Nieuwsbrief 2014-03

PPLogo-po-black
Nieuwsbrief 2014-03
In deze Nieuwsbrief:

Ahoy piraat!

Na een geslaagde campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen, wordt de aandacht vanaf deze nieuwsbrief verlegd naar de Europese campagne. We blikken terug op GR2014 en vooruit naar EP2014. Ook is er aandacht voor de ontwikkelingen rondom de zaak tegen BREIN en krijgen we felicitaties uit internationale hoek.

Voor vrijwilligers is er natuurlijk altijd plaats, dus kijk vooral ook even onder het kopje vrijwilligers/vacatures en op de gloednieuwe vacature pagina op onze website.

Lokale afdelingen

De gemeenteraadsverkiezingen zitten er weer op en we hebben een historisch resultaat neergezet! Met de zetel voor Jelle de Graaf in de bestuurscommissie van Amsterdam West zit er voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een piraat in de politiek in Nederland.

Een opsomming van de resultaten:

 • – Amsterdamse Gemeenteraad: 1,8%
 • – Amsterdam Noord (bestuurscommissie): 1,8%
 • – Amsterdam Zuid (bestuurscommissie): 3,5%
 • – Amsterdam West (bestuurscommissie): 3,6% (een zetel waard!)
 • – Binnenmaas: 2,1%
 • – Groningen: 1,3%
 • – Zwolle: 1,4%

Dirk Poot blikte een dag na de verkiezingen terug op een geslaagde campagne. Lees de blogpost voor zijn visie op de gevoerde campagne voor GR2014. Hier onder vind je een impressie van de lokale partijen zelf.

Amsterdam

Piratenpartij Amsterdam heeft een wilde tijd achter de rug. Sinds eind 2013 is er hard gewerkt aan de campagne en waarschijnlijk is maar weinig mensen dit ontgaan. Met 1,8% van de stemmen hadden we helaas 182 stemmen te weinig voor een zetel in de gemeenteraad. Het totaal aantal stemmen op kleine partijen was ongeveer 10% en met een totaal van 28 partijen was het een harde strijd. Wèl hebben we een zetel in de bestuurscommissie West, die ingevuld gaat worden door onze kersverse piraat Jelle de Graaf. Binnenkort volgt een review van onze campagne. Het was een wervelend avontuur, en de draagkracht voor de Piratenpartij is weer wat groter. In Amsterdam zullen we dus verder werken aan de lokale afdeling om te zorgen dat Jelle ook de feedback en ondersteuning krijgt die hij nodig heeft. Meer info: amsterdam.piratenpartij.nl. – Door: Bob Sikkema

Binnenmaas

Op 15 maart hebben we ondersteuning gehad van Dirk en doordat de logistiek goed gewerkt had konden we lekker veel folders weggeven aan geïnteresseerden. Op de laatste dag voor de verkiezingen begon de vermoeidheid toe te slaan, maar ik heb toch nog 2 uur staan folderen in ‘s-Gravendeel. Op 19 maart was de ontknoping. We waren eigenlijk niet zover van een zetel af. Het scheelde slechts 80 stemmen maar we hebben het net niet gered.

Toch zijn er ook lichtpuntjes:

 • – binnen een half jaar van geen afdeling naar een afdeling met 5 actieve piraten;
 • – hoogste percentage stemmen voor de Piratenpartij van alle afdelingen (als we de Amsterdamse stadsdelen niet meerekenen);
 • – effectief (iets anders dan efficiënt) met nul budget en een beetje zelfwerkzaamheid, mede met dank aan Bas.

Begin april gaan we evalueren en de mogelijke verbeteringen bespreken voor de volgende campagne. Enkele voorbeelden:

 • – Geliktere plaatselijke folders – we hadden alleen een a4-tje;
 • – Advertenties (= meer budget);
 • – Meer aandacht voor ‘s-Gravendeel, dat in inwonertal vergelijkbaar is met Puttershoek. Andere kleine partijen hadden daar wel meer aandacht aan besteed en dat leverde hen meteen een zetel op.

Op naar meer leden en activiteiten, het doel is om in de hele Hoeksche Waard aktief te worden! Meer info: hoekschewaard.piratenpartij.nl – Door: Wim van den Dool

Groningen

In Groningen zijn we de afgelopen weken druk bezig geweest met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Onze lijsttrekker Alex Straver is, ondersteund door de andere piraten, bij vele debatten en interviews aanwezig geweest. Er is veel geflyerd, waarbij we met veel mensen hebben gesproken. We hebben de omgekeerde staking van het FNV in het stadhuis ondersteund. Daarnaast is er een aantal bijzondere acties uitgevoerd, die helaas niet de aandacht hebben gekregen waar we op hadden gehoopt. ‘s Nachts een spandoek opgehangen op de drukste looproute vanaf het centraal station, maar deze was bij het ochtendgloren helaas alweer verdwenen. En een ludieke actie waarbij ooglapjes op standbeelden door de hele stad gehangen zijn. Die zijn gelukkig wel meerdere dagen blijven hangen.

Net als in de andere gemeentes hebben wij helaas ook geen zetel in de gemeenteraad weten te veroveren. Maar ook hier was er een overwegend positief eindgevoel: verdubbeling van het stem percentage, veel geleerd, vooral hoe het niet moet. En met weinig budget (~500 euro) en minder vrijwilligers dan we hadden gehoopt toch veel resultaat gehaald. De mensen die ons in deze weken ondersteund hebben willen we ontzettend bedanken. Met name Ronja, Gijs en Jan, en ook zeker onze stamkroeg en – tijdens de verkiezingen – onze uitvalsbasis Lokaal Ambrosius en de vrijwilligers. Hun inzet en animo heeft ons ontzettend geïnspireerd! Meer info: groningen.piratenpartij.nl – Door: Alex Haan

Zwolle

Ondanks dat PP038 eerder deze maand in een aantal krantenpolls op 3 tot 4 zetels werd gezet, bleek de echte wereld toch wat grilliger; we bleven steken op ⅔ zetel. Zwolle bleek conservatiever dan ooit en we gingen helemaal niet mee in de nationale trend; geen enkele nieuwe partij kwam erbij en de enige echte lokale partij verloor zelfs een zetel.

We zitten nu nog wat bij te komen van de schrik en beginnen langzaamaan over het vervolg na te denken. Eerder was daar immers weinig tijd voor, maar nu hebben we zeëen! We staan in één klap op de kaart in Zwolle en we hebben nu de tijd om een gedegen partijstructuur op te bouwen. De komende tijd even kort evalueren en dan schijnt er alweer iets Europees te gebeuren ofzo… en volgend jaar ook nog Tweede Kamer verkiezingen… wat een drukte, niet? In Zwolle rest ons voorlopig niet veel meer dan vanaf de buhne af en toe wat stennis te schoppen, wat natuurlijk ook heel leuk kan zijn. Maar een beetje zuur blijft het wel. Meer info: zwolle.piratenpartij.nl – Door: Ronnie Popkema

Overige afdelingen

In Den Bosch zijn plannen om bijeenkomsten op te zetten en mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in november. Meld je aan als kandidaat of lokale coördinator bij Raymond van Vugt, hij is telefonisch te bereiken (na 12:00 uur) op 0648123174.

In Eindhoven willen we graag een nieuwe reeks bijeenkomsten opzetten en acties voeren. Op 4 en 18 april 2014 is er een kroegmeet in de Trafalgar Pub aan de Dommelstraat, tegenover het station. Meer info vind je binnenkort op de afdelingspagina op de website.

In Haarlem bestaat interesse om te starten met kroegmeetings. Op Facebook is de afdeling al actief, aan een afdelingspagina wordt gewerkt.

In Kerkrade is vers bloed ingestroomd om de afdeling Limburg nieuw leven in te blazen. Op 7 april 2014 is er een kroegmeet in Heerlen. Zin om te helpen bij het organiseren hiervan of om andere activiteiten in de regio te ondernemen? Meer info vind je op de afdelingspagina op de website.

Ook vanuit onder andere Amersfoort, Zoetermeer en Tilburg is door verschillende mensen interesse uitgesproken over het starten van afdelingen en kroegmeetings. De werkgroep ‘Organisatie’ biedt hier ondersteuning bij en brengt geïnteresseerden met elkaar in contact. Zelf ook gezellige kroegmeetings of zelfs een afdeling starten? Meer informatie kun je aanvragen via support [at] piratenpartij [dot] nl, dan helpen we je graag op weg!

Felicitaties van Rick Falkvinge

We maken er een punt van om onze nieuwsbrief volledig in het Nederlands aan te bieden. Bij wijze van uitzondering deze maand toch een kort stukje in het Engels. Rick Falkvinge, de oprichter van de eerste (Zweedse) Piratenpartij, heeft op verzoek van de redactie een kort stukje geschreven met zijn visie op de behaalde resultaten tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen en wat dit voor de toekomst betekent.

Some exciting things have happened in our movement. The Piratenpartij got its first representative elected – even though this was in a city district council, it’s a tremendously important milestone, and the climb up to almost 4% is great promise for the Dutch elections soon. To be honest, I had expected the Netherlands to be one of the frontrunners in Europe when founding the movement, especially given the Netherlands not having a barrier to entry to Parliament. The Piratenpartij is now polling at parliamentary levels, which is still rare in our movement, and I’m looking forward to many more Members of Parliament in our movement soon. Congratulations to all of us on making the world a better place together. – Door: Rick Falkvinge

De Piratenpartij in Europa

European Pirate Party

Op de ALV in februari hebben de leden met grote meerderheid bepaald dat de Nederlandse Piratenpartij zich aansluit bij de Europese Piratenpartij (PPEU). Tijdens de ALV is tevens besloten dat het bestuur, de ledenraad en de internationaal coördinator de gedelegeerden gezamenlijk zouden aanstellen. Onze gedelegeerden voor de members council van PPEU zijn Thijs Markus en Gijs Peskens. Zij zijn in principe aangesteld voor 2014 en we rekenen er op dat er eind dit jaar verkiezingen plaats zullen vinden voor deze functie.

Op 13 maart 2014 is er een publieke peiling geweest waarbij leden en andere geïnteresserden hun stem hebben kunnen uitspreken over onze voordracht voor het logo voor de PPEU. Het logo waar wij voor gestemd hebben is het bij de algemene stemming van alle Europese Piratenpartijen niet geworden. Het officiële logo vind je op de wiki van de PPEU.

Op vrijdag 21 maart 2014 is de Europese lente begonnen met de oprichting van de Europese Piratenpartij. Niet alleen onze gedelegeerden waren daarbij, ook een relatief groot aantal overige Nederlandse piraten waren aanwezig. Zo was een aantal kandidaten alvast een plekje aan het uitzoeken in de bankjes van het Europese Parlement, maar ook de eindredactie van de nieuwsbrief, een bestuurslid en andere geïnteresseerde Nederlanders namen zitting in de vergadering en daarop volgende conferentie. De notulen van de oprichting en van de eerste bestuursvergadering van de PPEU staan online, voor verdere informatie over de internationale betrekkingen van de Piratenpartij verwijzen we naar de internationale mailinglijst.

Verkiezingen Europese Parlement (EP2014)

Elke verkiezing groeien we weer harder. Net als in 2010 hebben we onze score ruim verdrievoudigd en op sommige plaatsen zelfs ruim vervijfvoudigd! Bovendien hebben we in de campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen veel de aandacht op ons weten te vestigen. Een belangrijke aandachtstrekker was de iamsterd.am actie, waarbij we zichtbaar maakten waar Amsterdam je registreert. Ook de Cition scan-actie, waarbij we GPS-trackers onder de scanauto’s van de parkeerwachters van Cition plaatsten, trok veel aandacht. Daarnaast lukte het ons met onze aanwezigheid bij verschillende debatten, stripjes, posters, filmpjes en andere acties om zowel lokaal, landelijk als internationaal de media te halen.

Met de campagne voor GR2014 hebben we kunnen leren wat wel en wat niet goed werkt. Een van de dingen die goed bleek te werken was het voeren van lokale campagnes. Om deze reden zijn we nu dan ook op zoek naar lokale campagneleiders en vrijwilligers die stemmen willen gaan binnenhalen voor de Europese verkiezingen van 22 mei 2014. Het is hartstikke leuk en gezellig om samen met andere piraten de kroeg in te duiken voor overleg, de straat op te gaan met een actie of flyers uit te delen aan geïnteresseerden! Lijkt dit je wat? Dan kun je je aanmelden bij vrijwilligers [at] piratenpartij [dot] nl

Ook hebben we ondersteuningsverklaringen nodig om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Nederland is voor de EP-verkiezingen één kieskring, waardoor wij slechts dertig verklaringen nodig hebben. Download dus de verklaring en ga naar het gemeentehuis om onder het toeziend oog van een ambtenaar te tekenen. Vergeet natuurlijk ook je identiteitsbewijs niet! LET OP! Het heeft geen zin om met volledig ingevulde en ondertekende formulieren een stempel te gaan halen. De stempel wordt alleen gezet als de ambtenaar jou je handtekening heeft zien zetten. Gestempelde verklaringen kunnen opgestuurd worden naar “Piratenpartij, Wakkerstraat 11/2, 1097CB te Amsterdam”.

Campagne EP2014

Piratenweekend

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat we bij elkaar waren en toch is het alweer zover: De Europese Parlementsverkiezingen staan voor de deur, dus komen we op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 april 2014 opnieuw samen in Delft! Tijdens dit weekend zullen we strategieën bepalen, de campagne voorbereiden en ideeën uitwisselen. Daarnaast is er natuurlijk ook weer ruimte voor veel gezelligheid en ontspanning!

Enkele zaken zullen anders zijn dan je gewend bent, zoals de aanmeldingsprocedure en betaling. Deze willen we dit keer via de webshop laten lopen én een (nieuw) los formulier. Bovendien betaal je vanaf nu alleen voor je dagverblijf ongeacht of je blijft slapen of niet. Natuurlijk moet je wel een bed reserveren als je blijft overnachten. Kamperen is ook mogelijk en kost niets extra.

De organisatie is op zoek naar iemand die met de auto het overgebleven voedsel wil meenemen en afvoeren. Heb je zelf ideeën, wil je een praatje houden of een workshop geven? Of heb je gewoon wat informatie nodig? Aanmelden en informatie kan via de website, of neem rechtstreeks contact op met Raymond van Vugt, hij is telefonisch te bereiken (na 12:00 uur) op 0648123174.

Lopende campagnes

Op dit moment hebben we verschillende manieren waarmee jij via jouw netwerk aandacht kunt vragen voor onze standpunten. Zo kun je helpen de interlude video campagne ‘ze hebben ons gehoord…‘ te verspreiden, maar ook de afbeeldingen van onze ‘campagne voor meer veiligheid‘ mogen overal verspreid worden om ons te helpen.

Heb je zelf een goed idee dat je wilt uitwerken? Laat het ons weten via support [at] piratenpartij [dot] nl en dan zorgen wij dat je de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

Update van het bestuur

De afgelopen weken heeft het werkelijke bestuurswerk enigzins stil gelegen door de campagnes rondom gemeenteraadsverkiezingen. Bob en Gerben hebben zich volledig ingezet in Amsterdam en Groningen. Henk heeft een grote bijdrage geleverd aan de fantastische filmpjes en de bijbehorende interlude. Steven heeft zich ingezet op deelname aan de verkiezingen voor het Europees parlement de deelname aan de PPEU. Harmke heeft de rest draaiende gehouden. Het bestuur bedankt iedereen die -op welke manier dan ook- een bijdrage heeft geleverd aan de gemeenteraadsverkiezingen!

De komende periode zal met name in het teken staan van de verkiezingen voor het Europees parlement. Er moet een campagne opgezet worden en daarvoor zijn alle handen die er in Nederland zijn hard nodig! Overal moeten flyers verspreid worden, media gehaald worden en stunts worden uitgevoerd. Ook tijdens deze campagne geldt dat naamsbekendheid een enorme grote rol speelt. De werkgroep communicatie overlegt elke donderdagavond om 20:00 uur op Mumble. Deze werkgroep is meteen aangewezen als campagneteam. Hier kan je dus ook je bijdragen leveren.

De penningmeester is door de redactie van de nieuwsbrief gevraagd om een financiële update. In april zal de financiële administratie verwerkt zijn, waarna een update zal plaatsvinden tijdens de bestuursvergadering. De borg voor EP2014 is nog niet betaald, maar de penningmeester ontvangt daar binnenkort een seintje voor met alle betaal informatie. Er is geen sprake van budgetten/begrotingen. Declaraties van vrijwilligers zijn alleen mogelijk voor acties en worden per voorstel besproken binnen het bestuur. In de bestuursnotulen staan de penningmeester notities. Indien daar vragen over zijn, kun je onder het penningmeester stukje vragen aanvullen VOORAF aan de agenda.

De in januari 2014 door het bestuur benoemde internationaal coördinator, Dylan Hallegraeff, heeft zijn taken met onmiddelijke ingang neergelegd wegens tijdgebrek. Zijn verantwoordelijkheden zijn inmiddels door verschillende mensen overgenomen.

De rechtszaak tegen BREIN

De Piratenpartij heeft met onmiddellijke ingang haar proxydienst tpb.piratenpartij.nl voor het bereiken van ‘The Pirate Bay‘ weer in bedrijf gesteld. Ook het filteren voor de algemene proxy is gestaakt. Dit is het gevolg van een schikking die de Piratenpartij en de Stichting BREIN hebben bereikt.

Geen moment te vroeg, gezien de huidige situatie in Turkije. De werkgroep ICT heeft deze proxy -na enige aanpassingen- beschikbaar gesteld aan de Turkse ‘Korsanparti‘ (Piratenpartij), nu in Turkije de door Erdogan opgelegde internetcensuur het onmogelijk maakt om zonder meer gebruik te maken van het recht op informatie. Dit toont ook aan hoe een proxy het verschil kan maken en waarom het blokkeren hiervan veel grotere consequenties heeft dan slechts het (trachten te) verhinderen van bezoeken aan ‘The Pirate Bay’.

Henk Heslinga (bestuursvoorzitter) en Dirk Poot (lijsttrekker TK2012) doen verslag van de stand van zaken:

De komende twee jaar, tot er uitspraak in cassatie is in Brein vs XS4ALL/Ziggo, liggen de BREIN-zaken noodgedwongen stil. De bodemprocedure die BREIN had aangespannnen om een verbod op de proxy te krijgen, is van de baan. BREIN heeft naar aanleiding van de uitspraak in de ZIGGO/XS4ALL zaak besloten dat een verdere procedure op het moment geen zin heeft en dus heeft BREIN deze zaak ingetrokken. BREIN heeft ons gecompenseerd voor de gemaakte kosten in deze zaak.

Omdat BREIN letterlijk al onze eisen met betrekking tot het weer openstellen van de proxies inwilligde, was er geen grond om het hoger beroep van onze kant door te zetten. Om de proxy weer online te krijgen bleek ook niet meer ter zake te zijn omdat BREIN ons dit toestond. Er is overwogen om het hoger beroep door te zetten om een principiële uitspraak te krijgen maar omdat deze zaak door de uitspraak in de Ziggo/XS4ALL een hamerstuk zou zijn en omdat het doorzetten weer kosten met zich zou mee brengen is dit verworpen.

Er is nog een lange weg te gaan, maar we zijn blij dat we ons weer kunnen richten op het langs politieke weg bereiken van onze kernpunten. We zullen ons blijven inzetten voor hervormingen van het auteursrecht die, zoals we weten, broodnodig zijn om wetgeving passend te maken aan de technologie van deze tijd en waarbij het belang van de maatschappij voorop staat. De plaats waar deze hervormingen vorm horen te krijgen is niet de rechtszaal maar het parlement.

Helaas blijft de rechtszaal de komende nog wel het strijdtoneel, gezien de cassatie die Stichting BREIN heeft ingesteld tegen de uitspraak van het Hof in Den Haag ten gunste van Ziggo en XS4ALL. De uitspraak daarvan zal ook voor ons van belang zijn: wint BREIN die zaak dan zullen ze waarschijnlijk ook weer een zaak tegen ons starten om de proxy te verbieden, bij verlies van BREIN ligt dit niet in de lijn der verwachting.

Los van hoe dat verder gaat heeft de Piratenpartij in deze procedure één hele belangrijke uitspraak aan de jurisprudentie toe weten te voegen. Het is nu zonneklaar dat een partij niet eenzijdig een ex-parte vonnis kan oprekken. De rechtbank is voortaan gehouden de in ex-parte veroordeelde partij tot aan het executie kort geding te beschermen tegen intimidatie door de winnende partij. Wij kunnen ons voor nu volledig op de Europees Parlementsverkiezingen richten en proberen onze mensen in het EP te krijgen en op deze wijze het debat en besluitvorming over auteursrecht beïnvloeden.

Lees meer over deze zaak op onze website.

Update van de ledenraad

De ledenraad heeft, op basis van de stemming op de ALV van februari, de kandidatenlijst vastgesteld voor de verkiezingen voor het europarlement op 22 mei 2014.

Raymond van Vugt, Jan Hopmans en Khannea Suntzu hebben hun positie binnen de ledenraad ter beschikking gesteld. De ledenraad bedankt hen voor hun inzet. De ledenraad bestaat daarmee nu uit 14 mensen. Arnoud Mulder is de aangewezen contactpersoon voor de ledenraad. Geïnteresseerden kunnen de Ledenraadsvergaderingen altijd bijwonen, aangezien deze openbaar zijn. Iedere dinsdag is er om 20:30 Ledenraadsvergadering op Mumble.

Vacatures/Vrijwilligers

We zoeken altijd vrijwilligers voor verschillende werkgroepen, dus als je je wilt inzetten voor een vrije informatiesamenleving, mail dan wat je interesse is of wat je wilt doen naar vrijwilligers [at] piratenpartij [dot] nl

Indien je liever reageert op meer concrete vacatures, kijk dan eens op de vacature pagina op onze website.

Bijzondere aandacht willen we vragen voor de volgende vacature.

Webshop beheerder

Tot voor kort stond onze voorraad in het kantoor van de Amsterdamse piraten. Helaas is die locatie niet meer beschikbaar, daarom zoeken we een nieuwe beheerder voor onze voorraad en webshop. We verwachten het volgende van deze vrijwilliger.

 • – voorraadbeheer van de webshop, incl. opslag van de merchandize;
 • – verwerken van ingekomen bestellingen;
 • – werkt rechtstreeks samen met de penningmeester

Wat voor ons erg belangrijk is, is dat de merchandize op een ‘nette’ plek opgeslagen moet worden. Er mag geen vocht in kunnen komen (dus niet bijvoorbeeld in een schuurtje), maar we willen ook niet dat het naar rook gaat stinken. Verder is het van belang dat iemand betrouwbaar en nauwkeurig kan werken en dat deze persoon zichzelf voor langere termijn wil committeren. Het is mogelijk dat er afspraken op papier worden gezet om de samenwerking te onderstrepen.

De te verwachten investering qua tijd zal ongeveer één uur per maand zijn.

Contact:vrijwilligers [at] piratenpartij [dot] nl

Piratenpartij Agenda

Iedere nieuwsbrief vind je een overzicht van alle Piraten-bezigheden die bij ons bekend zijn. Heb je evenementen, flyer-acties of iets anders waarvan je vindt dat elke piraat het zou moeten weten, mail dit dan naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nl zodat we de agenda op de site en in onze nieuwsbrief kunnen bijwerken.

NB: Inzendingen later dan de 25ste van elke maand kunnen helaas niet altijd meer worden opgenomen in de nieuwsbrief.


Nieuwsbrief infoHeb je zaken voor in de nieuwsbrief, agenda-items, heb je vragen, wil je helpen of een oproep doen? Mail naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nlDeze nieuwsbrief wordt opgemaakt in html. Voor een archief met verzonden nieuwsbrieven of als deze nieuwsbrief niet correct wordt weergegeven per e-mail kun je terecht op de website:


Piratenpartij Agenda

Iedere dinsdag – 20:30Ledenraadsvergadering
woensdag, week 15 & 17 – 20:30Bestuursvergadering
vrijdag, 4 april, 2014 – 20:00Kroegmeet Eindhoven
vrijdag, 4 april, 2014 – 19:00Kroegmeet Limburg
dinsdag, 8 april, 2014 – 20:30 tot 22:00Privacydebat | Filosofisch Café, Utrecht
vrijdag, 11 april, 2014 – 16:00 tot zondag, 13 april, 2014 – 20:00Piratenweekend: Plan de campagne
vrijdag, 18 april, 2014 – 20:00Kroegmeet Eindhoven