;
– Het logo moet te plaatsen zijn op een witte, een zwarte of pantone 2597c ondergrond;
– Andere kleuren dan wit, zwart en pantone 2597c zijn niet toegestaan;
– Het logo kan op rustige donkere en lichte ondergronden geplaatst worden. Denk aan de leesbaarheid bij de keuze van het logo;
– Het logo wordt niet op kleurrijke en drukke ondergronden geplaatst;
– Het logo wordt enkel horizontaal geplaatst en altijd lineair geschaald. Vervormingen, addities en rotaties zijn niet toegestaan.

Kleurgebruik:
Indigo (pantone 2597c)
– CMYK: 85c, 100m, 0y, 0k
– Hex: #572B85
– RGB: 102, 0, 255

Zwart
– CMYK: 0c, 0m, 0y, 100k
– Hex: #000000
– RGB: 0, 0, 0

Wit (papier)
– CMYK: 0c, 0m, 0y, 0k
– Hex: #FFFFFF
– RGB: 255, 255, 255

Andere kleuren dan bovenstaande zijn niet toegestaan.

Belangrijk: zorg ervoor dat gebruikte lettertypes en andere stijlelementen beschikbaar zijn onder een vrije licentie. Lettertypes of stijlelementen met licentievoorwaarden als bijvoorbeeld, 'niet meer dan x bezoekers per maand,' zijn onbruikbaar. Als je het niet zeker weet, stuur dan een email naar patrick.godschalk [at] piratenpartij [dot] nl.

Wat moet er in mijn inzending staan?
In principe is alleen het ontwerp voldoende. Stuur deze idealiter in PNG-formaat en niet meer dan 600 px breed, zodat je ontwerp niet omlaag geschaald hoeft te worden. Vergeet ook niet de bronbestanden mee te sturen of te bewaren!

Stuur idealiter twee versies: ééntje met payoff, en ééntje zonder. Als placeholder kun je de huidige payoff gebruiken: "Voor een vrije informatiesamenleving"

Optioneel kun je aangeven of je naam bij de inzending moet staan. Dit is niet verplicht, en pseudoniemen zijn uiteraard toegestaan. Ook kun je een korte beschrijving geven over je ontwerp.

Uiteraard ben je welkom om meer dan één inzending in te sturen, bijvoorbeeld als je meerdere alternatieven weet of ontwerpen met een aantal verschillen.

Wanneer je een inzending instuurt ga je ermee akkoord dat je ontwerp voor zover mogelijk aan het publieke domein wordt toegewezen, via de CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.

En verder?
Lees ook eens onze Corporate Identity Manual door. Uiteraard wordt het deel met het logo vervangen met die van het winnende ontwerp. Ook kun je het huidige logo, het beeldmerk en veel andere bronbestanden vinden in de "Piratenpartij ISO".

We wensen je veel designplezier toe!


Inzendingen

"Huidig logo met Gehen Sans"


Gemaakt met de fontfamilie Gehen Sans, welke een fork is van DejaVu met wijzigingen zoals de onderkast a en t, om deze te laten lijken op ons huidig logo maar met een vrije licentie. Het lettertype is gemaakt door Brendan Molloy van Pirate Party Australia. Opmerking: deze inzending is van een partijfuntionaris en maakt geen kans op het Piraten-verrassingspakket.

 

"Zoals het oude logo maar dan met Gehen Sans en een ligatuur van de r en de t (van partij)."
Luc Boon


Een ligatuur is een teken dat gevormd is door twee of meer lettervormen in één vorm te schrijven of te drukken. Dit heb ik gedaan om een evenwichtiger beeld te creëren want verhoudingsgewijs viel er een aardig gat tussen die twee letters. Dit heb ik dan ook consequent doorgevoerd in alle versies.

 

"Een wat andere vormgeving met ook weer Gehen Sans en ligatuur."
Luc Boon


 

"Een kleine variatie op de tweede versie."
Luc Boon


Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Gepubliceerd in Geen categorie.

10 comments on "Help mee met het nieuwe Piratenpartij-logo!"

 1. Hardstikke mooi zo’n nieuw logo!!

  Maar wat zijn de speerpunten van de partij voor de EU?
  Wat wil de partij gaan doen tegen de grove privacy schendingen binnen de EU?
  Hoe wil de partij de spionage van de NSA aanpakken?
  ETC ….

  Is er echt niets beters te doen?

 2. Er valt weinig te ontwerpen zo. Het cirkeltje met vlag mag niet aangepast. De kleuren mogen niet aangepast worden. De tekst moet horizontaal. Er moet ruimte om het logo.

  Samenvatting: we zoeken een nieuw lettertype dat we rechtenvrij kunnen gebruiken

 3. bla bla bla, denk toch ook dat er belangrijkere dingen te doen zijn. zeker met een CIM dat zo dwingend is dat buiten aanpassen lettertype en spatiering er niets mogelijk is.

 4. Allen,

  Het huidige logo is inderdaad grotendeels prima volgens de meeste Piraten. Het probleem is dat deze gebruik maakt van de fontfamilie "Aller", die niet bepaald een vrije licentie heeft. Nou zijn we natuurlijk Piraten en zitten we niet zozeer met het auteursrecht – maar we willen wel dingen als Creative Commons en andere libreuitgaven stimuleren.

  En tja, dan moeten we natuurlijk wel doen wat we zelf ook roepen. 😉 Vandaar dat we nu naar iets op zoek zijn naar een logo wel vrij te verspreiden is door iedereen. Welke dat uiteindelijk wordt is natuurlijk aan de leden, het is immers *jouw* partij!

 5. Als ik het goed begrijp, dan moet het meeste bij hetzelfde blijven. En daar is qua herkenbaarheid ook niks mis mee. Ik kan door designer wel aan het font laten werken en de rechten overdragen. Heeft iemand .ai van logo?

 6. Sorry voor de late reactie
  Ik vond het oude logo eigenlijk wel mooi. En gezien onze lage naamsbkendheid, heeft het wel nut om ons logo nu nog te veranderen?
  En wordt het niet al door alle Europese piratenpartijen gebruikt, waardoor het toch al internationaal herkenbaar is?

  Ikzelf zou desnoods ons logo als EU-vlag met parse achtergond, met in plaats van de sterren piratenzeil-P logo’s te plaatsen voor alle lander waar we in mee doen, om ons internationale karacter te benadrukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *