Wie zijn we en wat doen we?
Waarom heten jullie de Piratenpartij?
Sorry, dit wordt een lang antwoord:
Wij krijgen deze vraag regelmatig. Onze naam zou mensen afschrikken en we zouden niet serieus genomen worden. Toch gaan wij onze naam niet veranderen, want de Piraat staat symbool voor het internet. Het heeft weinig te maken met zeerovers, maar veel meer met de boekpiraten ten tijde van drukpers, en met de radiopiraten, die vonden dat kennis en muziek voor iedereen toegankelijk moest zijn. De Piratenpartij staat voor een vrije kennissamenleving. Kennis is bepalend voor hoe wij samenleven. Iedereen moet dus vrije toegang hebben tot die kennis.
De tijdlijn
Rond 1998 had bijna iedereen in Zweden al een goede internetverbinding. Kennis werd vrij gedeeld: er was een vrije informatiesamenleving. Was een deel van die kennis het intellectueel eigendom van iemand anders? Volgens de huidige wetgeving in Zweden wel, maar toentertijd was dat niet het geval. In 2001 landde de copyrightlobby in Zweden. Zij zette daar een denktank op, genaamd Antipiratbyrån. Dit anti-piraterijbureau ging actief bij de overheid lobbyen om de copyrightwetgeving te veranderen. Een groep artiesten, muzikanten en cultureel werkers richtte daarom in 2003 de denktank Piratbyrån op: het Piraterijbureau (Piratenbureau). Dit bureau zette zich in om de bestaande copyrightwetgeving te behouden.
Het debat, zo schrijft Falkvinge, woedde “in de scholen, op TV, in de kranten, op universiteiten en op de werkplek”. Door hen sprak iedereen erover, behalve politici. Daarom zette Falkvinge de piratentraditie voort, door in 2006 een politieke partij op te richten. Die werd, logischerwijs, de Piratenpartij genoemd. Iedereen was immers al bekend met het piratenbeleid dat opgesteld was door Piratbyrån. De naam sloeg meteen aan. Iedere Zweed wist meteen waar de partij voor stond.1
Wereldwijde burgerbeweging
Omdat de partij opgericht is voor de bescherming van het (vrije) internet en omdat er op internet geen landsgrenzen bestaan, schoten er overal ter wereld piratenpartijen op. Wij, de Piratenpartij, zijn dan ook de grootste politieke beweging ter wereld.2 Dat is een van de redenen waarom we onze naam niet gaan veranderen. Als wij onder een andere naam met dezelfde idealen eenzelfde soort partij op zouden zetten, verbreken wij de verbinding met alle piratenpartijen over de hele wereld. De Spaanse afdeling Partido Pirata verwoordde het als volgt: “Ofwel wij claimen de naam en kunnen dan bepalen waar die voor staat. Of we worden sowieso de piratenpartij genoemd, zonder enige controle over wat het betekent om piraat te zijn.”
Daarom heten ook wij de Piratenpartij.
Voor ons is het een geuzennaam. Wij staan voor vrijheid en gelijkwaardigheid. Iedereen heeft evenveel recht op gelijke behandeling, ook als je een aparte naam hebt. In onze Grondwet staat niet voor niets in de eerste regel van artikel 13:
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Kennis als recht
Het mag niet zo zijn dat iemand die harder schreeuwt dan de rest, het voor het zeggen krijgt. Het mag niet zo zijn dat iemand met meer geld meer zendtijd krijgt dan iemand met minder geld. Onze vergevorderde samenleving bestaat, omdat wij al onze kennis en ervaringen over kunnen dragen op anderen. We verzamelen en delen die kennis om nog meer te begrijpen van wetenschap, onszelf en onze samenleving. Zodra wij daarmee stoppen, stopt onze samenleving zich te ontwikkelen.
Het wetenschappelijke ideaal is dat kennis groeit en wordt uitgebreid met nieuwe kennis, ook wanneer nieuwe kennis de oude weerlegt. Onze ideeën en technologie stellen ons in staat om de volgende stap te maken in die ontwikkeling… mits die informatie toegankelijk blijft.
Anders stopt niet alleen de wetenschappelijke, maar ook onze culturele groei. Wij, mensen, vormen onze identiteit aan de hand van wat wij weten en denken over wie wij zijn en over wat de wereld is.4 Onze technologie biedt ons inmiddels een zeer comfortabel en rijk leven. Zij biedt ons keuzes in wie wij willen zijn, wat wij belangrijk vinden, en wat we willen doen. Het internet brengt de grote bibliotheek van Alexandrië en alle andere bibliotheken ter wereld je huiskamer binnen. Kennis is van en voor iedereen. Het internet is ons gezamenlijk geheugen. Het velt geen oordeel; het registreert alleen maar. Het is een stuk gereedschap, een technologie die niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Hoe wij die kennis en die technologie inzetten, is onze keuze. Technologie is technologie, een hamer is een hamer. Je kunt er een huis mee bouwen, of er iemand zijn schedel inslaan.
Wie zijn wij?
Een belangrijke vraag bij het nadenken over de samenleving is wie de mens van nature is. Zijn wij slecht of goed? Dankzij onder andere het internet, weten we dat uit onderzoek steeds vaker blijkt dat wij in principe goed zijn en goed willen doen. Tegelijkertijd lijkt onze samenleving steeds meer te draaien om wantrouwen en strijd. Hoe kan dat? Ons is sinds sinds mensenheugenis verteld dat mensen slechte wezens zijn. Ondanks dat geweld wereldwijd afneemt, blijken veel mensen dat nog steeds te geloven. Want dat is het verhaal waar onze politiek op draait. De mens is een slecht wezen en heeft dus ‘bestuurders’ nodig die ervoor zorgen dat iedereen elkaar niet uitmoordt. Als u zich afvraagt waarom er een grote afstand is tussen burgers en de politiek, dan is Rutger Bregmans artikel op De Correspondent een goed beginpunt.5
De Piratenpartij is dus een politieke burgerbeweging, ontstaan uit het Zweedse Piratbyrån, die gelooft dat mensen het recht hebben om informatie met elkaar te delen. Die gelooft dat de meeste mensen wel te vertrouwen zijn en dat iedereen dus mee kan praten in de politiek. Dat wij samen de volgende stap kunnen maken in onze wetenschappelijke en sociale ontplooiing, als wij goed geïnformeerd zijn en een eerlijke dialoog houden. Het internet verbindt, het bevat die informatie en het biedt zelfs de ruimte voor de dialoog. Wij vinden dat kennis van iedereen is. Niemand hoort daar controle over te hebben, ook een Facebook of een Google niet.
Het internet is een stuk gereedschap, net als een hamer, waarmee wij prachtige dingen kunnen bouwen. Het moet niet gebruikt worden voor kwade doeleinden, of door één groep mensen om een andere groep anders te behandelen, of te negeren. Het internet biedt ons fantastische mogelijkheden voor de toekomst. Directe democratie is mogelijk door middel van e-democracy. Een transparante overheid is mogelijk. Nieuwe technologieën kunnen wij zelf ontwikkelen, allemaal dankzij het internet. Alle kennis die wij nodig hebben om een wereld te bouwen waar wij allemaal in willen leven, is er – nog wel. Het internet en het recht op gelijke behandeling kunnen niet zichzelf verdedigen. Daarom zijn er mensen nodig die dit, en de toekomst van alle vrije mensen, willen verdedigen. Dat zijn wij. Daarom zijn wij: de Piratenpartij.
De Piratenpartij Nederland is ook onderdeel van de internationale Piratenpartij. Zie onze ‘Achtergrond‘ pagina.
Wat wil Piratenpartij Nederland bereiken?
De Piratenpartij staat voor de vrije informatiesamenleving.Wij willen de burgerrechten beschermen in deze tijd van digitalisering waarin het steeds makkelijker wordt in te breken in de privacy van de burgers.De Piratenpartij is een grassroots beweging die staat voor invloed van de burgers op de politiek en maatschappij door middel van het vrij delen van informatie. Direct, dus niet via lobbygroepen.De hervormingen die wij nastreven zullen een grote invloed op onder andere cultuur, zorg, onderwijs, innovatie en de economie uitoefenen.Centraal in ons denken staat het idee van de ‘commons’: niet alles is van iemand, er zijn ook dingen van ons allemaal, die niet verkwanseld mogen worden aan een particulier of commercieel belang.Zie ook onze standpunten en ‘Achtergrond‘ pagina.Zijn er al niet genoeg partijen?
De Piratenpartij heeft zijn eigen consistente verhaal. Een deel van onze kernpunten is in de programma’s van andere partijen terug te vinden, maar het is ook erg van belang hoe de verschillende standpunten tegen elkaar afgewogen worden. Alle partijen vinden privacy belangrijk, maar alleen de Piratenpartij zal hierop niet beknibbelen voor een ander ideaal. Bijna elke wet heeft op dit moment een ICT-component, hetzij in de implementatie hetzij vanwege een privacy aspect. Op het moment ontbreekt bij alle andere partijen voldoende kennis van digitale aspecten en kunnen zij onvoldoende inschatten hoe wetgeving effect zal hebben op de samenleving. Tot de andere parijen een inhaalslag maken is alleen hierom al de Piratenpartij nodig. De zogenaamde “versplintering” in de politiek zien wij vooral als een probleem voor partijen die graag de macht naar zich toetrekken om niet samen te hoeven werken.Wat bedoelen jullie precies met een transparante overheid?
Waar mogelijk en haalbaar, willen wij dat informatie over, door en voor de overheid op een duidelijke en transparante manier wordt gepubliceerd. Denk dan bijvoorbeeld aan het openbaar maken van besluitprocessen zoals de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) en onderzoeksinformatie waarop beslissingen zijn gebaseerd.Hoe lang bestaat de Piratenpartij?
De Piratenpartij is in Nederland in 2006 opgericht als informele vereniging en als politieke partij op 10 maart 2010.
Doet de Piratenpartij mee aan de verkiezingen?
Piratenpartij Nederland doet sinds 2010 mee aan de landelijke verkiezingen.Daar waar een lokale of provinciale Piratenpartij er klaar voor is, doen we ook mee aan gemeenteraad- en provinciale verkiezingen.In 2014 hebben we een zetel in Amsterdam-West verworven.In 2014 en 2019 hebben we meegedaan aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Nederlandse Piratenpartij heeft weliswaar geen eigen zetel behaald, maar er zitten wel vier Piraten uit andere landen in het Europees Parlement die ons gedachtegoed vertegenwoordigen.Bij de Provinciale-Statenverkiezing 2015 hebben we in Noord-Holland 1% van de stemmen gekregen. In 2019 hebben we in een lijstverbinding met de Groenen en Code Oranje meegedaan aan de Provinciale-Statenverkiezingen.Sinds 2015 zitten gekozen Piraten in het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.Zijn jullie plannen nadelig voor artiesten en auteurs?
Artiesten en auteurs hebben een heel distributiesysteem nodig om hun publiek te bereiken.Dit distributiesysteem is in handen van een industrie die auteursrecht en DRM probeert te gebruiken om kartelvorming te stimulerenDit monopolistisch gedrag is zeer nadelig voor artiesten en auteurs.De Piratenpartij wil de overgang mogelijk maken naar een systeem waar auteurs en artiesten zelf veel meer de ruimte krijgen.Daarom hebben de Piraten in Nederland en internationaal – onder aanvoering van een Piraat in het Europees parlement – geprotesteerd tegen Europese wetgeving voor link tax en uploadfilters.Mogen wij gratis alles downloaden, als jullie wetsvoorstellen worden aangenomen?
Ons standpunt is dat het vrij delen, dus ook downloaden de standaardsituatie is.Het auteursrecht is daarop een acceptabele, tijdelijke uitzondering om het verdienmodel van de auteur mogelijk te maken.Wij zijn tegen de heksenjacht op marginaal gebruik dat geen invloed heeft op de opbrengsten.Wij stellen een auteursrechtperiode voor van VIJF jaar, daarna valt alles in het publieke domein en mag dus ook door iedereen worden gebruikt.Verschillende onderzoeken noemen drie tot zeven jaar als de ‘sweet spot’ voor auteursrechtelijke werken.De huidige termijn, 70 jaar na de dood van de artiest, is veel te lang.Auteursrecht verdient zich meestal in het eerste jaar terug. Veel langere termijnen zorgen vooral voor ongewenste handel in rechten.Die lange termijn is er gekomen op aandringen van commerciële copyrighthouders, niet van de feitelijke auteurs.Wij kiezen hier het gemiddelde van de onderzoeksresultaten: de termijn geeft auteurs de kans hun geld terug te verdienen, waarna het werk vrijkomt voor iedereen. En men wordt gestimuleerd om op basis van gelijke kansen nieuwe werken te creëren.Vanaf wanneer gaan deze vijf jaar in?
De periode van vijf jaar voordat een werk in het publieke domein valt, gaat in op het moment dat de auteur of de uitgever het werk publiceert.Dit betekent dat het de auteur vrij staat om het werk een tijd niet uit te brengen, en nog steeds gebruik kan maken van zijn rechten op het werk gedurende de periode van vijf jaar.Waarom zou ik lid worden?
Als jij je in onze standpunten kunt vinden, kun je de Piratenpartij extra steunen door lid te worden.Daarnaast hopen we dat je (regelmatig) een bijeenkomst bij jou in de buurt wilt bezoeken en je stem echt wilt laten horen.Hoe kan ik lid worden?
Hier!
Hoe kan ik helpen?
Kan ik ook helpen zonder lid te zijn?
Ja! Iedereen die beschikt over tijd kan meehelpen. Daarvoor hoef je niet perse lid te worden. Surf naar ‘Help mee!‘.
Ik heb een idee. Dit moeten jullie echt weten! Bij wie kan ik terecht?
Wat vinden jullie van de andere partijen die aandacht besteden aan het internet, privacy en auteursrecht?
Wij vinden het fantastisch dat andere partijen het belang van onze kernpunten in beginnen te zien. Alleen zijn het voor ons kernpunten en voor de andere partijen vaak wisselgeld.
Wat is de Uppsala-verklaring?
De Uppsala-verklaring laat zich het beste uitleggen door hem zelf te lezen.
Wat is jullie relatie met ‘The Pirate Bay’?
De Piratenpartij heeft geen officiële banden met The Pirate Bay. Wel delen we de visie op het recht om cultuur te delen en burgerrechten te behouden.