De laatste tijd is de aanpak van "cybercrime" regelmatig in het nieuws. Meestal komt niet lang daarna de roep om extra mogelijkheden voor de opsporingsdiensten. En dat terwijl het nu al een beetje onduidelijk aan het worden is, wie nu de goeie en wie de slechte zijn in de computerwereld.
Hoewel "cybercrime" natuurlijk veel enger klinkt, is het gewone misdaad. De politie hangt geen camera's op in onze slaapkamer tegen de inbraak, waarom zouden we wel bespied moeten worden tegen "cybercrime". Als het idee dat de politie in haar eentje alle "niet-cybercrime" oplost belachelijk klinkt, waarom willen ze het bij de cybercrime dan wel?
De reden dat "cybercrime" anders is als gewone "crime" werd heel mooi zichtbaar op TV van de week. Er kwam iemand aangifte doen van een cybercrime (een blackmail-virus), met een foto van het beeldscherm. Onze computers zijn gesloten kasten, waar we zelf nauwelijks controle over hebben. De computerinbreker loopt dus rustig een paar maanden rond op onze PC's en kan deze in alle gemak gebruiken voor zijn criminele activiteiten.
De voorvechters van open source zien dit probleem; het is echter onredelijk om van iedereen te verwachten dat ze hun favoriete software vervangen, computerprogrammeur worden, en de code controleren. Maar er zijn ook direct uitvoerbare opties om de computer weer aan de gebruiker terug te geven.
De Piratenpartij vindt dat het beter is om de mensen te leren hoe ze zelf hun computer in de gaten kunnen houden, dan nieuwe politiemensen aan te nemen om het voor hun te doen. De politie doet ook al jaren aan voorlichting tegen woninginbraken.
niels zegt
Goed idee, zo’n voorlichting.
Ik ken zelf ook genoeg mensen die zo atechnisch zijn als de pest en al moeite hebben met googelen.
Het gaat natuurlijk meer om de leeftijden 40+ (enkeling er onder), maar die mensen zouden misschien een simpele cursus of voorlichting kunnen gebruiken wat betreft computers. Hopelijk kan dat de overheid weerhouden om mijn computer te tappen 24/7 zoals het er naar uit gaat zien.
Krieties zegt
Ik ben natuurlijk voorstander van een vrij internet, maar ik zie toch wat verontrustende ontwikkelingen op dit punt:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3408610/2013/03/13/Maak-je-eigen-machinegeweer-met-de-Pirate-Bay-van-de-3D-printer.dhtml
Er zou een digitale zwarte markt kunnen ontstaan voor bijvoorbeeld wapens. Ook een vorm van cybercrime lijkt me. Ik ben benieuwd hoe jullie hiermee om willen gaan, daar het duidelijk ook gevaren met zich meebrengt.
Stefan zegt
Zodra deze technologie echt door ontwikkelt is, mag je de situatie in alle gevallen verontrustend noemen. Of dat dit nou wel of niet verbonden wordt met filesharing, de technologie op zichzelf vormt het gevaar. Zelfs al zou men het hele internet reguleren, dan alsnog zouden de blauwdrukken voor ontwerpen nog gewoon op traditionele wijze kunnen worden uitgewisseld.
Ik ga dit nauwlettend volgen .. Ben heel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.