Nieuwsbrief 2015-03

PPLogo-po-black

Nieuwsbrief 2015-03

In deze nieuwsbrief:

Provinciale Staten 2015

Noord-Holland

Met een kleine 10.000 stemmen hebben we helaas geen zetel gehaald in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Toch hebben we een onderscheidende campagne neergezet, waar we met zijn allen trots op mogen zijn. In theorie is de behaalde 1,03% genoeg voor ruim 1,5 zetel in de Tweede Kamer, als deze score zich landelijk vertaalt. Daarnaast hebben we bij veel personen en organisaties interesse gewekt voor de Piratenpartij.
Ook willen wij graag De Groenen feliciteren met de zetel die behaald werd in de verkiezingen voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Wij steunden elkaars campagne. Vanwege deze ondersteuning stonden 3 kandidaten op beide lijsten: Matthijs Pontier, Jelle De Graaf en Ronald Schonberger, die de zetel voor De Groenen in het Waterschap bezet.

Zuid-Holland

Zoals wellicht opgemerkt, ontbrak Piratenpartij Zuid-Holland op de kieslijst. Toch kunnen wij met trots mededelen dat de Piratenpartij Zuid-Holland leeft! Waarom wij hebben besloten niet mee te doen aan de verkiezingen is transparant gedocumenteerd.
Aangezien de Piratenpartij een grassroots organisatie is hebben wij jouw hulp nodig om onze gemeenschappelijke principes te kunnen realiseren. Omdat een democratische grassroots organisatie niet top-down, maar bottom-up functioneert, willen we de lokale Piratenpartijen in Zuid-Holland aan het roer laten staan van de afdeling Zuid-Holland.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom willen wij jullie nu vragen mee te helpen aan het tot stand komen van een sterke en zelfstandige afdeling. Er is nog geen programma en we hoeven ons alleen aan de principes van de moederpartij te houden, dus de gekste dingen zijn mogelijk. De volgende PS verkiezingen zijn in 2019. Tijd om te enteren!
Met jouw hulp doen wij bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 niet alleen mee, maar zullen we voordat er zetelwinst is behaald, al delen van ons programma tot realiteit hebben gemaakt.
Kom aan boord!!
Met vriendelijke groeten,
Piratenpartijen
Den Haag
Leiden
Delft
Prangende vragen kun je stellen aan Edwin op +31648790707 of bij geen gehoor Geert-Jan: +31641435558 (avond/weekend).
Volg ons op:

Meer info

terug naar boven ↑

Update van het Bestuur

Terugtrekking Steven uit Bestuur

Helaas kregen wij van Steven het volgende bericht:
Beste Piraten,
Helaas moet ik jullie mededelen dat ik mijn functie als bestuurder moet neerleggen wegens persoonlijke omstandigheden. Ik vind dat je van een bestuurder enige betrokkenheid mag verwachten. Betrokkenheid die ik de komende tijd niet kan bieden. Daarom vind ik het niet verantwoord om aan te blijven als bestuurder van de Piratenpartij.
Ik zal de partij niet verlaten, maar hoe ik wel actief zal zijn, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. De overdracht zal in goed overleg plaatsvinden en zolang deze niet voltooid is, zal ik het noodzakelijke doen.
Met vriendelijke groet,
Steven Russchenberg
Het bestuur wenst Steven het beste en de Ledenraad heeft inmiddels een vacature uitgezet voor tijdelijk penningmeester (zie het kopje ‘Vacatures/Vrijwilligers onderaan deze nieuwbsrief)

Overig Nieuws van het Bestuur

Verder is in februari/maart in het bestuur het volgende aan de orde geweest:
 • De strubbelingen in Pirate Parties International (PPI) waar in de volgende nieuwsbrief meer over zal worden bericht
 • Vervolg opzet nieuwe statuten en huishoudelijk reglement
 • Opzet ledenadministratie/website aanmeldpagina
 • Opzet nieuw TK-verkiezingsprogramma
 • Gezien de labiele politieke situatie op het moment, kan het zomaar zijn dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Vandaar dat we een aanvang hebben gemaakt met het opstellen van een nieuw verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer. Via Loomio zullen de discussies worden gevoerd over het concept verkiezingsprogramma zoals dat op de wiki vorm moet gaan krijgen. Iedere Piraat wordt uitgenodigd om aan deze discussies op Loomio deel te nemen.
 • Opzet van een Woordvoerderspagina op de wiki, waardoor het makkelijker wordt om specialisten te vinden binnen de PP bij het opzetten van gespecialiseerde onderwerpen op de website of het geven van interviews.

het-roer-moet-om

Meer info

terug naar boven ↑

R

Update van de Ledenraad

Vanwege het vertrek van Steven heeft het bestuur de Ledenraad gevraagd een vervanging voor het penningmeesterschap te helpen vinden. Daarom stelt de ledenraad onderstaande vacature open. De ledenraad stelt het extra bestuurslid tot een volgende ALV waarop het bestuur wordt herkozen aan. We hopen op niet al te lange termijn een vervanging aan te kunnen stellen. We verwachten dan ook voor vrijdag 17 april eventuele aanmeldingen. De vacature vind je in deze nieuwsbrief onder het kopje ‘Vacatures/vrijwilligers’

piratekey_small

Meer info

terug naar boven ↑

ead More Read Mo

Internationaal nieuws

Reda Rapport

In de Europese Unie bespreekt men tot 16 april het rapport over copyright van Julia Reda van de Duitse Piratenpartij. Dit rapport gaat over de implementatie van de auteursrechtenrichtlijn uit 2001. De komende maand wordt de uiteindelijke tekst van deze evaluatie bepaald. Dat klinkt misschien wat saai, maar op basis van deze tekst wordt een nieuwe richtlijn opgesteld. Het is belangrijk dat je van je laat horen, en een kaartje naar de Europarlementariërs stuurt.

General Assembly Pirate Parties International

Voor het eerst in haar bestaan hield PPI een online General Assembly op 29 maart. PPI gaat een roerige tijd door met het vertrek van onder andere Australië, België en het Verenigd Koninkrijk. Lees hier een verslag.

IJslandse Piratenpartij de grootste in de peilingen

De IJslandse Piratenpartij is in een recente peiling de grootste partij geworden. Ze hebben een score van 23,9% in de populaire opiniepeiling gehaald.

controleer-small

Meer info

terug naar boven ↑

Nieuws uit de werkgroepen:

Communicatie

De Werkgroep Communicatie heeft zich de afgelopen maand bezig gehouden met:
– Reorganisatie van de website. Zie verder ICT werkgroep.
– Ondersteuning verkiezingscampagne Noord-Holland
– Nieuwe Lid Worden pagina op de website (voor nieuwe aanmeldingen)
– Nieuwe blogs voor de website
– Eisen Twitter widget voor website
– Doelgroepen analyse: op welke bevolkingsgroepen moeten we ons tijdens en buiten de campagnes richten?

ICT

Er is een nieuwe webmaster in de werkgroep ICT. Joshua neemt nu de taken waar voor het updaten en beheren van de website piratenpartij.nl. Heb je vragen of opmerkingen over de website, dan kunnen deze gemaild worden naar webmaster [at] piratenpartij [dot] nl. Andere vragen over ICT kun je het beste mailen naar ict [at] piratenpartij [dot] nl.
Verder is er een nieuw plan van aanpak gemaakt om de website een update te geven zodat afdelingen makkelijker hun eigen site kunnen opzetten en beheren. Dit wordt momenteel uitgewerkt en getest. We hopen dit over enkele maanden uit te rollen. Meer informatie zal volgen als het proces vordert.
Op verzoek van de werkgroep Communicatie is er een Twitter feed op de site geplaatst. Deze feed zal alle tweets van @Piratenpartij weergeven. Hierbij is er voor gezorgd dat er geen data van bezoekers naar Twitter worden verstuurd.

Internationaal

De werkgroep internationaal is voor een nieuw project op zoek naar ambassadeurs. Hieronder staat beschreven wat Piratenpartij Ambassadeurs zijn. Zie de vacatures aan het eind van deze nieuwsbrief voor meer informatie omtrent de vacature.

Piratenpartij Ambassadeurs

De Piratenpartij Nederland staat niet op zichzelf. Er zijn over de hele wereld piratenpartijen die allemaal veel doen. Graag willen wij als Piratenpartij Nederland putten uit de kracht en ideeën die al die piratenpartijen samen teweeg brengen. Daarom zijn wij op zoek naar ambassadeurs die namens de Piratenpartij Nederland bij andere piratenpartijen wereldwijd betrokken raken en deze volgen, zodat we met meer dingen kunnen samenwerken. Goede ideeën uitwisselen tussen piratenpartijen.
Een ambassadeur werkt voornamelijk samen met het team van internationaal coördinatoren, en indirect met het bestuur en de ledenraad voor verschillende zaken:
 • Met de internationaal coördinatoren om af te stemmen voor internationale conferenties, om hopelijk de taal- en cultuurbarrières te overbruggen;
 • Met het bestuur om eventuele acties waar Piratenpartij Nederland aan zou kunnen deelnemen te bespreken of om piratenpartijen uit te nodigen deel te nemen aan acties van de Piratenpartij Nederland;
 • Met de ledenraad voor eventuele ideeën op het gebied van beleidsontwikkeling;
 • Ten laatste, en misschien wel het belangrijkste, met de Piratenpartij van het land in kwestie.
Taken van een ambassadeur:
 • Contacten leggen met het bestuur van die piratenpartij.
 • Uitzoeken op welk platform de partij opereert, zij het mailinglijsten, forums, sociale media of (voice)chat.
 • De partij bijstaan met ervaringen uit Nederland en visa versa het geleerde terug te koppelen naar Nederland.
 • Bronmaterialen en achtergrondinformatie uit te wisselen.
 • Eventuele verzoeken van de piratenpartij in kwestie aan Nederland over te brengen.
Een ambassadeur brengt (minimaal) jaarlijks een rapport uit met daarin:
 • Goede ideeën voor partijstructuren en evenementen.
 • Eventuele bestuurswisselingen, verkiezingen en andere roulaties van personen.
 • Eventuele toevoegingen aan het programma van de partij in kwestie.
globe

Meer info

terug naar boven ↑

Nieuws van de afdelingen:

Amsterdam

De Piratenpartij Amsterdam is vooral druk geweest met de campagne van de Piratenpartij Noord-Holland.
De eerstvolgernde kroegmeeting is op 17 april (elke derde vrijdag van de maand) bij café Batavia 1920 vanaf 19.30 uur.

Delft

Vanaf maart zijn we verhuisd naar de 2e vrijdag van de maand. Aan de opkomst van de afgelopen kroegmeeting te zien was dit een goede keuze. De eerstvolgende is op vrijdag 10 april
We zitten in: Stadscafé de Waag, Markt 11 te Delft, Bitcoin accepted.
Contact: Geert-Jan of Jos op delft [at] piratenpartij [dot] nl of +31641435558.

Den Haag

De afdeling Den Haag komt elke laatste vrijdag van de maand bijeen bij de kroegmeeting in Café Le Duc, Noordeinde 137, vanaf 20.30 uur.
Op vrijdag 24 april houdt de Piratenpartij Den Haag een ALV. Alle leden van de Piratenpartij Den Haag zijn welkom. Locatie: Café le Duc Den Haag. Meer info via: bestuur [at] denhaag [dot] piratenpartij [dot] org

Groningen

De Piratenpartij Groningen houdt elke twee weken haar Kroegmeeting op vrijdagavond in “De Padang” aan de Padangstraat 3 in Groningen.
De volgende zijn op vrijdag 3 en 17 april, en op 1 mei.
Je kan met ze in contact komen via:
Twitter: @PiratenGRN

Leiden

We geven een nieuwe impuls aan de kroegmeetings. Deze zullen nu weer elke derde vrijdag van de maand gehouden worden. De eerst volgende is op vrijdag 17 april.
Het is in de Pelibar, Pelikaanhof 52 te Leiden

Rotterdam

De afdeling Rotterdam slaapt nog even totdat er een vrijwilliger opduikt die een kroegmeeting wil organiseren. Support vanuit de buurafdelingen wordt voor gezorgd! Ben jij Piraat in hart en nieren en lijkt het je wat om dit te doen? Stuur een mailtje naar delft [at] piratenpartij [dot] nl
regionaal

Afdelingen

terug naar boven ↑

Politiek nieuws

Onverwacht veel ophef ineens over TTIP in Nederland

Aanleiding voor deze ophef over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) was een uitzending van het satirische programma Zondag met Lubach, waarin op een eenvoudige en humoristische manier een aantal belangrijke problemen met dit verdrag werden uitgelicht. Terugkijken kan hier.
Het effect was o.a. dat #TTIPAlarm meer dan 48 uur trending topic was in Nederland, en daar zijn we natuurlijk met het #ppnl twitter account ook flink op ingehaakt. Helaas heeft dit niet geleid tot een zetel voor onze Noord-Hollandse Piraten, maar wel tot veel nieuwe volgers en aandacht op sociale media.
Binnenkort komen er weer actiedagen tegen het omstreden TTIP verdrag aan, de Piratenpartij zal hier ook weer haar steentje aan bijdragen om het publiek over de gevolgen van TTIP te informeren.

Motie Investor State Dispute Settlement (ISDS)

Groot onderwerp van de discussie op Twitter bleek het omstreden ISDS dat ook mogelijk wordt opgenomen in dit vrijhandelsverdrag. Als het ISDS wordt ingevoerd, zou dit ertoe kunnen leiden dat buitenlandse investeerders het recht krijgen om staten aan te klagen als de zakelijke belangen van een bedrijf te lijden hebben van overheidsbeleid. Jij als burger draait vervolgens op voor de kosten.
Op 17 maart is in de Tweede Kamer gestemd over dit onderwerp. De SP, ChristenUnie en GroenLinks hadden samen een motie ingediend om als regering niet in te stemmen met het ISDS, of een vergelijkbare clausule, in vrijhandelsverdrag TTIP. Helaas bleek na afloop van de stemming dat een meerderheid van de Tweede Kamer tegen de motie had gestemd.) VVD, het CDA, D66, de PvdA en de PVV stemden tegen.
Het Europees Burgerinitiatief is inmiddels meer dan 1,6 miljoen keer ondertekend en dat kan nog steeds: https://stop-ttip.org/onderteken/

Bewaarplicht van tafel – voorlopig

Na een uitspraak van de rechtbank in Den Haag is de Bewaarplicht niet langer wettelijk. De bewaarplicht, die in een kort geding tegen de staat werd aangevochten door verschillende privacygroepen en kleine internetproviders, is daarmee eindelijk van tafel. Nederlandse providers hoeven gegevens over internet- en telefoonverkeer dus niet meer op te slaan en de al opgeslagen gegevens moesten worden vernietigd. Eerder besloot het Europees Hof al dat de Europese Richtlijn Dataretentie versie waar de Bewaarplicht op is gebaseerd onwettig was. Voormalig minister Opstelten (Justitie) vond echter dat de Nederlandse interpretatie van de Europese richtlijn in stand kon blijven. Nu heeft de rechter zich dus uitgesproken, waardoor het kabinet wel genoodzaakt is de huidige wet af te schaffen. Overigens betekent dat niet dat de overheid geen klantgegevens meer kan opvragen: data die de providers toch al verzamelen, kunnen nog steeds worden opgevraagd.
De VVD trekt er hard aan om de bewaarplicht opnieuw in te voeren. Het kabinet werkte al voordat de rechter de bewaarplicht terzijde schoof aan nieuwe wetgeving, die van betere waarborgen zou worden voorzien. Het kabinet besloot daartoe nadat het Europees Hof van Justitie de Europese richtlijn waarop de bewaarplicht is gebaseerd ongeldig verklaarde. Ook het CDA wil dat er een nieuwe bewaarplicht komt. De PvdA is de afgelopen week een paar keer van gedachte veranderd over haar standpunt wat betreft een nieuwe Bewaarplicht. PVV, VVD en CDA lijken de bewaarplicht wel te zullen steunen. De PVV, VVD en CDA hebben samen echter geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Overig Politiek Nieuws

VVD-Kamerlid Ard van der Steur wordt nieuwe minister van Justitie

Na het vertrek van het duo Ivo & Fred, wat ons niet kon betreuren, is de opvolger bekend. Ard van der Steur, een man die weinig verbetering zal bieden als we zijn recente verdediging van de dataretentie aan de Kamercommissie mogen geloven.
Ook op gebied van softdrugsbeleid is er weinig progressie te verwachten met van der Steur aan het roer, aangezien hij denkt dat je dood kunt gaan van wiet.
Wikileaks publiceert belangrijk gelekt hoofdstuk over ISDS in TPP
LR

Meer info

terug naar boven ↑

Vrijwilligers/vacatures

We zoeken altijd vrijwilligers voor verschillende werkgroepen, dus als je je wilt inzetten voor een vrije informatiesamenleving, mail dan wat je interesse is of wat je wilt doen naar vrijwilligers [at] piratenpartij [dot] nl

Vacature Penningmeester

Als penningmeester heb je de verantwoordelijkheid om de boekhouding bij te houden, een begroting en jaarverslag vast te leggen en daarover naar de ledenraad en de ALV te communiceren.
Heb je ervaring in en/of affiniteit met boekhouden en financiën en wil je je voor de Piratenpartij inzetten als penningmeester? Stuur dan je CV en motivatie, met beschrijving van jezelf naar ledenraad [at] piratenpartij [dot] nl.

 

Vacature ambassadeur

De werkgroep Internationaal van de Piratenpartij Nederland is verantwoordelijk voor het contact tussen de Nederlandse Piratenpartij en buitenlandse piratenpartijen, alsook koepelorganisaties als PPEU, PPI, Pirateint. Wij zoeken ambassadeurs die de contacten onderhouden met een Piratenpartij uit een ander land.
 • Je bent bekend met Piratenpartij organisatiemodel zoals beschreven in Swarmwise
 • Je hebt affiniteit met de cultuur van het land, of woont er zelfs.
 • Je spreekt bij voorkeur de taal van het land, of in ieder geval een taal waarmee je contact kunt leggen met de Piratenpartij daar.
We zoeken hiervoor iemand:
 • Die goed is in contacten onderhouden
 • Die zich een beetje diplomatiek kan uitdrukken
 • Die zich niet te snel uit de tent laat lokken
 • Die objectief verslag kan leggen.
In je taak als ambassadeur zal je begeleid worden door de werkgroep Internationaal. Ervaring binnen de Piratenpartij is natuurlijk wel een pré, maar geen noodzaak.
Voor vragen kun je terecht bij internationaal [at] piratenpartij [dot] nl.
Solliciteren? Vertel ons bij welke piratenpartij jij ambassadeur wilt worden en waarom jij daar geschikt voor bent op de door ons genoemde punten, door een e-mail naar internationaal [at] piratenpartij [dot] nl te sturen.
dekzwabber

Alle vacatures

terug naar boven ↑

Oproepen

Discussieer mee over het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer

Gezien de labiele politieke situatie op het moment kan het zomaar zijn dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Vandaar dat we een aanvang hebben gemaakt met het opstellen van een nieuw verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer. Via Loomio zullen de discussies worden gevoerd over het concept-verkiezingsprogramma zoals dat op de wiki vorm moet gaan krijgen. Iedere Piraat wordt uitgenodigd om aan deze discussies op Loomio deel te nemen.

Help mee het draaiboek voor toekomstige kiescommissies te schrijven‏

Volksvertegenwoordigers opereren in Nederland zonder last of ruggespraak (de partij kan ze nergens toe dwingen), dus het is belangrijk vooraf goede kandidaten te vinden. Deze kandidaten, ook als ze niet worden verkozen, vormen het gezicht van de partij en worden landelijk bekend. In het verleden is er vaak kritiek achteraf geweest op het werk van kiescommissies, die soms zelf niet eens wisten wat hun precieze taak was. Daarom leek het de Ledenraad een goed idee de procedure zo veel mogelijk van te voren vast te leggen, om (de schijn van) willekeur, belangenverstrengeling en onzorgvuldigheid te voorkomen.
Nu is een mooi moment: als Rutte blijft zitten hebben we een rustige twee jaar voor de boeg, en als het kabinet binnenkort valt, zijn de verkiezingen waarschijnlijk na de zomer. Iedereen is welkom. Dit alles staat in makkelijk leesbare vorm op Loomio.
dekzwabber

Alle vacatures

terug naar boven ↑

Kalender

Iedere nieuwsbrief vind je een overzicht van alle Piraten-bezigheden die bij ons bekend zijn. Heb je evenementen, flyer-acties of iets anders waarvan je vindt dat elke piraat het zou moeten weten, mail dit dan naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nl zodat we de agenda op de site en in onze nieuwsbrief kunnen bijwerken.

NB: Inzendingen later dan de 28e van elke maand kunnen helaas niet altijd meer worden opgenomen in de nieuwsbrief.

iedere dinsdag, 20:30 uurLedenraadsvergadering
3 april, 20:30Kroegmeeting Groningen
7 april, 20:00Meeting Enschede
8 april, 20:30Bestuursvergadering
10 april, 19:30Kroegbijeenkomst Haarlem
14 april, 20:00Meeting Enschede
14 april, 20:30Ledenraadsvergadering
17 april, 19:30Kroegmeeting Amsterdam
17 april, 20:30Kroegmeeting Groningen
17 april, 20:30Kroegmeeting Leiden
21 april, 20:00Meeting Enschede
22 april, 20:30Bestuursvergadering
26 april, 14:00Bestuursvergadering
28 april, 20:00Meeting Enschede
28 april, 20:30Ledenraadsvergadering

Nieuwsbrief info

Heb je zaken voor in de nieuwsbrief, agenda-items, heb je vragen, wil je helpen of een oproep doen? Mail naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nl

Deze nieuwsbrief wordt opgemaakt in html. Voor een archief met verzonden nieuwsbrieven of als deze nieuwsbrief niet correct wordt weergegeven per e-mail kun je terecht op de website: Piratenpartij Nieuwsbrief →

newsletter

Archief

Deze e-mail is verstuurd naar {email} omdat je lid bent van de Piratenpartij en/of aangemeld bent om de nieuwsbrief van de Piratenpartij te ontvangen. Klik hier om je aanmelding te wijzigen of om je af te melden.


Facebook

Twitter

Youtube