Zelfs in het huidige tijdperk van vrij ondernemerschap, dat in de tweede helft van de 19e eeuw ontstond, zijn er nog monopolies op gebruik van kennis die innovatie remmen, patenten.
Veel mensen hebben incorrecte vooroordelen over patenten, zoals ze dat ook hadden over de noodzakelijkheid van copyright, voor dat ze zelf in contact kwamen met het delen van bestanden via peer-to-peer (p2p) .
Aangezien de meeste mensen geen persoonlijke ervaring hebben met het concept ‘patent’ is dit artikel bedoeld om de meest voorkomende mythes en misvattingen aan te pakken.
denkfout: Al het geld dat een winkelier uitgeeft komt vanzelf weer terug via de economie
Feit: Deze mythe is dezelfde als de parabel van de ingegooide ruit (wikipedia) . Het idee dat je innovatie kan meten aan het aantal innovatieve stappen dat is tegengehouden met gerechtelijke procedures (redactie: meten aan het aantal gebieden die verboden zijn om onderzoek of ontwikkeling in te doen) tijdens de geldigheidsduur van een patent, wat meestal 20 jaar is, is het niet alleen disfunctioneel, een hele lijst aan psychologische stoornissen kunnen aan de hand van dat waanbeeld gediagnosticeerd worden.
Vliegerantenne
Ten tweede, heb je ooit een patent gelezen? De taal is zo complex, dat het bijna onbegrijpbaar, zelfs voor een ingenieur met expertise in het desbetreffende vakgebied. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat er wel 10 overlappende patenten zijn op zoiets gewoons als een netwerkplugje. Ten derde, bedrijfsgeheimen zijn niet slecht. Ze zorgen voor gezonde concurrentie op de markt.
De keuze voor de rechtszaal is het zeldzaam onder mensen met gevoel voor zaken. Zo is het systeem omgeslagen in een systeem van wettige afpersingen om rechtszaken te voorkomen. Aan de andere kant ziet de politiek dat licenties worden betaald en denkt dat het patentsysteem goed functioneert, terwijl dit juist een resultaat is van de afpersing van de kleine ondernemers waarop onze economie drijft.