Bob Sikkema

Bob SikkemaBeste Piraten,

Wat wij al vreesden is werkelijkheid geworden: de overheid wordt steeds minder transparant. De burger is transparant. Wij doen dit, als Piratenpartij, niet uit luxe. We doen dit uit armoede. Armoede omdat onze burgerrechten continue onder vuur liggen.

Er is een hoop mis in Nederland en Europa. De climax lijkt nog steeds niet bereikt te zijn, want drukken ze TTIP er niet doorheen, dan zijn ze al bezig met de opvolgers waar de rechten van de burger nog verder worden ondermijnd, zoals TISA. Onze arbeidsrechten zijn de afgelopen 10-20 jaar steeds meer afgebroken tot ons huidige systeem, waar een groot deel van de werknemers al geen vaste contracten meer krijgt. De zorg waar elk jaar aan ons zorgpakket wordt gesleuteld en dus een minimaal levensonderhoud waar steeds meer mensen aan zijn overgeleverd. Veiligheid die a) steeds meer in handen van private bedrijven wordt gedrukt (boa’s, gevangenis) en b) qua privacy steeds engere vormen heeft aangenomen. Scholing waar menig student met meer dan 10k schuld van school komt. Jan Modaal die verdwijnt en het milieu waar we veel praten en relatief weinig doen. Sowieso is het in de politiek ‘A’ zeggen en ‘B’ doen.

Het is oorlog wat betreft onze burgerrechten. Wie dit niet beseft, leest het nieuws niet goed, of volgt niet het juiste nieuws. Wij delven het onderspit, waarbij de commerciële bedrijven ons steeds meer gaan voorschrijven hoe wij ons moeten gedragen en hoe we moeten leven. Alle politieke partijen laten zien dat ze hier compleet falen het volk te vertegenwoordigen en keer op keer achter de commerciële partijen staan. Ook verdwijnen ze na de politiek steeds vaker bij die bedrijven die ons steeds meer voorschrijven. De draaideurpolitiek.

Het is tijd dat het volk Nederland weer herovert. Nederlanders van alle leeftijden beseffen dat het roer compleet om moet.

De Piratenpartij gooit het roer om met het recept voor een betere democratie. Hiervoor moet hard gestreden worden, willen we de machtige lobby kunnen overstemmen. We moeten zoveel mogelijk mensen bereiken met ons rationele programma. Willen we het verschil maken, dan zullen we actie moeten voeren als nooit tevoren. Het kan ook niet als ooit tevoren, want het is vijf voor twaalf. Vijf voor twaalf wat betreft onze burgerrechten.

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. De Piratenpartij is een partij van het volk dat zich bewust is dat er continu, en nu al veel te veel, aan onze burgerrechten is geknabbeld. We gaan straks hard op deze Piratenboot, heel, heel hard. We kunnen dit alleen als we alle neuzen één kant op krijgen door discussie en ons neerleggen bij een democratisch besluit. De komende tijd betekent: vertrouwen in elkaar, dat je je afspraken nakomt, dat je weet waar je het over hebt en dat we consensus hebben over ons gemeenschappelijk doel. Willen we dit bereiken, dan zal iedereen in het team hecht moeten blijven. Mensen die de boot niet kunnen bijhouden, zullen ons hopelijk steunen op de kade. Want ook onze supporters hebben we hard nodig.

Ik ben bereid, en heb dat al aan vele leden laten zien, volledig op te gaan in de partij. Ik wil graag de partij-idealen, mijn idealen, onze idealen, tot het uiterste vertegenwoordigen. Het is nu de tijd aan ons om te laten zien dat het anders kan én anders moet. Ik ben me er veel te veel van bewust dat we tot 15 maart 2017 de vaart niet mogen minderen. We moeten zorgen dat we ons niet de wind uit de zeilen laten nemen. Er staan haviken genoeg klaar om ons te frustreren en te saboteren. De huidige politiek weet donders goed dat wij een bedreiging van het hoogste kaliber zijn. Ze zullen alle trucs uit de doos halen. De overwinning van de Piratenpartij in IJsland ligt vers in het geheugen en ja, daar liggen ze wakker van.

Het is tijd voor actie. We hebben geen tijd voor een evolutie. Het tij moet keren. Het is tijd voor een revolutie. Want ten opzichte van TTIP, willen wij het andere uiterste.

Ik zal me hard maken dat we als team de verkiezingen naar onze hand gaan zetten en dat we met het maximaal aantal zetels vertegenwoordigd zullen zijn. Ik zal me hard maken, uiteraard niet alleen maar met het gehele team, dat we een team hebben dat staat als een vesting. We hebben iemand nodig die gecalculeerd, doordacht en bewust is van het gehele politiek scala aan problemen. Zowel organisatorisch (team) als inhoudelijk.

Voor de leden die me nog niet kennen, van juni 2012 tot en met december 2014 heb ik in het bestuur gezeten van de Piratenpartij (Nederland). Ik heb onder meer, samen met Biervat, de Piratenweekenden georganiseerd en heb diverse zaken voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012 gedaan. Voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 was ik lijsttrekker en campagneleider van Piratenpartij Amsterdam. Ik heb genoeg media ervaring opgedaan tijdens deze campagne met onder meer het Parool en BNR, en ook PowNews sloeg me niet uit het veld.

In mijn twintigjarige loopbaan heb ik gewerkt bij onder meer Canon Europa, Atos, Getronics (KPN), Oracle en EuroNext (Beursplein 5). Bij een GGZ als teamleider ICT, en ik was mede-eigenaar van een bowling-kartcentrum.

Komende weken zal ik stukken schrijven zodat iedereen ook een duidelijk beeld heeft van mij, hoe ik tegen de huidige problematiek aankijk, kortom, wat er van mij verwacht kan worden. Een eerder geschreven stuk van mij tijdens de GR2014-campagne is 2020 (dit artikel stond tijdens de campagne op de site van Piratenpartij Amsterdam).