En nu BREIN weer

We zitten een week na de verkiezingen en ook BREIN is weer wakker.
 
(redactie: Het hoger beroep heeft te maken met deze zaak: /blog/dirk-poot/brein-wint-democratie-verliest )
 
Gisteren ontvingen we een zogenaamd 'anticipatie-exploot' van de olijke stichting uit Hoofddorp. Met zo'n exploot kan de gedaagde in een Hoger Beroep dwingend de datum van het hoger beroep naar voren halen. Volgens onze advocaat bij Wisemen is er weinig wat wij hieraan kunnen doen en moet het hoger beroep dus op 25 september, aanstaande dinsdag dus, aanhangig worden gemaakt.
 
Dat bekent dat we nu dus voor een keuze staan waar we niet al te gemakkelijk over moeten denken.
 
Als we 25 september besluiten de zaak inderdaad aanhangig te maken dan kost dat in eerste instantie €666 aan griffierecht. (what's in a number šŸ™‚
Vervolgens hebben we dan 8 weken de tijd om de zogenaamde 'grieven' in te dienen. Dat zijn de juridische bezwaren die we tegen het kort geding vonnis in willen brengen en waar de tegenpartij dan weer op gaat reageren.
 
In tegenstelling tot bij een kort geding zijn de financiĆ«le risico's aanzienlijk, omdat iedere grief die ingebracht wordt advocatenuren betekent. Deze advocatenuren moeten uiteindelijk door de verliezende partij worden betaald; onlangs bleek dat BREIN zonder blikken of blozen €500 per uur aan advocatenkosten in rekening bracht bij een provider in een andere zaak, dus dat zijn kostbare uren. Uiteraard hoeven we die uren alleen te vergoeden wanneer we zouden verliezen, maar in dat geval kijken we dus tegen een klein vermogen aan advocatenkosten aan. Dit staat dan nog los van de kosten die we zelf maken voor onze eigen advocaten, voor het opstellen van de grieven en de rest van de procesvoering. Ook dit kan aardig in de papieren lopen, ondanks dat de tarieven van onze advocaat iets schappelijker zijn.
 
Bijkomend probleem is dat de oorspronkelijke datum voor het hoger beroep ons ruim de tijd gaf om de advocatenkosten van het kort geding af te betalen, maar dat we deze vervroegde datum gewoon nog midden in de betalingsregeling zitten. Wisemen heeft vandaag aangegeven alleen aan de grieven te willen gaan werken als de oude rekening vervroegd is afbetaald.
 
Stichting BREIN bewijst hiermee nogmaals ons punt dat het auteursrecht in Nederland een belachelijk sterke positie inneemt, en dat de Netneutraliteit uit de Telecomwet een wassen neus is; de dikbetaalde lobbyisten misbruiken hun oorlogskas om het internet te censureren en alleen met heel veel geld maak je enige kans om een vrij internet te kunnen verdedigen. Het parlement laat het liggen en de piraten mogen het oplossen…
 
We hebben inmiddels 1400 leden en als ieder lid morgen €5 overmaakt kunnen we in elk geval de lopende rekening bij Wisemen in Ć©Ć©n keer afbetalen en met de grieven aan het werk gaan. Helaas is dat slechts een eerste stap en gaat het daarna pas echt beginnen, wat het maken van kosten betreft. Als we besluiten om het hoger beroep daadwerkelijk aanhangig te maken moet er een waanzinnige crowdfunding drive op worden gezet om de te maken kosten te dekken Ć©n om de financiĆ«le risico's van een eventueel negatieve uitspraak af te dekken. Het slimste zou natuurlijk zijn om hiervoor een apart fonds op te zetten, omdat we ons ook moeten gaan voorbereiden op de verkiezingen voor het EP en gemeenteraden Ć©n omdat het niet te voorspellen is wanneer er weer Tweede Kamerverkiezingen losbarsten. Op dat moment moeten we namelijk ook weer de Kiesraadborg kunnen ophoesten, plus een campagne financieren. Het gevecht tegen BREIN mag niet onze complete financiĆ«le reserve in beslag nemen.
 
Wat het allemaal nog een stuk lastiger maakt is dat het er naar uitziet dat het oude bestuur noodgedwongen nog in elk geval tot aanstaande zondag aan moet blijven, omdat er op zijn vroegst op zondag een besluit van de Ledenraad over de samenstelling van het volgende bestuur verwacht wordt. Niet alleen lastig voor wat betreft de continuĆÆteit, maar ook voor wat betreft de verantwoordelijkheid. De beslissing die we voor de 25e moeten nemen gaat rechtstreeks de agenda en het budget van het volgende bestuur dicteren.
 
We hebben dus een hoop input nodig:
 • Wat gaan we doen, hoger beroep doorzetten of niet?
 • Als we doorzetten:
 • Zijn er snel mensen nodig voor een juridische commissie die het oude en nieuwe bestuur hierin gaan bijstaan
 • Zijn er snel mensen en ideeĆ«n nodig voor een crowdfundingdrive
 • Als we niet doorzetten blijft de situatie zoals hij is, met de beperkte proxy die nu online is. We zijn dan afhankelijk van het hoger beroep van de ISPs of dat ooit nog gaat veranderen. Tenzij regering en parlement op tijd wakker worden natuurlijk…
 
 
Alle input, ideeĆ«n en  aanmeldingen zijn welkom, probeer daarvoor de commentaarfunctie van dit blog te gebruiken, zodat we een duidelijk overzicht krijgen van de discussie en vrijwilligersaanmeldingen.
 
 
 
Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Gepubliceerd in Geen categorie.

93 comments on "En nu BREIN weer"

 1. Dit ga je nooit winnen tegen de grote zakken van BREIN. Werp je, geheel in moslim-stijl, op als martelaar en laat het gaan.

  We gaan het auteursrecht gewoon vanuit de Tweede Kamer hervormen (ooit).

 2. Als we niet doorzetten kunnen we natuurlijk weer een (pers)bericht ten ronde brengen waarin maar weer eens blijkt dat BREIN en consorte weer de vrijheid van het internet belemmeren en naamsbekendheid kweken. Vervolgens kunnen we acties of informatieve pagina’s op zetten om mensen te informeren over hoe en wat.

  Ook, met het oog op de toekomst, lijkt het me inderdaad niet financieel verantwoord om hier onze reserves aan op te maken. Als wij in de toekomst onze ideologie en praktijken door willen laten functioneren is het niet verstandig om nu alles daaraan te spenderen. Bovendien zijn we enorm gegroeid en valt er intern binnen de partij een hoop te regelen.

  Het doet pijn om toe te geven, maar ik heb liever dat we nu een ronde verliezen en later keihard terug kunnen slaan dan om het risico te nemen nu keihard terug te slaan en te vervolgens alles dat we hebben te verliezen.

  Bovendien, een beperkte proxy is nog steeds een proxy…

 3. Volgens mij kunnen jullie het beste wachten op het hoger beroep van de providers (voornamelijk die van Ziggo en XS4ALL). Dat lijkt de uitspraak te zijn waar iedereen op wacht.

 4. Naja, de kans op winnen is niet heel groot aangezien BREIN een redelijk diepe portefeuille heeft..
  Maar als we dit niet doen, dan geeft dat ook een signaal af, als piratenpartij die vecht voor vrijheid en openheid van internet et cetera, is het toch wel belangrijk om het te doen..
  Naja, moeilijk, zien wat de rest zegt.

 5. Gezien de huidige financiƫle situatie en de vooruitzichten op de kosten in de toekomst, lijkt het me verstandiger om om te rollen en dood te spelen. We happen wel toe als WIJ kunnen dicteren hoe de zaken gaan lopen en niet de tegenpartij. We bevinden ons gewoon in een uitermate ongunstige en zelf kwetsbare positie nu.

  Met welgemeende Arrrr en de vinger voor BREIN

 6. Een bericht aan alle fracties in de TweedeKamer en diverse media dat in hoger beroep aanvechten van de uitspraak in deze zaak een voor de Piratenpartij onaanvaardbaar groot financieel risico oplevert lijkt me een goed alternatief voor financiele russische roulette. De piratenparij is een politieke partij. Focus moet liggen op communicatie, organisatie, campagne #tk2013, politiek. En daarin is het nog groeiende. Dat eerst, de rest later.

 7. Wat mij betreft doen we het niet; Laat deze strijd maar over aan de providers, die kunnen het zich veroorloven.  Als Piratenpartij hebben we alle middelen nodig om partij te laten groeien en bloeien.. Dit tenzij providers en politieke partijen, zoals Groen Links, D66, VVD, PvdA, SP, die volgens de vrijheidswijzer van BOF http://www.digitalevrijheidswijzer.nl/ in meer of mindere mate voor internetvrijheid zijn ineens met donaties en andere vormen van steun over de brug komen natuurlijk.

 8.  

  Ik ben geen voorstander van het doorgaan met het hoger beroep. Ten eerste vanwege onze financiƫle middelen. Ten tweede vanwege de huidige situatie in de Piratenpartij (bestuursoverdracht ed.). Ten derde omdat ik denk dat we BREIN op andere manieren beter kunnen raken. Dit kost tijd en mensen die wie niet hebben als we het hoger beroep doorzetten. We geven naar mijn mening hiermee onze idealen niet op maar zijn realistisch dat we dit gevecht niet gaan winnen. Met een goede spin en acties kunnen we veel meer voor onze idealen betekenen dan d.m.v. een tijdrovende, financieel uitputtende rechtszaak.

  We mogen dan wel gelijk hebben, we gaan het niet krijgen via de rechter hoogstwaarschijnlijk. Dit weet BREIN ook. Ze willen ons financieel uitkleden en ons zo beperken in onze mogelijkheden voor de toekomst (De genoemde EP en gemeenteraad verkiezingen). Gun BREIN niet het genoegen om ons in de financiƫle shit te drukken.

   Het is voor BREIN een gruwel dat wij een of meer zetels krijgen in een gemeenteraad, het EP en uiteindelijk het parlement. Daar pakken we ze veel meer mee. 

 9. Op zich is het opzetten van een fonds hiervoor geen slecht plan. Je zou een kickstarter (waarschijnlijk beter een variant – maar ik noem een bestaand platform zodat je pas netjes je geld krijgt als het doel binnen is en mensen meer vertrouwen hebben) kunnen beginnen met een paar duidelijke doelen. Voordeel van een apart fonds is dat mensen die niet de partij zelf willen gaan steunen, maar het beroep wel, hier geen drempel in zien. Vergeet ook buitenlandse donaties niet, die bij zulke bestaande platformen makkelijk gedaan kunnen worden.

  Ook is er wel wat voor te zeggen om het inderdaad aan de providers over te laten, hoewel dat eigenlijk om iets anders gaat. Brein speelt duidelijk een vuil spelletje, de rechtszaak meer dan half een jaar te vervroegen. Ik denk niet dat ze dit hadden gedaan als we onze borg terug hadden gekregen. En dit hebben ze ook natuurlijk niet voor de verkiezingen aan gedaan. Veel zullen we niet hebben aan een persbericht nu, over een Brein die om reden van geld de piraten de mond snoert. Maar dat samen met een fonds, dat zou nog mogelijkheid van slagen hebben.

  Kan er geen bezwaar aangetekend worden? De Piratenpartij als rechtspersoon kan zichzelf op dit moment niet goed vertegenwoordigen. Wat als het een persoon betrof en die op vakantie is? Erg vreemd dat dit binnen een week vorm dient te krijgen. Maar wanneer zou het Nederlands recht ook eens logisch zijn?

 10. Ben het eens met de comments om hier eens heel hard ach en wee over te gaan roepen, en NIET dit risico te nemen. WEL de publiciteit opzoeken, en kijk eens na of er niet een billijkheidsclausule is voor advocatentarieven… Met 500 Euro per uur wordt iedere rechtszaak een russische roulette….

 11. Wat er niet in zit, kan er ook niet uit komen. Als het geld er niet voor is dan is dit jammer. Echter moet er goed over worden na gedacht hoe dit verhaal naar buiten word gepresenteerd. Het feit dat je alleen in hogerberoep kan meegaan als er het geld voor het is prima in ons voordeel uit te leggen, wij zijn zo het slachtoffer van een oneerlijk systeem. Dit hiaat in de rechtspraak zou zelf een prima speerpunt voor de piratenpartij kunnen zijn (rechtspraak betaalbaar voor iedereen!). Als je ooit met advocaten danwel rechters te maken heeft weet hoe onredelijk duur die lui zijn.

 12. Misschien stomme vraag maar aangezien wij nu misbruikt worden om jurisprudentie te kweken voor andere recht zaken, kunnen we dan niet de deelnemers aan die recht zaken vragen voor bijstand? Die hebben ook te winnen bij een Hoger Beroep van ons neem ik aan dus misschien hebben ze nog wat over?

 13. Eerst de oorlogskas spekken, dan pas aanvallen. Als kleine partij met beperkte (financieele) middelen moeten we, zoals C. JoyBell dat mooi zei:ā€œChoose your battles wisely. After all, life isn’t measured by how many times you stood up to fight. It’s not winning battles that makes you happy, but it’s how many times you turned away and chose to look into a better direction. Life is too short to spend it on warring. Fight only the most, most, most important ones, let the rest go.ā€

  We moeten gewoon zorgen dat als dit in de pers komt, wij duidelijk maken dat dit een (laffe)taktiek van BREIN is om ons het mes tegen de keel te zetten. Hun beseffen ook heel goed dat wij niet de finaciele adem hebben om tegen hun belegering van advocaten stand te houden. Laten we hun dit gevecht winnen, het volgende is onder onze voorwaarde!

 14. Kijk of je geld kan halen bij de piraten in het Europese parlement. En anders is het gewoon ‘de slag verliezen maar de oorlog winnen’, oftewel niet verdergaan met de rechtzaak.

 15. Ik zou voorlopig het verlies nemen en mij richten op de PiratenPartij wat meer bekend onder de mensen te maken. Meer leden = meer geld = meer kans in een rechtszaak, kennelijk.

 16. Kunnen we later nog eens een hoger beroep aantekenen? Of was dit de enige kans/moet dat binnen een bepaalde tijd na de uitslag van de vorige zaak?

 17. Tsja, Brein heeft een diepe zak. Ik denk dat het zinvoller is om Nederland op de hoogte te brengen/houden over de gevolgen van de ontwikkelingen op dit gebied. Ik signaleer nog steeds een gebrek aan kennis, interesse en inschattingsvermogen bij veel mensen. Het lijkt me dat de publieke opinie hier een cruciale rol in speelt. Dus voorlichten, signaleren, vragen stellen en dat alles zo helder mogelijk. Artikels schrijven die zaken duidelijk uitleggen. Een tijdlijn, met daarop de opeenvolgende gebeurtenissen. Filmpjes. De grootste fout zou zijn teveel voor eigen parochie preken, we moeten de wereld in. Fund raisers zijn natuurlijk altijd goed. DJ’s aanspreken, die snappen een hoop..;-)

 18. Ik zou zo’n zaak niet de gehele fincanciele integriteit van de partij laten domineren. Als we nu al weten dat er zo veel andere kosten aan zitten te komen lijkt het me beter om deze zaak nu te laten zitten en ons te richten op zaken die op een bredere manier constructief zijn voor de partij, zoals campagne voeren.

 19. Ik ben het met de anderen eens dat het waarschijnlijk financiele zelfmoord is om in hoger beroep te gaan. Het lijkt mij beter om zoveel mogelijk publiciteit te zoeken en de kwestie uitleggen, voor zover dat ons nog is toegestaan. De ex parte verbiedt ons vast niet om uit te leggen wat de uitspraak inhoudt (dat we algemeen bekende informatie—over het opzetten of gebruiken van proxies—niet op onze website mogen zetten, en dat het eenvoudig via Google te vinden is).

  Wat mij betreft kunnen het geld beter gebruiken om juridisch advies in te winnen over wat we wel en niet op onze website en via twitter kunnen zeggen.

 20. Hm, moeilijk. Ben het er mee eens dat er inderdaad een vuist gemaakt moet worden voor een vrij en open internet, dat is waar de Piratenpartij uiteindelijk voor vecht, maar stel dat de Piratenpartij verliest.. dan kost het echt een hoop geld. Het moet niet ten koste gaan van de algehele partij.

  Ik weet niet zo veel af van het hele juridische gebeuren maar misschien moet eerst eens uitgezocht worden wat de kansen zijn dat de Piratenpartij wint?

 21. Laten gaan. Je kan dit niet winnen zonder oneindige financiele middelen en het leidt af.

  Als je er toch iets mee wilt doen, zou ik proberen publiciteit te zoeken, bijvoorbeeld bij Ć©Ć©n of ander jank- of consumentenprogramma. Aandacht vragen voor de oorzaak van dit dilemma (onze juridische procedures bevoordelen degene met het meeste geld) lijkt me nu makkelijker dan het risico nemen en daarmee geld en energie te verspillen.

 22. Accepteer het advies van Sun Tzu: lose the battle to win the war. Niet doorzetten dus. Je zit financieel aan de grond en zult geen enkele slagkracht meer hebben.

 23. Ik denk dat we hier praktisch naar moeten kijken. En dan vindt ik dat we de energie beter ergens anders in kunnen steken.

  btw, ik denk ook dat we best met zn alle wat donaties kunnen doen om iig de schuld die we bij de advocaat hebben af te lossen.

 24. Ik deel de mening van de anderen. Laten we de partij niet om zeep helpen vanwege een proxy. Wij zijn tenslotte geen internetprovider maar een politieke partij. Daarbij heeft Geenstijl het probleem voor Ziggo en XS4ALL gebruikers al opgelost.
  We staan nu misschien financieel zwak, maar qua mensen worden we sterker. Ons doel is het veranderen van wetten. Laten we ons daar op richten.

 25. In dit stadium denk ik, dat het onverantwoord is, om op eigen kosten door te gaan.
  Dan maar het slachtoffer spelen en brein op die manier in het diskrediet brengen.
  Het enige alternatief wat ik kan bedenken is, om een provider als XS4ALL, Zeelandnet e.d. te vragen om de kosten te dragen, of het hele proces te voeren.
  Hierin geef ik ons echter niet veel kans,

 26. Spaar je krachten zou ik zeggen. Nu terugtrekken vergroot het belang van de Piratenpartij als politieke partij en vergroot het campagnebudget. Ergo meer kans op succes bij volgende verkiezingen. De rechtszaak genereert natuurlijk positieve media-aandacht maar dat weegt niet op tegen deze kosten en dit financiƫle risico.

 27. Het is moeilijk aan te vechten met BREIN, ook omdat zij aardig ver (kunnen) gaan met het verspillen van ons geld.

  Maar dit is wel een kritisch kruispunt:
  Weg 1. We keren om en BREIN heeft gewonnen en gaat gewoon door met wat ze nu doen.
  Weg 2. We vechten en laat zien waar we voor staan.

  Weg 2 is natuurlijk alleen mogelijk als we geld (wat tegenwoordig het enige is waar men om geeft) hebben. Het internet en met name social media hebben zich al vaker bewezen als het gaat om goede doelen te steunen.
  Enkele voorbeelden zijn:
  Serious request, bij elkaar over 22.5 Miljoen ( http://en.wikipedia.org/wiki/Serious_Request#Overview_of_the_results_2 )
  Humble bundle, Meerder keren > 1 Miljoen ( http://www.humblebundle.com/ )
  Sharecraft, 1 Miljoen in 85 dagen http://www.savethechildren.org/site/c.8rKLIXMGIpI4E/b.8157995/

  Hoe ver willen internet gebruikers gaan?

 28. Al denk ik wel dat het misschien goed is om dat punt van tafel te krijgen dat wij een "extremistische partij" zijn.

  Ik ben geen jurist, maar zou dat een punt zijn dat makkelijk te winnen is?

  Het zal de proxy niet in de lucht krijgen, maar het zou wel politieke winst zijn.

 29. Wat mij betreft heeft de partij andere prioriteiten dan de rechtszaak. Zowel aankloppen bij andere (politieke) partijen als fundraising kosten meer tijd dan we hebben waarschijnlijk. Het enige dat ik kan verzinnen om de stap naar een rechtzaak wel voort te zetten, is een oproep voor ProDeo advocatuur en het opzetten van meerdere rechtspersonen om zo de risico’s te spreiden van de partij en dergelijke zaken. Wanneer de zaak verloren wordt gaat de juist opgezette stichting failliet, hiermee is weinig geld verloren. Netjes is het niet… Juridisch weet ik niet hoever dit doorspeelt binnen de andere stichting die de PPNL zal vormen.
  Ongeacht de uitkomst van deze discussie en de uiteindelijke beslissing mag dit wat mij betreft los staan van een nieuw bestuur. Wanneer het nieuwe bestuur aantreed en de zaak wordt verloren dan is de geschiedenis hieromtrend transparant geweest. Een nieuw bestuur hoeft hiervoor niet ‘afgestraft’ te worden, maar dient wel te dealen met de zaken die spelen.

  Mocht er besloten worden de zaak te gaan voeren, dan maak ik vandaag nog ā‚¬5,- over.

 30. Het is gezien de huidige finaciele situatie verstandiger de martelaar te spelen en proberen er zoveel mogelijk media-aandacht uit te halen.

 31. Ten eerste, wat belachelijk dat Brein blijkbaar eenzijdig de datum voor hoger beroep naar voren kan duwen. Heel apart.
  En advocatenkosten a raison de ā‚¬500 per uur is natuurlijk ook een gotspe, ik heb internationaal gerenomeerde advocaten minder zien vragen.

  Als je nu geen hoger beroep indient, verlies je dan ook de mogelijkheid dat later alsnog te doen? In dit geval zou ik pragmatisch zijn en de schatkist wellicht voor de volgende slag bewaren.

  Maar goed, het is een lastig punt. Natuulijk zou ik het liefst jullie aanmoedigen om door en door te zetten tegen dat verachtelijke BREIN, maar je moet wel realistisch zijn. Het is goed dat jullie transparant die keuzes en kosten/baten analyse naar voren brengen.

  De proxies van Geenstijl en jullie collega’s in de UK zijn welbekend en werken uitstekend. Natuurlijk gaat het om het principe, maar in dit geval is het misschien slimmer om de vlag over te dragen aan de ISP’s met aanzienlijk diepere zakken.
  Heel veel succes in elk geval!

  P.S. Na een paar weken twijfelen nu toch ook maar lid geworden. En dat op “Talk like a Pirate Day”, hoe toepasselijk šŸ™‚

 32. Geld verspillen aan processen in dit stadium lijkt mij niet heel verstandig. Zeker niet tegen een semi overheidsorgaan.
  Ik zal vast een bijdrage overmaken voor het huidige gat in de begroting.

  P.s. Goed geprobeerd met de verkiezingen. Jammer dat iedereen strategisch is gaan stemmen. Volgende keer gegarandeerd 1 of meerdere zetels.

 33. Know your enemy and know yourself and you will always be victorious. (Sun-Tzu)
  Wij (ik): downloaden maakt het leven leuker en uiteindelijk gaan verkopen er door omhoog (hetzelfde is gebeurt bij de invoering van bibliotheken)
  Zij: Mensen downloaden ons materiaal en wij worden niet betaald (probeer je in ze te verplaatsen, hoe voel jij je als je vindt dat je wordt bestolen?).
  Hoe meer je tegen deze mensen vecht, hoe sterker ze worden. Ook als we het afdwingen via de staat gaan beide partijen op termijn verliezen. De libertarische oplossing is om op vrijwillige basis tot een oplossing te komen die voor beide partijen gunstig is. Niet vechten maar samenwerken is in India al duizenden jaren een bekend en beproefd principe. Ga naar youtube en bekijk ‘Osho’ over de Vedantische filosofie en samenwerken, en ‘Ron Paul’ over libertarisme en idealen bereiken zonder geweld achter de hand te hebben.

 34. Kan iemand het twitteraccount van de PP een klein beetje gevoel voor doelgroep bijbrengen? Dat je steun zoekt bij de gevestigde politieke orde is slim en verstandig, maar je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn. Het is echt niet de eerste keer dat via dat kanaal extreem infantiel gereageerd wordt, en dat doet afbreuk aan de partij waar ik nu twee keer op gestemd heb en waar ik zelfs lid van geworden ben. Ik doel op de conversatie met Alicia Hobbel van Groen Links.. echt, jongens, dit gaat mis zo en je staat voor joker.

  On topic: kies de underdogpositie en melk die publicitair tot op de bodem uit. Zoek steun bij GeenStijl en hun fucktimkuik.org, waar TMG nog steeds niet voor is aangeklaagd.

  En nogmaals: ik heb hier verstand van en help graag mee, heb me ook al aangemeld als vrijwilliger maar nog geen reactie mogen ontvangen.

 35. Nee. Metr pijn in mijn hart moet ik zeggen: laten we er mee stoppen. We moeten eerst de democratie redden, daaruit volgt de wetgeving. Strijden op twee fronten vergt te veel van de schatkist. Laat het gaan. 1-0 voor BREIN in deze, het is niet anders. We zijn sterk genoeg om dit op andere manieren op te lossen.

 36. Mijn eerste gevoel is: aanvallen en doorgaan! Maar bij nader inzien lijkt het erop dat de piratenpartij is overvallen door de rijkelijk gefinancierde oorlogsvloot van BREIN (waar halen ze dat geld eigenlijk vandaan? Hun inkomsten gaan toch door naar de artiesten?). Het lijkt verstandiger om weg te varen, steun te winnen en fondsen te werven om de TK te enteren en dan BREIN te slopen.

 37. Kunnen we niet zelf een tracker en search engine hosten, alleen beschikbaar voor open content. Als we de strijd niet via de rechterlijke macht kunnen winnen, dankzij de diepe zakken van de betreffende lobbyclub; waarom zorgen we er niet voor dat open content in zulke mate beschikbaar is, dat er geen behoefte meer is voor copyrighted content? Mocht er copyrighted materiaal binnensluipen, en krijgen we een Notice and Takedown, dan zijn we blij het vieze (lees: copyrighted) materiaal eraf te halen.
  Als blijkt dat copyrighted content niet meer aanslaat bij het publiek, dan gaan artiesten zelf wel op zoek naar alternatieven, en verander je het playing field van binnenuit.

  Op de lange termijn blijven we uiteraard nog steeds via politieke wegen streven naar een update van het auteursrecht

 38. ik sluit me bij de vorige sprekers aan. BREIN lokt uit tot een knokpartij op een terrein waar geld heerst, waar zij zeker zijn van een overwinning. Niet aan beginnen.
  Zoek samenwerking en maak stennis, liefst met humor, op het web. Bits of Freedom, Retecool, etc.
  Ik vind Geenstijl meestal een stelletje zieke etterbakken, maar in dit geval heiligt het doel de middelen.
  Las trouwens gisteren in NRC dat het uurtarief van Brammetje M. (ook) 500 euro is. Zeldzaam hoog. Spong is goedkoper.
  Kunnen we openbaar krijgen wie er werken bij BREIN en wie met welk bedrag de stichting financiert?

 39. + strijd aangaan = PR = opbrengsten
  – mogelijk hoge kosten; pick your battles. Timing is alles en misschien is deze gerechtelijke strijd NU niet de juiste keuze. Dit issue is heel belangrijk voor PP, maar de kosten (icm mogelijke PR opbrengsten) moeten de vereniging niet de nek omdraaien. Aantal vrijwillgers-uren kunnen we ook alternatief inzetten aan komende lokale en EU-verkiezingen.

 40. Ik denk dat deze zaak niet te winnen is tegen BREIN, misschien zal het de partij zelfs wel kapot maken en dat is waar BREIN op doelt natuurlijk.. They win the battle but we win the war..

 41. Vooreerst moeten we werken aan ons bestaan. Sterker worden.
  En daarnaast dingen doen waarin we de regie hebben Ć©n weten dat we die kunnen houden.
  Nu zijn we de regie kwijt.
  Als we besluiten om het te laten varen, kunnen we alleen beroep doen op publiciteit.
  De underdog spelen is nu ons belangrijkste wapen.

 42. Ik zou er de brui aan geven.

  Mocht je deze stap winnen dan komt Brein wel met de volgende gemanipuleerde actie. Zoals je zelf al zegt, Brein heeft genoeg geld (wat eigenlijk uitbetaald moet worden aan artiesten maar swa) dus je legt het af.

  Gewoon wachten en hopen dat de providers hun verantwoording nemen.

  If ever….

 43. Beste Piraten laat die rechtbank voor wat het is en speel het op de man, heeft Tim wel verdiend denk ik.
  Laten we gewoon ā‚¬500,- uitloven aan degene die het woonadres en eventueel privenummer van Tim Kuik wil afgeven.
  Dan kunnen we Tim met gelijke munt terug betalen.
  Denk aan 5 kuub zand op oprit laten storten, container laten plaatsen voor diezelfde oprit (denk aan Belgische telecom…) onregelmatig bellen op rare tijden, beetje pur in de auto uitlaat spuiten enz….. iedereen heeft wel een leuk idee!
  Ik denk dat dit veel meer (lachwekkende) irritatie opwekt bij hem dan wat hij met zijn stichting bij de gemiddelde Nederlander te weeg brengt.
  Als het ook nog gefilmd wordt is het natuurlijk nog beter, ook is dit veel goedkoper dan die rechtszaken.
  Dus laten we het leuk houden.
  Ik denk dat de buurjongentjes of de downloadende ouders van de klasgenoten van Tim Kuiks kids wel die 500ā‚¬ willen cashen.

  Groeten van Piet Piraat

 44. Misschien is het een idee om een crowdfunding donatiepagina op te zetten: transparantie in wat jullie nodig hebben en voor iedereen de mogelijkheid om snel te doneren. Denk aan indiegogo.com of 4just1.com (die laatste is Nederlands, dus iDEAL). Ik vermoed dat veel mensen eerder zo openlijk doneren in de strijd tegen Brein dan via minder transparante donaties.

 45. Ik ben geeneens lid, maar nu ik dit artikel tegenkwam op GeenStijl ben ik best bereid jullie een hart onder de riem te steken. Ik zou zeggen: zet een duidelijke pagina op met een teller waarop je donaties kunt tellen en zorg dat het veel meer verspreid wordt in de media. Denk dat er meer dan genoeg mensen bereid zijn om te doneren. Ik wil aan een goede zaak als deze best 5 euro afstaan.

 46. Het risico is te groot, en het belang te klein.

  Punt 1 lijkt me duidelijk, punt 2 mischien wat minder, mijn punt is dat het belang van het beschikbaar houden van heel het internet voor alle Nederlandse gebruikers een zeer groot belang blijft, maar de toegevoegde waarde om dit via de piratenpartij te doen is gering. Er zijn anderen die zorg dragen voor proxies, links naar proxies en handleidingen.

  De financiƫle middelen van de piratenpartij zijn beperkt en de doelen zijn groot. Nederland heeft die 1e piratenzetel keihard nodig dus zet volledig daarop in en laat deze strijd aan anderen over.

 47. Ik zou deze rechtzaak lekker laten varen, en je richten op het verbeteren van de partij. Ik denk dat er later meer geld is om dit soort rechtzaken wƩl te winnen.

 48. Sun Tzu zou de tactiek van BREIN geweldig hebben gevonden, de timing en positie van de partijen zijn ideaal voor BREIN. Wat mij doet denken dat BREIN erg wanhopig is om te vervallen tot dergelijke tactieken. Doorvechten lijkt me dan ook belangrijk. Wat betreft funds denk ik dat de media-aandacht van geenstijl niet negatief zal uitpakken en denk ik dat onze achterban vast wel wat meer zal gaan doneren n.a.v. dit bericht.

 49. Voor mij is het overduidelijk dat je dit gevecht niet wil vechten. De proxy is leuk geprobeerd maar helaas verloren, nu verder met belangrijke zaken.
  Daarbij wel de kanttekening dat Brein dit maar vanuit 1 motivatie kan doen, en dat is uit angst. Een dergelijke tactiek zet je alleen maar in wanneer je geen vertrouwen hebt in winst.

  Het idee van MK1 vind ik een hele goede, een tracker en search engine voor vrije content. Dat is op een constructieve manier laten zien waar je voor staat. Daarnaast kan het de bekendheid vergroten, zeker wanneer de tracker en zoekmachine populair worden.

  Voor eventuele toekomstige rechtszaken nog wat ideeƫn:
  De Piratenpartij gaat er altijd prat op dat ze internationaal is. Als dit echt het geval is zouden de andere nationale partijen al te hulp kunnen schieten. Weinig internationaal als dit niet kan…

  Daarnaast gaat de Piratenpartij er ook prat op dat sommige artiesten de idealen van de piratenpartij onderschrijven, waaronder een aantal zeer succesvolle. Deze kunnen gevraagd worden om daad bij het woord te voegen en dit soort rechtszaken financieel te ondersteunen.
  Dit is ongetwijfeld dan een zelfde bron van geld die Brein heeft. Want deze rechtszaak wordt echt niet van de geĆÆnde licentie-inkomsten gevoerd, het wordt gevoerd met geld dat artiesten doneren om die licentie-inkomstenstroom in stand te houden.

 50. een ding aan al die brein zaken je leert wel wat er allemaal mis is met ons rechtssysteem, ex-parte misbruik, en nu dit eventjes als uitgedaagde in het hoger beroep het hoger beroep ruim een jaar naar voren halen, en dan ook de andere partij nog geen week van te voren hoeven inte lichten over de nieuwe datum. Snap dat zij de “vertraging” niet willen , maar hoe kan je je goed voorbereiden op je eigen hoger beroep op die manier?

 51. Indien van toepassing: een TWEEDE persbericht over de justitie: dat de actie van VVD/CDA door het wijzigen van de rechtbank tarieven enkele jaren geleden de financieel zwakkere partij benadeeld. (eventueel statistiek van aantal gesaneerde zaken

  Ik neem aan dat we niet kunnen samenvoegen met de providers vanwege de inhoudelijke verschillen?

  Hoe groot schatten onze advocaten/juridisch adviseurs de kans in? Als die kleiner dan 75% , stoppen.
  Als die groter is dan 75%, dan zoeken voor sponsoren:
  EFF /EFF Europe, Bits of Freedom, etc.
  Als dit een voorbeeld stelt voor de providers willen die ons misschien sponsoren. Ook al kunnen we ze geen verkiezingsbeloften doen uit onze standpunten, kan het voor hun rechtszaak misschien een precedent zetten.

  3 PROMOBAY; via een proxy alleen naar het legale gedeelte van TPB forwarden, zodat de naamsbekendheid blijft.

 52. Ik vraag me vooral af hoeveel geld we binnen kunnen halen als we hiervoor de publiciteit opzoeken en een donatiepagina voor opzetten. De ledenmeter is al vol, waarom niet een rechtzaakmeter?

 53. Guys, heb op jullie gestemd. Choose your battles wisely, soms moet je tegen je intuĆÆtie ingaan om een strijd op termijn vol te houden. Staak deze zaak, live to fight another day, maak het grote publiek kenbaar hoe de rechtstaat werkt. 500 euro per uur aan advocaten, een eenzijdig anticipatie-exploot, zelfs voor de grootste Brein-fan is het duidelijk dat hier sprake is van klasse-justitie.

  Blijf bij de poltiek guys, daar valt de winst te behalen, overtuig de burger, niet de rechter. De rechter doet niets anders dan uitvoeren wat in de poltieke arena is bepaald….je daarop richten bereikt aanzienlijk meer resultaat.

 54. Ik denk dat weinig mensen nog geloven in een onpartijdige, wel doordachte uitspraak vanuit de rechtspraak. BREIN speelt vuil spel achter gesloten deuren met grote zakken geld. Je kan niet winnen van een leugenaar door eerlijk te blijven. Dus als je wilt winnen op hun terrein dan zal je je moeten verlagen tot gelijkende tactieken. Ik denk dat de meeste mensen hier met een geweten dat liever niet doen.
  Brein pak je door hun de toegang te ontzeggen tot de middelen die ze nu misbruiken. Door al de details van hun sneaky methoden op straat te gooien, al hun contacten met bijbehorende belangenverstrengelingen openbaar te maken, elke afspraak met elke ambtenaar toegankelijk te maken inclusief notulen.

 55. Inman inschakelen!

  Of, een donatie-functie toevoegen. Via Paypal o.i.d., als het geld maar binnenkomt. Ik denk dat er genoeg mensen zullen zijn, die, als ze er op geattendeerd worden, zullen doneren.

 56. Volgens mij is de proxy tot nu toe met hand en tand verdedigd. Met de middelen die er waren. De leeuw is uit zijn hol en daarmee is de bodem van de middelen bereikt. Tenzij er een advocaat non-profit wil en leuk gratis mediaaandacht wil, zeg ik: STOP HIERMEE. PP is namelijk geen Greenpeace.

 57. Tenzij de donateur uit de rijen van de Rotschilds of de Getty’s komt lijkt het mij zonde geld om Brein het genoegen te doen de PP financieel uit te kleden en tevens het de PP onmogelijk te maken om als partij door te gaan. Het staat hier al vaker; beter een slag verliezen om de oorlog te winnen. Machiavelli’s stelling dat aanval de beste verdediging is, geldt natuurlijk alleen als je in staat bent om een aanval uit te voeren. In dit geval zie ik daarin alleen een backfire. So what, laat Brein trots melden dat de PP opgeeft. Ze weten niet beter. Maar wij komen terug en zij weten dan niet wanneer…… En dan is het onze beurt. Dus ik zou zeggen; gun ze de aandacht zelfs niet. En geef onder protest de zaak terug. Wat niet is kan wel nog komen!

 58. Ik sluit me helemaal aan bij de anderen. Doorgaan met deze rechtzaak kost simpelweg teveel. Ik zou dit ook gewoon op die manier communiceren: we vinden wat BREIN eist belachelijk en we willen graag de strijd aan met ze, maar als kleine partij hebben we er de middelen niet voor.

 59. “Door thedevineass op wo, 19/09/2012 – 20:01
  Misschien stomme vraag maar aangezien wij nu misbruikt worden om jurisprudentie te kweken voor andere recht zaken, kunnen we dan niet de deelnemers aan die recht zaken vragen voor bijstand? Die hebben ook te winnen bij een Hoger Beroep van ons neem ik aan dus misschien hebben ze nog wat over?”

  NOOIT ten oorlog gaan als je geen leger hebt. Liever niet naar de rechtbank, dan wƩl en verliezen.

 60. Ik ben het eens met ‘lose the battle to win the war’ argument maar vind dat parallel daaraan het idee van thedevineass moet worden gevolgd: thedevineass op wo, 19/09/2012 – 20:01
  Misschien stomme vraag maar aangezien wij nu misbruikt worden om jurisprudentie te kweken voor andere recht zaken, kunnen we dan niet de deelnemers aan die recht zaken vragen voor bijstand? Die hebben ook te winnen bij een Hoger Beroep van ons neem ik aan dus misschien hebben ze nog wat over? [xs4all en ziggo bedoeld hij/zij?]

 61. Let op dat geĆÆntimeerde zelf niet de dagvaarding aanbrengt. Als het beroep niet wordt doorgezet, maak dit dan tijdig kenbaar. Anders gaan de piraten wellicht alsnog het schip in šŸ˜‰

 62. De teller qua donaties is nog niet geupdate, maar ik heb me laten vertellen dat ze al flink binnen beginnen te stromen… We hebben dus een best prima kans om het te halen, mits we als community met z'n allen onze schouders er onder zetten. Als iedereen een  paar eurotjes geeft, dan zijn we er zo.

 63. Het valt me op dat iedereen denkt dat Brein deze zaak zal winnen. Dat moet toch te denken geven. Brein staat dus volgens iedereen in haar recht, ik vind het namelijk nogal naĆÆef om te denken dat Brein dit zal winnen omdat ze meer geld zouden hebben. PP moet niet op de underdog tour, via trucjes gelijk krijgen. Lees de reactie van Wouter Drucker nog eens goed door.

 64. Geld mag nooit een reden zijn om de idealen op te geven. Met 1440 leden is het toch niet zo moeilijk een oorlogskas te vormen (ieder 50 euro en je hebt ruim 70.000 euro in kas voor de procedure – en wat is tegenwoordig 50 euro nog in vergelijking met de waarde van een ideaal?).

  Dat gezegd hebbende ben ik toch tegen verder doorzetten van deze rechtszaak.
  Drie redenen:
  1 – PP heeft een slechte advocaat – slechte advocaten verliezen altijd (zoals gebleken is)
  2 – PP dient zich te richten op de politieke component – je kan niet de wereld op alle fronten tegelijk verbeteren – blijf bij je leest
  3 – Laat de PP eerst haar oorlogsschip goed optuigen en van munitie voorzien. Ik zie een schip met een gapend gat onder de waterlijn dat eerst gerepareerd moet worden. “First things first”

  Bovendien – de PP is niet schadeplichtig – dus het niet verder doorzetten van deze rechtszaak heeft geen verdere financieele gevolgen (alleen wat ongemak).

  Eerst met z’n allen aan een sterke partij bouwen – we rekenen nog wel een keer met BREIN af. Maar dan grondig……!

  Dick

 65. Een fundamentele vraag is of de PP nu uberhaupt wel rechtzaken moet gaan voeren. Als je wetten kunt aanpassen, ben je veel sterker. Financieel winnen we het nooit tegen zo’n bierkaai. Wanneer we sterk genoeg zijn in de politiek kunnen we veel meer bereiken, en ik denk dat daar de focus moet liggen. De komende jaren via lobby in de huidige politiek, en zorgen dat we bij de volgende verkiezingen sterk staan.

 66. Absoluut belachelijk dat zoiets op deze manier gesaboteerd kan worden.
  Maareh, als het alleen gaat om fondsen; Hebben jullie al gedacht aan Kickstarter?
  Maak er misschien een Engelse Ć©n Nederlandse versie van zodat ze in het buitenland mee kunnen protesteren tegen dit soort onzin. We hebben het hier over het internet, en de rechten en vrijheden die we hier hebben moeten universeel beschermd worden. Op al te veel plaatsen in de wereld worden dit soort wetten, rechtzaken en regeltjes er door mensen met geld doorheen geduwd. De fan-base om internet zo te houden als het is, is er.
  (De enige vraag hierbij is, hoe groot wil je worden? Maar zelfs in het geval van “lokaal”, anti-censuur-medestanders genoeg dachtikzo)

 67. Nee Kletskous, je hebt m’n stem niet gekregen om de handdoek in de ring te gooien. Lijkt me niet dat de PP ook maar iets fout doet, dus tegengas tegen Brein aub.

 68. Verliezen is geen optie. Als we het hoger beroep laten vallen kan de uitspraak mogelijk tegen de providers gebruikt worden als jurisprudentie.
  We kunnen natuurlijk hier op aansturen om dan de publieke verontwaardiging dier daar dan over ontstaat te gebruiken bij de volgende verkiezingen maar ik zie ons liever strijdend ten onder gaan dan dat we toegeven aan een club als brein.

  Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

 69. Ik denk nog steeds dat we brein meer treffen vanuit de politiek. Hen het genoegen geven van financieel uitputten van de PP is gewoon zonde. Natuurlijk kunnen we winnen. Maar heb niet de illusie dat het daarbij blijft. Juist in de politiek kunnen we voorwaarden scheppen die een transparant en vrij internet verkeer mogelijk maakt. Met groot afgrijzen zie ik hun de kans krijgen van ons te winnen en tegelijker tijd de PP financieel te raken. Ik heb ooit geleerd dat als je rechtszaken alleen om de principes voert, je er altijd arm uitkomt. Ongewis van de uitslag. Maar ik begrijp dat het doorgezet wordt en dan ben ik niet zo om af te haken. Ik stort een donatie mee maar verwacht dan op zijn minst dat die regels gekielhaald worden. Echter vergeet niet waar we voor staan. We moeten politiek bedrijven en niet blijven steken in de fase van een actiegroep.

 70. laat de rechtszaak gaan. De beste manier om op gecensureerde paginas te komen blijft translate.
  gewoon opzoeken wat je werkt hebben in Google en klik op op vertaal deze pagina.
  voila, full instant access.

  verspil je geld niet aan brein via een rechtszaak, zorg dat je met hans oog naar brein kijkt, en elke fout, verkeerde Tweet van een medewerker, missers, pestkop gedrag, onbetamelijk verleden van medewerkers breed uitwerkt in de media.

  ga spotcheks op illegale inhoud doen bij brein. dat leverde een paar jaar geleden ook leuke resultaten op.

  Klaag brein aan onder de auteurswet dat medewerkers van brein teksten van jullie site hebben gekopieerd op lokale schijf door te downloaden nadat jullie in de algemene voorwaarden hebben gezet dat deze site verboden is te kopieren op lokale opslag media door stichting brein. laat alle leden dat doen.

  Laat ze maar een browser ontwikkelen die niet lokaal en in ram geheugen teksten kopieert. Auteurswet is een bitch… wie geeft brein toestemming om deze teksten gratis te mogen kopieren op lokale schijf in hun kantoor? ik niet.

 71. Doneer-idee:
  Maak een Android app waarmee je mbv in-app-billing donaties kan doen.
  http://developer.android.com/guide/google/play/billing/index.html
  (Android Developer account kost eenmalig 25 euro)
  Het lijkt mij beter om in-app billing te gebruiken over een gewone betaalde app,
  omdat de gebruiker zelf een bedrag kan kiezen.
  Wel jammer dat Google dan 30% van de inkomsten houdt, maar het is beter dan niets.
  In ruil zou de doneerder een piratenpartij achtergrond voor zijn/haar telefoon kunnen krijgen of zo.
  (Het is maar idee, ik heb geen achtergrond klaar liggen oid)

 72. Uiteraard ben ik het helemaal eens met de uitspraak Ā“walk today, to fight another dayĀ“ Nu het gevecht aangaan zal een verloren zaak zijn. Of je de rechtzaak nu wint of niet, daarna zul je niet zover kunnen komen, financieel gezien dan, omdat je helemaal uitgeput bent. Probeer eerst de aandacht in de media, en onder de mensen te brengen. Zo krijg je meer ogen gericht op wat er gebeurd, en zullen mensen die er nu totaal nog niet mee bezig zijn, de aandacht richten op hoe slecht BREIN eigenlijk bezig is. Want dit gevecht gaat alleen maar om geld, wantĀ± NU VERDIENEN ZE MISSCHIEN GEEN 10 MILJOEN, MAAR 7 MILJOEN MEER per jaar, maar nog steeds belachelijk veel geld in een crisis….

 73. Het word tijd dat wij meneer kuik en brein eens de oren omdraaien, gezien wij meebetalen aan stichting brein op onze hardware internet cd/dvd telefoon zowel mobiel als vast, denk ik dat we den haag maar eens wakker moeten schudden en die bijdrage per direct gaan afschaffen.
  Tijd voor een petitie dus en deze aan den haag voorleggen, en tevens de internet service providers ook even laten mee tekenen omdat stichting brein (weinig brein aanwezig) ons nederlanders monddood wil maken en toch geld wil blijven innen, wordt wakker nederland, dit begint met een pink en ze willen de hele hand, en als het al voorbij is dan zijn wij met zijn allen te laat.
  ACTIE

 74. ik ben zelf vroeger ehterpiraat geweest nu niet meer als je stoorde op tv of iets anders dan werd je veraden door iemand en dan uit de lucht gehaald door de telecom .nu heb je internet piraten dat mag maar dan moet je buma stem rechten betalen doe je dat niet dan word je nog gepakt dus stoor je niet dan word je nog de dupe raar toch wij kunnen deze mensen heel goed aan pakken koop geen cd of dvd dan hebben hun schade want daar verdienen zij aan en zij lachen mischien en tip.

 75. en optie geen cd kopen of dvd en gewoon luisteren naar de radio dan heeft buma stemra schade dan zitten ze met hun muziek in de maag.dan komt er niet genoeg geld binnen van ons voor hun portomonee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.