Over de auteur Christian Engström is een lid van het Europees Parlement (MEP) voor de Zweedse Piratenpartij. Hij heeft eerder als activist bij de FFII gestreden tegen softwarepatenten, en heeft een achtergrond als ondernemer en programmeur. |
Ik kan niet zeggen dat het me verbaast – maar de Verenigde Staten en haar veiligheidsbureaucraten spitten door onze e-mails in het Europees Parlement. Mashable laat zien dat de Verenigde Staten informatie hebben geëist van Google omtrent de communicatie tussen twee Wikileaks-activisten. Eén van hen is de IJslander Smári McCarthy (hieronder afgebeeld).
Deze gebeurtenissen trekken onze aandacht hier in Brussel, hier op het Piratenpartij-kantoor in het Europees Parlement. We kennen Smári, en we hebben contact met hem gezocht om als consultant een rapport te schrijven over IJsland als een "informatieparadijs", en een mogelijk centrum voor cloud computing (www.islandsofresilience.eu).
Een snelle controle laat zien dat we met Smári (via Erik Josefsson) hebben gesproken door middel van zijn Gmail account, omtrent het rapport tijdens de periode waarin de Verenigde Staten zijn e-mails afluisterden.
Dit gaat nu niet om geheimen. Dat is het punt niet. (En trouwens, we zouden nooit Gmail gebruiken voor iets gevoeligs.) Maar er is hier een belangrijk principieel probleem.
De Verenigde Staten breekt in bij en spit door de e-mails tussen het Europees Parlement en mensen die gevraagd worden om politieke verslagen te schrijven. Dit is compleet onacceptabel.
De Verenigde Staten behoren geen politieke partijen te bespioneren. De Verenigde Staten horen geen leden van het Europees Parlement af te luisteren. De Verenigde Staten horen niet in te breken en door het dagelijkse werk van de Europese wetgever te graven.
Momenteel ben ik vooral over de zeik. Later zal ik kijken hoe we met dit probleem omgaan. Waarschijnlijk zal ik deze gebeurtenissen formeel bij het Europees Parlement aankaarten.
Origineel gepubliceerd in het Zweeds.