Nieuwsbrief 2016-04

Piratenpartij.nl

Nieuwsbrief april 2016

Beste Piraat,

Hierbij ontvang je de april nieuwsbrief van de Piratenpartij. Het nieuwsbrief team wenst je veel leesplezier toe.

In deze nieuwsbrief:

Update van het Bestuur

– Er zijn door het bestuur, naar aanleiding van de op de ALV van 28-2 ingediende, niet behandelde moties, een aantal bijeenkomsten georganiseerd met de indieners van de voorstellen met als bedoeling om een snellere behandeling van die moties in de volgende ALV te bereiken.
– Het bestuur heeft de referendumcampagne gefaciliteerd. Wij danken Rico voor de ongelooflijke hoeveelheid werk die hij er in heeft gestoken!
– Het bestuur is bezig met het stroomlijnen van de geautomatiseerde aanmeldprocedure voor nieuwe leden.

Werkgroep Communicatie

Dit jaar bestaat de eerste Piratenpartij 10 jaar. Om dat te vieren willen we hier ook in Nederland aandacht aan besteden d.m.v. diverse (ludieke) acties. Ideeën kunnen hier aangemeld en onderbouwd worden.

Over het referendum van 6 april

De Piraten die dat wilden konden zich afgelopen maanden uitgebreid informeren over het referendum van 6 april en bijdragen aan onze campagne websites https://voorstem.nl en https://dutchvote.eu. Een vanuit Nederland geschreven interview met een Piraat uit Oekraïne, Rusland en uit Nederland werd in het Engels gepubliceerd op Pirate Times en in het Nederlands op The Post Online. Op vrijdag 1 april was er vanuit het piratenkantoor in Amsterdam een online debat tussen Piraten uit Oekraïne en Nederland.

Gaandeweg ontstond er afgelopen weken on- en offline een steeds actiever en inhoudelijke discussie. De Piratenpartij in Nederland heeft desondanks géén ander standpunt bepaald dan ‘informeer jezelf’. Een aantal Piraten merkten op dat de campagne niet ‘neutraal’ was. Klopt; wij waren niet neutraal, wij informeren en roepen op om te gaan stemmen. Dit was een campagne tegen de ‘ga niet stemmen’ campagne.
Wat we óók niet gedaan hebben is wegblijven van controversiële onderwerpen en wat we niet gedaan hebben is een balans bewaken tussen vóór en tégen argumenten.

De representatieve democratie vraagt op 6 april in referendum aan de burger ‘om raad’. Raad verzamelen is wat onze campagne heeft proberen te doen: ‘Vertel wat jouw argumenten zijn, dan schrijven we dat op voor de anderen’. Blijf dat alsjeblieft ook doen tot 6 april. Bijvoorbeeld via Twitter @voorstemnl en Facebook /voorstemnl.

We hebben vrijdagmiddag 1 april in samenwerking met de Piratenpartij Oekraïne een teleconferentie georganiseerd naar aanleiding van het referendum over het associatieverdrag. Organisaties die zich inzetten voor mensenrechten, milieu en dierenrechten in Oekraïne gaven aan dat het in Oekraïne erg lastig is om de politiek te bereiken, door een gebrek aan democratie, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Ze zien het associatieverdrag als een goede mogelijkheid om los te komen van Rusland. Hoe dit associatieverdrag er precies uit ziet, leek van ondergeschikt belang. Ze zagen er geen probleem in om artikelen die in Nederland discussie oproepen uit het verdrag te schrappen. Het belangrijkste vinden ze om meer richting Europa te bewegen, in de hoop zo uiteindelijk te kunnen genieten van dezelfde vrijheid van meningsuiting en persvrijheid als in West-Europa.

Internationaal

Julia Reda heeft een aantal blogs gepubliceerd.

Oproep auteursrechtenconsultatie: De Europese Unie luistert – laat je mening horen om te voorkomen dat auteursrechten beslag leggen op de openbare ruimte en de manier waarop wij dingen delen.

Het LobbyCal-project: een nieuwe maatstaf voor transparantie in lobbyisme.

Eindhoven

Na een succesvolle Piratencafé eind februari, zal op 20 mei een nieuw Piratencafé worden gehouden. Eerder kan ik (Roel) zelf helaas niet.
Ik ben natuurlijk niet de enige die dat kan of mag organiseren. Daarom een paar vragen:
Wie wil:
– Zaterdag 30 april in de middag een uur of twee mee flyeren in Eindhoven centrum?
– Een keer in Helmond of een andere stad flyeren? (Bij voldoende interesse gaan we een stad & datum prikken.)
– Af en toe een Piratencafé organiseren/bijwonen. Liefst onze eigenlijk vaste 1e vrijdag vd maand https://wiki.piratenpartij.nl/piratenmeetings
– Een of meerdere punten van de brainstormlijst verder onderzoeken en een soort plan van aanpak hiervoor opstellen?
– Andere specifieke onderwerpen onderzoeken, documenteren, oppakken?
– Op een (relevant) evenement (zelf aandragen) een stand regelen, opzetten en bemannen?
– Op de PP-EHV Facebook site posten/bloggen over regionale onderwerpen?
– Willekeurige tips sturen naar eindhoven [at] piratenpartij [dot] nl
Als je niet weet hoe iets werkt, is dat niet erg. Alles moet geleerd worden. Mail gewoon naar eindhoven [at] piratenpartij [dot] nl en we gaan het uitleggen of uitzoeken.
Daarbij kunnen we natuurlijk contact zoeken met andere piraten. Samen staan we sterk! Laten we daarom een netwerkje opzetten!

Hoeksche Waard

We hebben op 18 maart geholpen om de kroegmeet in Rotterdam nieuw leven in te blazen.
Dat was redelijk succesvol. Zo’n 11 mensen op zijn meest. Vertrouwde gezichten zoals Catharina en Reuben, Davey, Jacqueline maar ook enkele belangstellenden. Zinvol om dus op 15 april een nieuwe kroegmeet te organiseren met een thema. Catharina wil het Twitter account gaan verzorgen voor Rotterdam. Ook de Facebookpagina krijgt er een beheerder bij. We willen ook een mailing lijst zodat de communicatie soepeltjes gaat voor de Rotterdamse zaken en andere Piraten aangelegenheden.
De provincie wil haast maken met samenvoeging omdat de gemeenten in de Hoeksche Waard het samen niet eens kunnen worden. Dat is ook onderdeel van een beleidsplan.
Wij hebben gepleit voor een referendum: dan ben je meteen klaar; ook SP en CDA delen deze mening.
26 maart hebben we geflyerd voor GeenPeil met iemand van een lokale partij en iemand die op ons gestemd heeft voor de gemeenteraad. Thuisgekomen bleken er nog 2 vrijwilligers zich te melden voor het bezorgen van de folders. Potentiële leden voor ons?

Amsterdam

Bestuurscommissie Amsterdam West

We zijn op zoek naar een fractiemedewerker die de Piratenpartij in Amsterdam West kan ondersteunen tot in ieder geval de verkiezingen in 2018.

Als fractiemedewerker sta je in het centrum van onze activistische politiek. Je bent aanwezig bij onze fractiebijeenkomsten én bij de bestuurscommissievergaderingen van stadsdeel West. Je voornaamste verantwoordelijkheden zijn het bijhouden van de website en social media, het publiceren over het werk van de fractie, het ondersteunen van de fractie bij dossieronderzoek en het onderhouden van contacten in de buurt.

Kijk voor meer informatie op https://amsterdam.piratenpartij.nl/vacature-fractiemedewerker/.

Ben je bekend met het Geweldsmonopolie? In Nederland hebben we afgesproken dat de politie als énige geweld mag gebruiken. Dat is wel zo handig.
Toch staat die afspraak vaak onder druk. De grote gemeentes willen nu extra macht geven aan de stadswachten. In de vorige week alleen al verschenen deze berichten in de media: Exhibit A, Exhibit B, Exhibit C, Exhibit D. Daarnaast werkt Amsterdam sinds dit jaar ook met particuliere beveiligingsbedrijven. Zo kan het dus voorkomen dat je op vrijdagavond een portier tegenkomt voor de deur van je favoriete nachtclub, die je zaterdag in het park komt vertellen dat je niet mag barbecueën. Zie bijvoorbeeld dit.

Meer wapens = meer geweld. En weer een divisie die toegang krijgt tot databases met allerlei gegevens over ons als burgers. Wat voor juridische status hebben deze mensen eigenlijk? Moeten wij naar ze luisteren omdat ze een wapen dragen?
Deze maand stelde de Piratenpartij Amsterdam hierover deze vragen. We zullen dit dossier blijven volgen en je op de hoogte houden van de gevolgen voor jou en jouw burgerrechten.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Matthijs Pontier heeft een gesprek gehad met de loco-dijkgraaf en de programmamanager digitalisering over het gebruik van e-democracy in het Waterschap. Op 13 april wordt een inspiratiesessie gehouden met sprekers over het aangaan van de digitale dialoog.

Rotterdam

In Rotterdam zijn de kroegmeets weer opgestart. De eerste was op 18 maart bij Worm en de opkomst was rond de 12 personen. De eerste meeting was niet echt inhoudelijk, vooral eerst kennis maken met elkaar. Voor de volgende keer staat “vrije software” op het programma. De volgende meeting zal weer bij Worm zijn en dan op 15 april (de derde vrijdag van de maand). Overigens heeft PP-Leiden aangegeven moeite te hebben met deze planning omdat de kroegmeeting daar ook op de derde vrijdag is. In de eerstkomende meeting kan dit besproken worden. Ook heeft 1 deelnemer de kroegmeet voortijdig verlaten omdat hij de locatie niet prettig vond (druk, lawaaierig). Alternatieven?

Recente blogposts

Piratenpartijen Nederland en Oekraïne organiseren internationale teleconferentie over associatieverdrag
Geschreven door: Matthijs Pontier op 31 maart 2016

SyRI, niet je handige digitale personal assistant
Geschreven door: Jonathan van Dijken op 7 maart 2016

Interview met Rico Brouwer van voorstem.nl
Geschreven door: edwin ijsman op 5 maart 2016

Kalender

1 april 2016, 20:30Kroegmeet Groningen
5 april 2016, 20:00Meeting Enschede
6 april 2016, 00:00Referendum Associatie-akkoord (en vrijhandelsverdrag met) Oekraïne
6 april 2016, 20:30Bestuursvergadering
8 april 2016, 19:30Kroegmeet Haarlem
8 april 2016, 20:00Kroegmeet Zwolle
8 april 2016, 20:00Kroegmeeting Delft
12 april 2016, 20:00Meeting Enschede
12 april 2016, 20:30Ledenraadsvergadering
14 april 2016, 20:30Overleg Werkgroep Communicatie
15 april 2016, 20:30Kroegmeet Groningen
15 april 2016, 20:30Kroegmeeting Leiden
19 april 2016, 20:00Meeting Enschede
20 april 2016, 20:30Bestuursvergadering
22 april 2016, 19:30Kroegmeeting Zandvoort
24 april 2016, 14:00Bestuursvergadering
26 april 2016, 20:00Meeting Enschede
26 april 2016, 20:30Ledenraadsvergadering
28 april 2016, 20:30Overleg Werkgroep Communicatie
29 april 2016, 20:30Kroegmeet Groningen
29 april 2016, 20:30Kroegmeeting Den Haag

Nieuwsbrief info

Heb je zaken voor in de nieuwsbrief, agenda-items, heb je vragen, wil je helpen of een oproep doen? Mail naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nl

Deze nieuwsbrief wordt opgemaakt in html. Voor een archief met verzonden nieuwsbrieven of als deze nieuwsbrief niet correct wordt weergegeven per e-mail kun je terecht op de website: Piratenpartij Nieuwsbrief

Facebook

Deze e-mail is verstuurd naar {email} omdat je lid bent van de Piratenpartij en/of aangemeld bent om de nieuwsbrief van de Piratenpartij te ontvangen. Klik hier om je aanmelding te wijzigen of om je af te melden.