Een paar oppositiepartijen deden op 21 november jl. samen een voorstel tegen hoge medicijnprijzen. Wat de Piratenpartij van de hoge medicijnprijzen vindt is helder, daarom :
De ontwikkeling van geneesmiddelen moet terug naar de overheid (universiteiten) zodat ook minder winstgevende medicijnen voor een redelijke prijs op de markt kunnen worden gebracht. De farmaceutische industrie kan daarin samenwerken met universiteiten. Patenten op medicijnen worden afgeschaft(bron: partijprogramma tk2017)
Die verandering lijkt misschien groter dan ze is; veel medicijnen worden nu in hun eerste fase ook al in universiteitslaboratoria ontwikkeld.
Wellicht geïnspireerd het Piratenpartij programma maakten die oppositiepartijen een mooi stapje zijwaarts met hun “Initiatiefnota om de macht van de farmaceutische industrie te doorbreken”. Er is beweging ontstaan op dit onderwerp en dat moedigen we aan! We zijn verheugd te zien dat andere partijen de standpunten van de Piratenpartij hierover geleidelijk aan gaan delen.
Ze vergaten het belangrijkste punt dat wij maken over te nemen over patentrecht. Dat leggen we daarom graag nog een keertje uit. Dit heeft te maken met de manier waarop in de farmaceutische industrie geld wordt verdiend en daar is het ook die partijen om te doen. In de verkiezingsprogramma’s van GL en PvdA wordt hervormen van patentrecht in de zorg echter niet genoemd, de SP wil het alleen ‘bekorten’.
Wij willen geen winstmodel rond zorg en dus geen patenten op medicijnen. Zonder winstoogmerk is er ook geen doel meer voor de lobby-industrie rond politici en is er geen gekochte beïnvloeding van patiëntenverenigingen. Zonder winstoogmerk heb je minder zichzelf verrijkende managers en wordt ‘zorg’ een dienst waar we als samenleving voor kiezen in plaats van een product waar een commercieel directeur voor kiest.
De aanpassing zoals de SP, GL en PvdA voorstellen in hun initiatiefnota handhaaft het commerciële en beperkende verdienmodel van de farmaceutische industrie. De hervormingen zoals de Piratenpartij ze voorstelt, veranderen die industrie tot een leverancier die is ingericht in het belang van gezondheidszorg voor onze samenleving.
Als we zorg écht betaalbaar en beter willen maken hebben we met elkaar die keuze te maken: willen we dat commerciële bedrijven winst maken op zorg, of vinden we dat zorg een dienst moet zijn zonder winstoogmerk? De Piratenpartij is helder in haar keuze. Maar wat kies jij?
Een apotheker uit den Haag heeft zijn keuze gemaakt en gaat het dure medicijn Orkambi (bij taaislijmziekte) produceren, ondanks het patent dat er op rust. Hij kan dit voor 20.000 euro per patiënt per jaar, terwijl Farmabedrijf Ventex zegt er 170.000 euro per patiënt per jaar voor te rekenen. De apotheker wordt gesteund door zijn collega’s. Hoeveel onze vorige minister van volksgezondheid (Schippers) er namens ons voor is gaan betalen, is in oude Haagse traditie geheim gehouden.
Bij deze draaien we die oude Haagse traditie van geheimzinnigheid en geld voor grote bedrijven graag even om. Die apotheker heeft zijn keuze bepaald en introduceert de nieuwe traditie in het belang van volksgezondheid, transparantie en de betaalbaarheid van zorg.
- SP: https://www.sp.nl/sites/default/files/initiatiefnota-geneesmiddelen-def.pdf
- Het Piratenpartij programma: https://programma.piratenpartij.nl/thema#gezondheidszorg
- De apotheker uit den Haag: https://www.nu.nl/gezondheid/5017190/haagse-apotheker-gaat-duur-medicijn-taaislijmziekte-maken.html
Margot zegt
In de eerste plaats: de discussie’ wat mag een mensenleven max. kosten in harde euro’s? Ik heb iets gehoord van 80.000 eu per jaar?
Maar wat als de behandeling 800.000 eu voor 8 maanden kost en erna nog 40 jaar vrolijk rond huppelt?
en wat is de meest effectieve behandeling? hoe meet je dan het toegenomen levenskwaliteit en over welke periode ? Is het niet dat dit uitgedrukt wordt in eenheid levensgeluk per euro? De behandeling die het meeste levensgeluk op levert is meestal niet de meest effective per euro!
Ik walg van het idee dat mijn waarde kan worden omgerekend in een x aantal patatje oorlog of kilo’s aardappelen.
Op van gebied van bezuinigen in gezondheid en welzijn, kan men de ziektekostenverzekeringen en controle instellingen zoals het cak opheffen, die alleen maar data, facturen,zo min mogelijk vergoeden en fake en bullshitbanen produceren!