Pirate Parties International onterecht geweerd uit WIPO

De World Intellectual Property Organization (WIPO), het VN-orgaan ten behoeve van het aanwakkeren van creatieve activiteit en de promotie van de protectie van intellectueel eigendom, heeft 4 oktober de aanvraag tot waarnemend lidmaatschap van Pirate Parties International op de lange baan geschoven. Dit uitstel is uitzonderlijk omdat de secretaris-generaal van het WIPO al positief had geoordeeld over het lidmaatschap. De doelstelling van de Pirate Parties International (PPI) en het WIPO is dezelfde; beide organisaties streven naar de promotie van innovatie en creativiteit ten behoeve van economische, sociale en culturele ontwikkeling. Ook heeft de PPI een brede basis in 28 landen.

 
De aanvragers van dit uitstel zijn de Verenigde Staten, Frankrijk en Zwitserland. Door de aanvraag nu uit te stellen is de kans groot dat zij in 2013 niet gehonoreerd wordt. In 2013 worden namelijk niet enkel de aanvraag, maar ook de wettelijk kaders voor toelating herzien.
 
Samir Allioui, voormalig president van Pirate Parties International, betreurt de gang van zaken en ziet het niet toelaten van de PPI als een gemiste kans. "De PPI zou als niet-politieke organisatie juist de noodzakelijke dialoog tussen organisaties die zo veel mogelijk intellectueel 'eigendom' in handen hebben en het individu tot stand kunnen brengen. Nu radicaliseren beide groepen, de één omdat hij geen weerwoord krijgt, de ander omdat hij ongehoord blijft." Allioui ziet beide groepen nu steeds verder van elkaar af bewegen. "Het individu, dat zich nu onbegrepen en ongehoord voelt, grijpt zelfs naar onbeschaafde middelen als DDOS-aanvallen. Dit feit alleen al betekent dat er grote behoefte is aan een dialoog. Juist de PPI zou deze tot stand kunnen brengen." Of deze broodnodige dialoog ooit nog gevoerd gaat worden, is onduidelijk. Er wordt gevreesd dat de frustrerende partijen tegen de tijd van de heroverweging van de aanvraag de wettelijke kaders zó hebben herzien dat de PPI ook in de toekomst geen kans op toelating maakt.
Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Gepubliceerd in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.