Vandaag werd er in de Tweede Kamer weer even kort gesproken over ACTA. Het handelsverdrag wat in achterkamertjes tot stand is gekomen en waar we geen stukken van mogen zien, lijkt door onze strot te worden geduwd. Verhagen is zelfs bereid om de Kamer te negeren en op ‘eigen gezag’ akkoord te gaan met het ACTA-verdrag.
Nog niet zo gek lang geleden eiste een meerderheid van de Tweede Kamer openheid van Maxime Verhagen over de ACTA-stukken. Een ruime meerderheid in de Kamer vond dat ze, zonder de stukken te kennen, geen afgewogen besluit kon nemen over het internationale handelsverdrag. Er werd wel wat informatie beschikbaar gesteld voor de Kamerleden, maar daar zat dan wel een zeer strikte geheimhoudingseis aan vast. Volgens Verhagen was dit geen bezwaar, omdat dit volgens hem de algemene gang van zaken was. Alsof je aangereden wordt, en de bestuurder zegt: ‘oh, maar ik rijd zo vaak mensen aan.’ Hoe kunnen wij in een democratie nu besluiten nemen over stukken waar wij niet over mogen praten? Hoe kan een democratisch proces zich voltrekken als het volk en de Kamer worden buitengesloten? Kamerlid Irgang vermeldde dat normaliter WIPO en WTO documenten wel in de openbaarheid worden behandeld.
PVV valt de internetter af ondanks eerdere uitspraken.
Het lijkt er helaas op dat de meerderheid die voor openbaarheid van de verdragstukken was, verdwenen is. Vandaag in het debat hield de PVV zich op de vlakte en liet zelfs doorschemeren dat ze misschien wel tegen openbaarheid van de onderhandelingsstukken zijn. Eerder stemde de PVV in Europa al ‘per ongeluk’ tegen openbaarheid en lijkt nu een 180-graden draai in het parlement gemaakt te hebben om de coalitie tegemoet te komen. Als het aan Verhagen ligt, moet de kamer instemmen met ACTA zonder alle stukken te kennen. We moeten hem dus op zijn mooie blauwe ogen en grijzende haren geloven.
“Schimmige wetgeving waar wel de Time Warners, de Procter & Gamble’s, de BREIN’s en de BUMA/Stemra’s van deze wereld over de inhoud mochten meebeslissen, maar waar leden van de Tweede Kamer zonder enig besef en/of kennis van zaken alleen maar ja tegen mogen zeggen.” zoals GeenStijl het eerder mooi samenvatte. Daarom stellen wij voor Maxime Verhagen, en allen die met hem instemmen vanaf heden het recht te ontnemen hun contracten te lezen alvorens zij het ondertekenen, sterker nog, zij zijn vanaf heden verplicht dit te laten.
Openheid & co-operatie als overheid.
Wat zou het toch mooi zijn als wij in een wereld zouden leven waar de burgers ook zouden weten waar ze aan toe zijn. Een wereld die beheerd wordt zoals een Open Source project. Waar ieders talenten en inbreng samengebald worden, waar openheid, transparantie en co-creatie gewaardeerd worden. De Open Source wereld beseft zich dat de goeden in zoverre de kwaden overstemmen, dat zo snel mogelijk toegang geven tot informatie een veel grotere bijdrage levert aan het resultaat. Waar beslissingen van het team door de hele wereld bekeken worden en verbeterd. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe IJsland haar nieuwe grondwet ontwerpt. Help daarom de piratenpartij deze visie te realiseren.
PS: voor de mensen die het debat willen terugzien? Een van onze leden heeft het debat op youtube gezet.
Pietje Pukker zegt
Iedere keer weer sta ik versteld van de “ideeën” waar deze omhooggevallen seniele bestuurdertjes mee komen. Echt, what the hell? Moeten we dit pikken? Hoe die hitleresque Verhagen even onder geheimhoudingsplicht ons een verdrag door de mik douwt? Alleen omdat er een rubberen stempeltje van het EP op staat, wil nog niet zeggen dat het juist is.
zemoo zegt
Say NO to ACTA!
Share this video!
Willem zegt
Mooi dat Google, Facebook, Youtube en Twitter tegen dergelijke verdragen zijn. Het wordt ons dan ook gewoon door de strot geduwd.
Een mooie actie van Google zal zijn om de voorstanders voor een lange tijd uit de zoekresultaten te verbannen. Dan kunnen zij alvast kennis maken met internetcensuur.
Daarnaast zullen wij als consumenten ook stappen moeten ondernemen wanneer er dergelijke praktijken zich voordoen. Ik heb om die redenen mijn mobiele abonnement van 60 euro naar 9 euro gezet. Koop ik geen games meer van bepaalde merken. Als iedereen dat nu eens deed was dit hele achter de ellebogen gedoe zo afgelopen.
In een aantal gevallen had ik een product helemaal niet gekend en/of gekocht als er geen piraterij was geweest. Producten die ik later wel legaal heb aangeschaft. Ik hoop dat ze zichzelf hiermee uiteindelijk in de vingers snijden.
Daarnaast hoop Ik dat iedereen in ieder geval wakker wordt en stopt met het sponsoren van deze organisaties.
Mijn 2 cent