Afgelopen dinsdag publiceerden het Instituut voor Informatierecht (IVIR) en CentERdata een onderzoek naar het effect van de blokkade op The Pirate Bay. Het onderzoek werd medegefinancierd door het Ministerie van OCW, Ziggo, KPN, XS4ALL, DELTA, CAIW en de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB).
Uit het onderzoek blijkt dat de blokkade, die Brein via de rechter heeft afgedwongen, weinig effectief is. De Piratenpartij kan zich volledig vinden in die uitkomst. "Er zijn veel alternatieven voor The Pirate Bay en de blokkades zijn gemakkelijk te omzeilen", aldus bestuurder Kees Hendrikse. De Piratenpartij is van mening dat de blokkade een disproportioneel besluit is dat haar doel nauwelijks dient, maar wel precedent schept voor de beperking van de vrijheid van informatievergaring. Bovendien ondermijnt het de mogelijkheid om nieuwe methoden van informatieverspreiding te ontwikkelen en frustreert het de ontwikkeling van alternatieve verdienmodellen.
"Stichting Brein gaat momenteel vaak voorbij aan artiesten die er zelf voor kiezen hun materiaal online te zetten om hun bekendheid te vergroten. Zoals in het onderzoek geconcludeerd wordt, gaan downloaden en consumeren hand in hand. Consumptie van het 'legale' en 'illegale' aanbod sluiten elkaar niet uit: wie actief bezig is met muziek, films, series, games en boeken, zal meer downloaden uit onbetaalde bron, maar zal ook meer uitgeven aan het betaalde aanbod en meer afgeleide producten afnemen. Op die manier hopen artiesten, door hun werk gratis te verspreiden, meer te verkopen." aldus Kees Hendrikse.
De Piratenpartij is van mening dat downloaden juist artiesten kansen biedt om geld te verdienen op manieren waarbij consument en artiest weer direct met elkaar in contact komen en waarbij creativiteit door de consument beloond wordt. Informatie moet vrij gedeeld kunnen worden zonder wetgeving die afbreuk doet aan privacy en vrijheid ten behoeve van het verdienmodel van een industrie.
Op woensdag reageerde Stichting Brein op het onderzoek: "Het bezoek aan die illegale site is drastisch gedaald maar gebruikers gaan nog naar een overzichtelijk klein aantal andere illegale sites. Zodra die ook effectief worden aangepakt, wordt het percentage gebruikers dat illegaal downloaden opgeeft veel hoger". De Piratenpartij is het niet eens met deze conclusie. Volgens bestuurder Kees Hendrikse leiden er vele wegen naar Rome en via het internet zijn er niet alleen vele wegen, maar zijn die wegen onderling nog eens totaal verschillend en vervangbaar. Dat de Stichting Brein nu een versperring op een druk bezochte weg legt, heeft weinig gevolgen voor de bezoekers van de eindbestemming. "Ik ben dan ook zeer benieuwd waarop Brein zijn conclusies baseert en kijk uit naar de uitkomst van 'Brenno tegen BREIN: kom eens met bewijs'.
De Piratenpartij gaat momenteel dan ook de strijd aan met Stichting BREIN om de grondrechten van de burgers te beschermen en artiesten te helpen vrij te zijn in hun creativiteit en zelf hun eigen weg te vinden naar hun fans. In deze strijd word de partij ondersteund door donateurs die grote en kleine bedragen schenken aan de partij of op andere manier initiatieven ontplooien zodat de partij door kan gaan.
Greeg zegt
“For most artists,” as the famous Tim O’Reilly aphorism has it “the problem isn’t piracy, it’s obscurity.”
SIGGRAPH 2011 : Cory Doctorow’s Keynote Address
https://www.youtube.com/watch?v=hfU6e6–izo
Mick zegt
Het zou mooi zijn als PP niet de strijdt aan zou gaan, maar met een oplossing kwam. Ook uit het filmpje van bovenstaande reactie blijkt dat er inzicht in het probleem is, dat erkend wordt dat contentmakers beloond moeten worden, dat men er zeker van is dat er een oplossing voor is…. maar niemand heeft die oplossing nog.
Kom op PP, willen jullie echt een verhaal hebben, kom dan met die oplossing, zorg dat privacy behouden wordt EN dat contentmakers redelijk beloond worden.