2012 is een waterscheidingsjaar op het gebied van burgerrechten; voor het eerst verenigt de netwerkgeneratie zich en vindt haar stem. Wereldwijd dringt het besef door dat te lang lobbyisten en politici zonder noemenswaardige controle de vrijheid van de burgers stukje bij beetje hebben ingeperkt en verkwanseld.
In januari kwam de online community in de VS succesvol in opstand tegen SOPA en PIPA, in maart volgde een ongekend Europees protest tegen het voorgenomen ACTA verdrag.
Het vrije internet verbindt mensen, informeert mensen en geeft hen een stem.
Het vrije internet beangstigt machthebbers en bedreigt monopolies en staat dus onder druk.
Een vrij internet betekent meer dan alleen maar gratis muziek downloaden van de piratebay. Het is een voorwaarde voor een open en democratische samenleving, een bron van inspiratie en kennis voor dissidenten en in veel dicaturen de enige manier om aan objectieve informatie van buiten te komen, en om de buitenwereld te informeren over wat er achter de Chinese, Koreaanse en Syrische firewalls gebeurt.
Iedere technologische vooruitgang maakt oude bedrijfsmodellen overbodig, maar creert weer ontelbare nieuwe mogelijkheden. Kodak heeft digitale camera's en fotoapps niet laten verbieden om de filmrolletjes te redden, PostNL heeft email niet illegaal laten maken om de brievenbus te redden en de auteursrechtenindustrie zal vroeg of laat doorkrijgen dat ook zij de vernieuwing niet kan tegenhouden.
De Piratenpartij staat echter voor veel meer dan een vrij internet, zij staat ook voor een open en transparante overheid die alle burgerrechten respecteert, een overheid die zich weer laat controleren door haar burgers in plaats van dat zij slechts haar burgers in de gaten houdt. De Piratenpartij is nodig in de Rotterdamse trams, in de Nijmeegse binnenstad, op de door camera's gecontroleerde snelwegen en in alle gemeenten waar vingerafdrukken worden afgenomen en opgeslagen.
De Piratenpartij is vooral nodig in Den Haag waar jaarlijks miljarden worden verspild door mislukte ICT-projecten, waar ACTA pas tegengas kreeg toen het te laat was en waar een gemankeerde netneutraliteitswet de hele Nederlandse innovatieve industrie bedreigt.
De Piratenpartij streeft naar een interactieve democratie waarbij leden en stemmers veel meer invloed krijgen dan eens in de vier jaar een hokje rood maken. Leden en experts kunnen kamerleden onafhankelijk maken van de lobbyisten en zorgen zo gezamenlijk voor een veel betere besluitvorming. Het Liquid Feedback systeem voorkomt zo ook dat beleid wordt vastgelegd in ideologische dogma's. Besluiten worden op het moment dat ze actueel zijn genomen op basis van de beste informatie en niet meer op basis van verkiezingsbesloftes die al achterhaald zijn op het moment dat ze worden gedaan. Democratie 3.0
De Piratenpartij zet zich ook in voor een update van de auteurswet van 1912 voor de 21e eeuw en voor een update van het octrooirecht. Farmapatenten alleen onttrokken in 2011 meer dan 1,1 miljard aan het geneesmiddelenbudget, terwijl van dat bedrag hooguit 16% ten goede komt aan onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Zowel het auteursrecht als het octrooirecht staan een vrije deling van kennis en cultuur in de weg, hinderen nieuwe artiesten en houden wetenschappelijke kennis die door de maatschappij betaald wordt achter een onbetaalbaar slot.
Dit wordt de 2e keer dat de Piratenpartij meedoet aan de verkiezingen. In 2010 wisten we de steun van 30 enthousiastelingen in 3 maanden tijd te verdriehonderdvoudigen naar meer dan 10.000 stemmen. Op dit moment staan we tegen de kiesdeler aan. We gaan daarom vol vertrouwen de campagne in en verwachten de netwerkgeneratie en iedereen die zich zorgen maakt over burgerrechten en een overheid die Veiligheid boven Justitie stelt eindelijk een stem te geven in het politieke en publieke debat.
Ik ben blij met de overweldigende steun van de leden voor mijn lijsttrekkerschap en zal er de komende maanden en jaren alles aan doen om dat vertrouwen waar te maken.
(14 juni 2012, speech persconferentie lijsttrekker)
Vrijbuiter Anouk zegt
Goed nieuws, ik ben nu in Fankrijk bezig met het meehelpen opzetten van de (jonge) Parti Pirate http://partipirate.org/blog/index.php en heb een goed gevoel voor onze toekomst. Sinds 21 november 1981 de laatste massabetoging in Nederland tegen de kernenergie had ik de hoop opgegeven in de politiek. Nu ben ik weer terug met de moed van de wanhoop positief ingevuld, want ik heb niks meer te verliezen. Alleen nog maar winst 🙂
kevin zegt
Dirk Poot is een erg capabele man en ik hoop dat hij het imago van de Piraten kan redden. Het is al lang niet meer het ongeregeld zootje van een aantal jaar geleden.