Ik stel mijzelf graag herkiesbaar als lijsttrekker van de Piratenpartij.
De afgelopen jaren heb ik, in samenwerking met De Groenen, en samen met klokkenluiders, Waterschap Amstel Gooi en Vecht, gedwongen tot transparantie over de ernstige problemen die daar spelen, de digitale veiligheid verbeterd, en de democratie verstevigd, zodat we kunnen voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt. Deze veranderingen zjn ook in de landelijke politiek broodnodig. Daarom speel ik deze rol graag opnieuw, vanuit de Tweede Kamer.
In de dertien jaar onder Rutte, heeft hij de sloop van zijn eigen kabinet geframed als een asielcrisis, maar dat is natuurlijk eigenlijk schandalig. Het kabinet had al verschillende keren moeten opstappen en weg moeten blijven, vanwege o.a. het toeslagenschandaal, de gasbevingen in Groningen, de klimaatcrisis, de wooncrisis, de enorme stijging van dakloosheid en van het aantal suicides. En niet te vergeten het enorme gebrek aan democratie en transparantie, en de normalisering van het misleiden of zelfs glashard voorliegen van de Kamer en daarmee ons allemaal.
De macht is in Nederland steeds ongelijker verdeeld. Overheden misbruiken aanslagen en criminaliteit om mensen bang voor elkaar te maken. Met hulp van technologie trekken ze steeds meer macht naar zich toe, ten koste van onze vrijheid. Tegelijkertijd gebruiken commerciële bedrijven nieuwe technologie om zo snel mogelijk een nieuwe markt te monopoliseren en kleine zelfstandigen uit te buiten.
Macht corrumpeert, dus er is meer reden om bang te zijn voor te machtige overheden en bedrijven, dan voor elkaar. We kunnen technologie juist gebruiken om vrijer te worden en de power of the masses sterker te laten worden dan bestaande machtscentra.
Het is dus hoog tijd voor meer Piraten in de politiek. Die problemen oplossen met slimme ideeën, en Nederland voorbereiden op de toekomst met een duidelijke visie, waarin burgerrechten, democratie, duurzaamheid en vrije informatie voorop staan. En waarin we onze kennis en kunde op het gebied van ICT inzetten om de eindeloze waslijst aan ICT fails te voorkomen. Samen kunnen wij voorkomen dat er miljarden worden verspild aan mislukte ICT projecten. Dat mensenrechten opgeofferd voor de winst van grote technologie bedrijven. Dat we goed voorbereid zijn op de nieuwe mogelijkheden, bedreigingen en uitdagingen die Artificiële Intelligentie ons biedt. En dat we technologie juist gebruiken om mensen niet te bespioneren en te onderdrukken, maar om ze te empoweren en te verbinden!
Als Piratenpartij hebben we de oplossingen om macht te decentraliseren. Met vergaande transparantie, directere democratie, bescherming van burgerrechten en een economie die gericht is op kopiëren en netwerken in plaats van beperkingen en centrale controle.
Deze visie wil Matthijs Pontier uitdragen in de Kamer.
“We vinden privacy niet alleen belangrijk omdat we niet bespied willen worden, maar ook omdat het anders de controleurs te veel macht geeft. We vinden democratie en transparantie niet alleen belangrijk omdat we vinden dat de huidige politici er te vaak een potje van maken, maar omdat de geschiedenis laat zien dat macht corrumpeert en een te machtige overheid deze macht vaak in haar eigen voordeel gaat inzetten. En we vinden vrijheid van informatie niet alleen belangrijk omdat we lekker gratis films, muziek en boeken willen kunnen downloaden, maar ook omdat kennis macht is, en de copyrightindustrie haar macht misbruikt om zowel artiesten als consumenten uit te buiten.”
Achtergrond
Matthijs werd geboren in Amsterdam, maar groeide op in Velp en Doetinchem. Hij ging naar school op het Stedelijk Gymnasium Arnhem en ging op zijn 17e Kunstmatige Intelligentie studeren in Amsterdam. Het jaar daarna ging hij hiernaast ook psychologie studeren en rondde uiteindelijk twee Bachelor studies en een Master Cognitive Science af binnen vijf jaar. In zijn promotie-onderzoek en postdoc ontwikkelde hij emotionele intelligentie en ‘moreel besef’ voor robots en computers. Dr. Matthijs Pontier kan aantrekkelijk over abstracte onderwerpen communiceren, en kreeg zo uitgebreide media-aandacht voor zijn onderzoek. Uiteindelijk won de documentaire Ik ben Alice de prestigieuze NWO/KNAW-Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie.
Activist
Matthijs is daarnaast een echte activist. Hij zet zich binnen verschillende organisaties in voor een vrije samenleving, met een focus op burgerrechten, democratische vernieuwing en drugsbeleid. Als vrijwilliger in de verslavingszorg, merkte hij dat drugsverboden vaak meer schade veroorzaken dan de drugs zelf. Hij zette daarom het project ‘Drugs in Debat’ op en heeft daar met een team het onderwerp drugsbeleid breder aantrekkelijk gemaakt door verschillende invalshoeken te pakken. Ze hebben debatten georganiseerd, media-aandacht gegenereerd, presentaties gegeven en bij Cannabis Bevrijdingsdag op het podium gestaan. Matthijs heeft contact gelegd en samengewerkt met o.a. Stopdewietpas.nu, VOCNederland, Legalize, Stichting Drugsbeleid, ENCOD en TNI. Matthijs nam onder andere deel aan een leerzame expert seminar van TNI waarin met diverse organisaties van over de hele wereld een gezamenlijke strategie binnen Europa werd besproken.
Ervaring
Politieke en bestuurlijke ervaring deed Matthijs op binnen Vrijburg, de Ondernemingsraad van de Vrije Universiteit Amsterdam en Waterschap Amstel Gooi en Vecht. Via zijn activisme voor de Verontruste VU’ers, die onder andere strijden voor transparant bestuur, meer inspraak en open access publishing, heeft hij namens ProVU plaatsgenomen in de Ondernemingsraad van de VU. In de commissies Sociale en Organisatorische Zaken en Communicatie was hij onder meer verantwoordelijk voor de sociale media en de OR-pagina in universiteitskrant Ad Valvas. Ze dwongen het bestuur regelmatig tot meer transparantie en het aanpassen van reorganisaties.
Matthijs zet zich al jaren in, voor de Piratenpartij. Hij stond eerder hoog op de lijst in Amsterdam en Noord-Holland, was lijsttrekker in Europa en Amsterdam-Zuid en werd verkozen in Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Hij vormde in Amsterdam een mooi team toen met Ancilla. Binnen en buiten deze campagnes schreef Matthijs veel opiniestukken, sprak hij op demonstraties, en voor radio en TV. Daarnaast deed hij mee aan verschillende debatten en schreef hij mee aan de verkiezingsprogramma’s.
Matthijs was eerder woordvoerder van de gewonnen sleepwet campagne en lijsttrekker van de Piratenpartij. De persoonlijke kwaliteiten van Matthijs liggen vooral in de inhoud en het uitdragen daarvan. Persoonlijke vrijheid en het recht op zelfbeschikking, zowel in de fysieke als de digitale wereld, zijn zijn belangrijkste drijfveer. Hij kan goed hoofd- en bijzaken scheiden en mede daardoor veel informatie verwerken in korte tijd. Hij kan goed het overzicht en focus bewaren in het publieke debat over complexe onderwerpen.
Als volksvertegenwoordiger in Waterschap Amstel Gooi en Vecht behaalde Matthijs al mooie politieke resultaten, door goed samen te werken met andere partijen en organisaties. Hij zette een mailactie op, waar onder andere Milieudefensie aan meewerkte, om onze motie tegen TTIP te laten slagen. Daarnaast zetten we Open Data en Vrije Open Source software op de agenda. We brachten in samenwerking met klokkenluiders
Matthijs is, ook door zijn ervaringen als interdisciplinair wetenschapper, activisme en politieke activiteiten gewend samen te werken met mensen met verschillende achtergronden en persoonlijkheden. Hij kan mensen inspireren om in een team samen te werken. Hij heeft in eerdere campagnes gemerkt dat dit het beste gaat als er samen plannen gemaakt worden en iedereen binnen dit plan vrijheid krijgt om taken naar eigen inzicht uit te voeren.
Focus
Binnen de Piratenpartij ligt zijn focus op vernieuwing van de democratie, de economie, het onderwijs en de zorgstelsel. “Men zegt dat data het nieuwe goud is. Dat is geweldig nieuws, want data kun je vrijwel gratis vermenigvuldigen. Wij zijn de enige partij die weet hoe je dit kunt gebruiken om een innovatieve netwerkeconomie te creëren, waarin belangrijke grondrechten gerespecteerd worden. Dat begint in het onderwijs. In e-democracy systemen en G1000-burgerfora kunnen we bovendien de beste ideeën van Nederland verzamelen en realiseren. Op deze manier spelen politici niet de baas, maar is het jouw keuze welke ideeen worden uitgevoerd.”
Matthijs heeft ontzettend veel zin om opnieuw met jullie campagne te gaan voeren: “Ik heb enorm mooie herinneringen aan de eerdere campagnes waar ik lijsttrekker mocht zijn. Mensen gingen echt voor elkaar door het vuur en we voerden mooie en leuke acties uit om onze standpunten aan een zo groot mogelijk publiek over te brengen.”
Voor een overzicht van mediaoptredens van Matthijs, klik hier. Voor meer recente optredens kun je kijken op zijn sociale media kanalen:
Volg Matthijs op Twitter, op Facebook, of Instagram, bekijk zijn presentaties op Slideshare, bekijk hier zijn Vimeo of zijn YouTube-kanaal, en volg hem hier op Google+.