Nieuwsbrief 2015-04

Nieuwsbrief 2015-04

Beste Piraat,Op deze bevrijdingsdag weer een verse nieuwsbrief van de Piratenpartij. Niet iedereen vindt dat we vandaag onze vrijheid kunnen vieren. Wiel schrijft in zijn verse blog:

“Bevrijdingsdag vieren we vanwege de overgave van de nazi’s in mei 1945. Dat is inmiddels zeventig jaar geleden. Maar in plaats van dit historische feit, lijkt het ons beter om eens stil te staan bij de staat van de vrijheid op dit moment. En die baart zorgen, heel veel zorgen.”

“Het gevaar van verlies van vrijheid is een actueel probleem en heeft geheel nieuwe dimensies gekregen vergeleken met zeventig jaar geleden. Het zijn daarom de jongere generaties die de huidige machthebbers meer zullen moeten controleren en de handvaten daarvoor moeten grijpen.” [https://piratenpartij.nl/onze-vrijheid-wordt-door-onze-eigen-overheden-bedreigd-niet-door-terroristen/]

In deze nieuwsbrief:

 

Update van het Bestuur

 • De nieuwe statuten en Huishoudelijk Reglement zijn een voortdurend punt van aandacht omdat deze in de Algemene Ledenvergadering van juli besproken dienen te worden.
 • Daarnaast baart het vertrek van Steven als penningmeester ons zorgen en zijn we samen met de Ledenraad op zoek naar een nieuwe penningmeester.
 • Het bestuur heeft het initiatief genomen tot een evaluatie van de campagne rond de PS-verkiezingen in Noord-Holland. Degenen die meegewerkt hebben krijgen een uitnodiging.
 • Besluit tot deelname aan openbaar E-democratie platform http://argu.co
 • Het bestuur was uitgenodigd voor een gesprek bij het Rathenau Instituut (wetenschappelijk adviesorgaan voor de Tweede Kamer) over ideeën over en ervaringen met E-democratie binnen de Piratenpartij. Wiel en Dirk zijn daar op 21 april geweest. Zie verslag hieronder.
 • Wellicht kan de Piratenpartij een kandidaat leveren voor een op te richten Huis voor Klokkenluiders.
  Bespreken opzet nieuwe ledenadministratie.

Verslag gesprek Rathenau Insitituut

Er is een onderzoek aan de gang bij het Rathenau Instituut over de toepassing van E-democratie in Nederland. Omdat binnen de Piratenpartij E-democratie een hot item is en we gezien worden als promotors op dit gebied, werd ook de Piratenpartij geïnterviewd. De inhoud van dit gesprek zal eventueel meegenomen worden in het onderzoeksrapport.
Naast dat we voor hen nog onbekend informatiemateriaal over de ervaringen bij de Duitse Piratenpartei hebben aangedragen, is gesproken over de wijze van invoering van E-democratiegereedschappen (cultuurverandering, invoering in onderwijs om die cultuur te bevorderen), de ervaringen met bijdragen in discussies (verhitte/emotionele discussies?) en de rol van privacy binnen E-democratie.
Van onze gesprekspartners hebben we informatie gekregen over de stand van zaken rond E-democratie binnen de Nederlandse politiek. Deze stukken zijn te vinden op Loomio ( https://www.loomio.org/d/XiRC5tsB/e-democratie ). Hieruit blijkt dat er al op Tweede Kamerniveau gediscussieerd wordt over gebruik van E-democratie als uitbreiding van de inspraak binnen de lokale democratie (gemeenten).

Meer info

terug naar boven ↑

R

Update van de Ledenraad

De Ledenraad is op zoek naar een nieuw bestuurslid die de taak van penningmeester op zich wil nemen. https://piratenpartij.nl/meedoen/201504-vacature-penningmeester/

Rogier Huurman is namens de ledenraad bezig om de procedures voor een volgende selectiecommissie vast te leggen. Hij wordt hierbij geholpen door leden die in het verleden zelf deel uitgemaakt hebben van een selectiecommissie. De selectiecommissie (voorheen ook kiescommissie genoemd) draagt zorg voor het interviewen en screenen van kandidaten voor de kieslijst.

Als je hier aan wilt bijdragen of het proces wilt volgen, neem dan contact op met Rogier op rogier.huurman [at] gmail [dot] com. Er is een vaste overlegtijd, de maandag voor de ledenraadsvergadering om 20:30. De pad van de vorige keer is https://pad.piratenpartij.nl/p/draaiboekkiescommissie30-03.

Meer info

terug naar boven ↑

ead More Read Mo

Internationaal nieuws

Piratenpartij IJsland heeft de wind in de zeilen

Icelandic Pirates: PPIS Vote to Leave PPI and Birgitta only Politician to increase in Trust
http://piratetimes.net/icelandic-pirates-ppis-vote-to-leave-ppi-and-birgitta-only-politician-to-increase-in-trust/

Duitse geheime dienst BND assisteerde NSA bij grootschalige spionage in Europa

De Duitse Bundesnachrichtendienst zou de NSA jarenlang vergaand geassisteerd hebben met het bespioneren van Europese politici en bedrijven zonder dit kenbaar te hebben gemaakt aan de betreffende regeringen.

Lees meer: https://tweakers.net/nieuws/102709/duitse-geheime-dienst-bnd-assisteerde-nsa-bij-grootschalige-spionage-in-europa.html


Oproep aan Juncker: breek privacy niet af tot slechter dan nu

66 burgerorganisaties stuurden een bezorgde brief naar Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Zij constateren dat de onderhandelingen over nieuwe privacywetgeving de verkeerde kant opgaan en roepen hem op dit te stoppen. Lees hier meer: https://www.bof.nl/2015/04/22/oproep-aan-juncker-breek-privacy-niet-af-tot-slechter-dan-nu/


Blogs Julia Reda:

European culture is not confined to national borders – let’s not use copyright to force it to be
https://juliareda.eu/2015/04/european-culture-not-confined-to-national-borders/

EU Commission’s patchy and timid plans fall far short of breaking down national borders online
https://juliareda.eu/2015/04/digital-single-market-patchy-and-timid/

Nieuws over PPI

Het is de laatste tijd onrustig binnen de Pirate Parties International. Een aantal leden is ontevreden over het functioneren van de organisatie en de gevaren koers. De Australische, Britse en IJslandse Piratenpartijen hebben hun lidmaatschap opgezegd. De leden van de Belgische en Zweedse Piratenpartijen spreken zich binnenkort uit over het lidmaatschap van PPI.

Het bestuur en de ledenraad van de Piratenpartij (PPNL) volgen de ontwikkelingen op de voet maar vinden het opzeggen van ons lidmaatschap van PPI op dit moment niet nodig. De Nederlandse Piratenpartij werkt in principe met elke (internationale) Piratenbeweging samen.

http://piratetimes.net/icelandic-pirates-ppis-vote-to-leave-ppi-and-birgitta-only-politician-to-increase-in-trust/
http://piratetimes.net/swedish-pirate-party-to-vote-on-ppi-membership/

 

Overig internationaal nieuws

Deze week zijn er verkiezingen in Groot-Brittannië. De Pirate Party UK doet ook mee aan deze verkiezingen met een ge-crowd-sourced manifest.
https://www.pirateparty.org.uk/press/pirate-party-run-crowd-sourced-manifesto

Meer info

terug naar boven ↑

Nieuws van de afdelingen:

Amsterdam

Delft

Sinds maart zijn we verhuisd naar de 2e vrijdag van de maand. Aan de opkomst van de afgelopen kroegmeeting te zien was dit een goede keuze. De eerstvolgende is op vrijdag 8 mei
We zitten in: Stadscafé de Waag, Markt 11 te Delft, Bitcoin accepted.
Contact: Geert-Jan of Jos op delft [at] piratenpartij [dot] nl of +31641435558.

Den Haag

De afdeling Den Haag komt elke laatste vrijdag van de maand bijeen bij de kroegmeeting in Café Le Duc, Noordeinde 137, vanaf 20.30 uur. Locatie: Café le Duc Den Haag.
Op vrijdag 24 april hield de Piratenpartij Den Haag een ALV. Alle leden van de Piratenpartij Den Haag waren welkom.

Groningen

Op dinsdag 5 mei staat de Piratenpartij Groningen op het bevrijdingsfestival in het stadspark.
De Piratenpartij Groningen houdt elke twee weken haar Kroegmeeting op vrijdagavond in “De Padang” aan de Padangstraat 3 in Groningen.
De volgende zijn op vrijdag 3 en 17 april, en op 1 mei.
Je kan met ze in contact komen via:
Twitter: @PiratenGRN

Zuid Holland

Naar aanleiding van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen 2015, waarin de Piratenpartij uiteindelijk niet deelnam in Zuid-Holland, is een groep Piraten uit de provincie nader tot elkaar gekomen en gaan nadenken over de oprichting van een Piratenpartij Zuid-Holland. Tot nog toe zijn er, vanuit de actieve lokale Piratenpartijen in Zuid-Holland, Binnenmaas, Delft, Den Haag en Leiden, twee vergaderingen geweest, de evaluatie van de PS 2015 meegerekend. Een laatste vergadering is gepland voor de zomervakantie, omstreeks half juni. Deze zal waarschijnlijk plaatsvinden in De Grondslag in Den Haag. Geïnteresseerde Piraten uit Zuid-Holland kunnen zich via de volgende doodle aanmelden:
http://doodle.com/9rvei5qn24pd7x2u .

Afdelingen

terug naar boven ↑

Nieuws uit de werkgroepen:

Communicatie

We zijn begonnen aan een nieuwe opknapbeurt van de website. Maar dat wil niet zeggen dat de blogs stil liggen:

Ondertussen is de partij ook bezig met het stroomlijnen van de aanmeldprocedure voor nieuwe leden. Vanaf nu krijgen nieuwe leden een verbeterd bericht waarin ze wegwijs gemaakt worden binnen de partij.

In het kader van het continue onderzoek naar de directe democratie willen we aan http://argu.co deelnemen.

Wil je meehelpen bij deze werkgroep, of even de kat uit de boom kijken? Dat kan! De werkgroep houdt zich bezig met de inhoud van de website, social media en papieren uitingen zoals flyers. De samenstelling is wisselend, afhankelijk van het onderwerp. Sommigen zijn dagelijks bezig en anderen leveren af en toe een blog aan. Alles is goed!
De werkgroepleden zijn te vinden op de mailinglijst en op irc-kanaal #ppnl-communicatie.
Contactpersonen zijn Wiel en Luc (grafisch) maar gewoon binnenvallen in genoemde kanalen mag ook.

Meer info is te vinden op de wiki.

ICT

De ICT-werkgroep is druk bezig met:

 • een nieuwe toepassing voor de ledenadministratie die grotendeels geautomatiseerd gaat worden.
 • multi-site maken van de hoofdsite voor eenvoudiger onderhoud
 • nieuwe opzet ledenadministratie (meer nieuws volgt)

Meer info

terug naar boven ↑

Vrijwilligers/vacatures

We zoeken altijd vrijwilligers voor verschillende werkgroepen, dus als je je wilt inzetten voor een vrije informatiesamenleving, mail dan wat je interesse is of wat je wilt doen naar vrijwilligers [at] piratenpartij [dot] nl

Vacature Penningmeester

We zijn hard op zoek naar een interim-penningmeester per direct tot in ieder geval de komende ALV (juli). Als penningmeester heb je de verantwoordelijkheid om de boekhouding bij te houden, een begroting en jaarverslag vast te leggen en daarover naar de ledenraad en de ALV te communiceren.
Heb je ervaring in en/of affiniteit met boekhouden en financiën en wil je je voor de Piratenpartij inzetten als penningmeester? Stuur dan je CV en motivatie, met beschrijving van jezelf naar ledenraad [at] piratenpartij [dot] nl.

 

Vacature ambassadeur

De werkgroep Internationaal van de Piratenpartij Nederland is verantwoordelijk voor het contact tussen de Nederlandse Piratenpartij en buitenlandse piratenpartijen, alsook koepelorganisaties als PPEU, PPI, Pirateint. Wij zoeken ambassadeurs die de contacten onderhouden met een Piratenpartij uit een ander land.
 • Je bent bekend met Piratenpartij organisatiemodel zoals beschreven in Swarmwise
 • Je hebt affiniteit met de cultuur van het land, of woont er zelfs.
 • Je spreekt bij voorkeur de taal van het land, of in ieder geval een taal waarmee je contact kunt leggen met de Piratenpartij daar.
We zoeken hiervoor iemand:
 • Die goed is in contacten onderhouden
 • Die zich een beetje diplomatiek kan uitdrukken
 • Die zich niet te snel uit de tent laat lokken
 • Die objectief verslag kan leggen.
In je taak als ambassadeur zal je begeleid worden door de werkgroep Internationaal. Ervaring binnen de Piratenpartij is natuurlijk wel een pré, maar geen noodzaak.
Voor vragen kun je terecht bij internationaal [at] piratenpartij [dot] nl.
Solliciteren? Vertel ons bij welke piratenpartij jij ambassadeur wilt worden en waarom jij daar geschikt voor bent op de door ons genoemde punten, door een e-mail naar internationaal [at] piratenpartij [dot] nl te sturen.

Vacature beroepscommissie

Per 10/7 worden er nieuwe leden voor de beroepscommissie benoemd (herbenoeming is mogelijk). De ledenraad zoekt nog naar kandidaten. De beroepscommissie behandelt bezwaren omtrent het weigeren en beëindigen van lidmaatschappen. Heb je interesse, mail dan naar ledenraad [at] piratenpartij [dot] nl . Een meer volledige vacature zal binnenkort gepubliceerd worden.

Overige vacatures

Kijk hier voor de andere functies waar de Piratenpartij nog mensen voor zoekt

Alle vacatures

terug naar boven ↑

Oproepen

Discussieer mee over het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer

Gezien de labiele politieke situatie op het moment kan het zomaar zijn dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Vandaar dat we een aanvang hebben gemaakt met het opstellen van een nieuw verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer. De basis zijn de bestaande programma’s. Via Loomio zullen de discussies worden gevoerd over het concept-verkiezingsprogramma zoals dat op de wiki vorm moet gaan krijgen. Iedere Piraat wordt uitgenodigd om aan deze discussies op Loomio deel te nemen.

Alle vacatures

terug naar boven ↑

Kalender

Iedere nieuwsbrief vind je een overzicht van alle Piraten-bezigheden die bij ons bekend zijn. Heb je evenementen, flyer-acties of iets anders waarvan je vindt dat elke piraat het zou moeten weten, mail dit dan naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nl zodat we de agenda op de site en in onze nieuwsbrief kunnen bijwerken.

NB: Inzendingen later dan de 28e van elke maand kunnen helaas niet altijd meer worden opgenomen in de nieuwsbrief.

5 mei, 20:00Meeting Enschede
6 mei, 20:30Bestuursvergadering
8 mei, 19:30Kroegbijeenkomst Haarlem
8 mei, 20:00Kroegmeeting Delft
12 mei, 20:00Meeting Enschede
12 mei, 20:30Ledenraadsvergadering
15 mei, 19:30Kroegmeeting Amsterdam
15 mei, 20:30Kroegmeeting Groningen
19 mei, 20:00Meeting Enschede
20 mei, 20:30Bestuursvergadering
22 mei, 19:30Kroegmeeting Zandvoort
26 mei 14:00Meeting Enschede
26 mei, 20:30Ledenraadsvergadering
29 mei, 20:30Kroegmeeting Groningen
29 mei, 21:30Kroegmeeting Den Haag
31 mei, 14:00Bestuursvergadering

Nieuwsbrief info

Heb je zaken voor in de nieuwsbrief, agenda-items, heb je vragen, wil je helpen of een oproep doen? Mail naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nl

Deze nieuwsbrief wordt opgemaakt in html. Voor een archief met verzonden nieuwsbrieven of als deze nieuwsbrief niet correct wordt weergegeven per e-mail kun je terecht op de website: Piratenpartij Nieuwsbrief →

Archief

Klik hier om je aan te melden.


Facebook

Twitter

Youtube