54% van ons land wordt gebruikt als landbouwterrein. Boeren spelen daarmee een belangrijke rol voor hoe ons land eruit ziet. Wij hebben de meest efficiënte boeren ter wereld en lopen qua innovaties voorop. Daar mogen wij als land en de boeren als sector trots op zijn. Maar zij zijn ook tientallen jaren aan het lijntje gehouden met struisvogelpolitiek. Daardoor worden zij nog geconfronteerd met drastische, maar toch noodzakelijke, maatregelen om onze natuur te beschermen. Tegelijkertijd worden deze maatregelen teveel in de schoenen geschoven van boeren. Tata Steel en Schiphol zijn de grootste uitstoters van stikstof en fijnstof in Nederland. Deze grote industriële bedrijven, maar bijvoorbeeld ook wegenbouwprojecten, worden nu bevoordeeld boven boeren. Dit is oneerlijk. Als Piratenpartij willen we elk bedrijf hetzelfde behandelen.
Bescherm boeren tegen marktmacht
Daarnaast worden boeren nu gemangeld door de agro-industrie, die hen met investeringen in technologie heeft gedwongen tot schaalvergroting en nu de transitie naar kleinschalig, lokaal en duurzaam verhindert. En de supermarkten dwingen boeren hun producten voor onmogelijk lage prijzen te verkopen. Piraten willen boeren met een steviger mededingingsbeleid beschermen tegen de marktmacht van de agro-industrie (veevoerbedrijven e.d.) en de supermarkten. Daarnaast willen we de kleinschalige, lokale, natuurinclusieve kringlooplandbouw bevorderen, met korte ketens. Nu exporteren we onze prachtige producten en importeren we smaakloze producten uit het buitenland. Met lokale, korte voedselketens kunnen boeren de supermarkten met hun distributiecentra, de lelijke grijze blokkendozen die ons landschap vervuilen, buitenspel zetten door mooie lokale producten direct aan omwonenden te verkopen, bijvoorbeeld via voedselcoöperaties.
Boeren verdienen perspectief
Met 54% landoppervlak zijn boeren ook onze belangrijkste natuurbeheerder. Hiermee dragen ze een grote verantwoordelijkheid. Omdat zoveel mensen in onze prachtige provincie willen wonen, blijft het aantal Noord-Hollanders de komende jaren heel hard groeien. De komende tijd is daarom extra ruimte voor natuur en recreatie nodig. De ruimte in Noord-Holland is schaars. Daarom moeten we kijken naar ‘gecombineerd ruimtegebruik’. Zoals bijvoorbeeld natuur en wonen (groene daken), natuur en recreatie, en ook natuur, recreatie en landbouw. Door relatief kleine aanpassingen kunnen boeren de biodiversiteit bevorderen en de natuurwaarde van hun landbouwgrond vergroten. Door recreatie toe te staan op boerenland, ontstaan bovendien nieuwe verdienmodellen, bijvoorbeeld boerencampings, waar bezoekers het misschien zelfs wel leuk vinden om een dagje mee te lopen op de boerderij en daarvoor nog willen betalen ook! Doordat boeren jarenlang gemangeld zijn, verschilt het wel van boer tot boer wat hun mogelijkheden zijn om mee te gaan in deze noodzakelijke transitie. Daarom verdienen zij onze steun.
Tegen gedwongen uitkoop
Wij zijn ook tegen gedwongen uitkoop. Als er blijkbaar voldoende belang is om te willen dat zij hun activiteiten staken, mag de industrie voor wie zij dat doen daar een voldoende hoog bedrag tegenover leggen, zodat voldoende boeren dat vrijwillig doen. Oftewel, als ze vinden dat boeren zo nodig moeten verdwijnen voor Tata, Schiphol of extra asfalt in Noord-Holland, laat ze daar dan maar lekker stevig voor lappen.
Lutkemeerpolder behouden
De Lutkemeerpolder illustreert onze landbouwvisie het beste. Hier dreigt de laatste landbouwgrond van Amsterdam (deze unieke zeekleigrond is de meest vruchtbare van Nederland) opgeofferd te worden om lelijke grijze distributiecentra voor Schiphol neer te plempen. Dit is in de provincie ooit in gang gezet door Ton Hooijmaijers, die vervolgens veroordeeld is voor corruptie. De provincie heeft toen wel een operatie ‘Schoon Schip’ opgezet, maar dit heeft weinig veranderd aan de corrupte deals en ‘concept plannen’ van Ton H. Het is onbegrijpelijk dat na de veroordeling voor corruptie de gemaakte conceptafspraken niet per direct in de prullenbak zijn gegooid, en nu zelfs PvdA, GL en D66 deze vervuilende plannen doorzetten. Dit is een van de belangrijke thema’s waar we ons met onze zetels in Amsterdam Nieuw-West en Waterschap Amstel Gooi en Vecht al voor inzetten en we breiden dit graag uit naar de provincie!
Wim ten Brink zegt
Best lastig, want Nederland groeit vol, daar de bevolking ook steeds meer toeneemt. Zowel door immigranten die hier komen wonen, vaak omdat ze hun eigen land moesten ontvluchten, maar ook doordat er continu kinderen worden geboren terwijl we ook steeds ouder worden. Het gevolg is dan ook enorme tekorten aan betaalbare woningen.
Nou is het platte Nederland ideaal voor landbouw en wij zijn dan ook een enorm grote producent van voedsel. Wij exporteren bijna 80 miljard euro aan levensmiddelen en zijn daarmee de op 1 na grootste exporteur. (Veel andere landen produceren meer, maar hebben dit ook intern nodig, om de eigen bevolking te voeden.)
We moeten dan ook een keuze maken tussen het minderen van de landbouw of het aanmoedigen van de bevolking om te emigreren en zo de bevolking te verminderen. Sommigen zullen zelfs suggereren dat we onze grenzen voor immigranten moeten dichtgooien, maar dat is humanitair onacceptabel.
Zolang we beneden de 20 miljoen burgers blijven zou het allemaal prima moeten gaan. Maar de gehele planeet groeit vol en we zullen dus moeten kiezen tussen waar we willen minderen.
En dat is een gevoelig onderwerp!
Nico Teekens zegt
De alinea “Tegen gedwongen verkoop” begrijp ik niet, wellicht omdat ik niet in Noord-Holland woon en de situatie noch de discussie daar ken. Gedwongen verkoop is een landelijk probleem en ik vraag mij daarom af waarom grote bedrijven met veel uitstoot boeren zouden willen uitkopen, toch niet om hun uitstootrechten te verkrijgen? Daar los je niets mee op. En hoe motiveer je die bedrijven om het toch wel te doen tegen hoge prijzen? Misschien lees ik het “zij” en “ze” niet correct?
Jacob Lageveen zegt
De discussie snap ik wel, maar gedwongen uitkoop zou inderdaad gewoon echt niet moeten kunnen. Sommige boeren zitten hier al honderden jaren en het enige wat ze doen is voedsel voor ons Nederlanders kweken. Die uitstootregels zijn van de laatste tijd, en je kunt niet mensen dwingen om hun biezen te pakken alleen maar omdat je zelf ineens met een nieuw regeltje komt.