In de Haagse rechtbank wordt op dit moment het Hoger Beroep in de zaak van BREIN tegen de providers behandeld. De Nederlandse zetbaas van de Amerikaanse entertainment industrie zet de komende maanden weer alles op alles om in Nederland voor elkaar te krijgen wat in eigen land niet lukt: het implementeren van internet censuur.
Als gevolg van de gekozen strategie staat de entertainment-industrie voor een lastige klus. BREIN heeft zich in deze zaak volledig gericht op The Pirate Bay; de eerste en meest bekende torrent-index. De rechtbank heeft meer dan een jaar geleden ingestemd met de blokkade, omdat BREIN de rechter ervan wist te overtuigen dat het invoeren van internet-censuur de meest effectieve manier zou zijn om het delen van films en muziek tegen te gaan.
Afgelopen weken verschenen twee wetenschappelijke onderzoeken die de stelling van BREIN en de basis-gedachte achter het vonnis volledig onderuit halen. Uit beide onderzoeken blijkt dat het rechtstreekse verkeer naar The Pirate Bay weliswaar is afgenomen, maar dat dit geen enkel effect heeft gehad op het Nederlandse bittorrent-verkeer. Sterker nog, we zijn met elkaar juist méér bestanden gaan delen.
Het is dus overduidelijk dat blokkeren geen zin heeft. De zetbazen van Disney weten dat uiteraard ook, maar het succes van de procedure hangt er nu juist vanaf dat ze dit op dit moment nog 'niet' weten. BREIN kan lastig betogen dat een blokkade de meest effectieve manier is om haar doel te bereiken, terwijl duidelijk is dat de blokkade nul effect heeft.
Eén van de meest veelzeggende paragrafen is daarom paragraaf 511:
Abonnees moeten dan extra maatregelen nemen om via slimme trucs en omzeilingen, zoals proxy's, TOR's (sic!) of VPN's toch bij The Pirate Bay te komen (waarmee overigens het uploaden van torrents nog immer onmogelijk is). De vraag hoe die trucs moeten worden aangepakt is geen onderdeel van deze procedure. Mocht inderdaad blijken dat abonnees massaal overgaan tot omzeilingen (hetgeen niet door de providers is aangetoond) dan is een volgende stap dat BREIN die omzeilingen aanpakt, of van de providers een verdergaande maatregel verlangt. De providers solliciteren openlijk naar dat laatste.
In deze vier zinnen wordt de strategie van BREIN zonneklaar:
– In de eerste zin probeert BREIN te laten geloven dat het omzeilen niet een feit is, maar iets dat eventueel kan gebeuren.
– In de tweede zin probeert de lobbyclub het hele effectiviteitsvraagstuk uit deze procedure te lichten, terwijl dit één van de belangrijkste argumenten is waar de uitspraak aan opgehangen is.
– Daarna kondigt BREIN aan dat, mocht blijken dat de maatregel geen zin heeft, ze de maatregel drastisch willen gaan proberen uit te breiden, mogelijk met een aanval op Tor en VPN's.
– De laatste zin is helemaal schokkend. Als een schoolmeester waarschuwt BREIN de providers dat deze moeten ophouden met zeuren, omdat ze daarmee 'solliciteren' naar nog veel meer verboden. Het toont dat de Amerikanen zich heer en meester voelen over zowel het Nederlandse bedrijfsleven als de Nederlandse politiek. Tegensprekers solliciteren naar strafwerk en blijkbaar is BREIN er zeker van dat de eventuele aanvullende eisen straks door de regering mogelijk gemaakt zullen worden.
BREIN is hier overigens nog niet klaar met intimideren. In paragraaf 588 maakt de entertainment industrie het nog bonter.
Een van de belangrijkste stellingen van de providers inzake effectiviteit is dat er allerhande omzeilingsmogelijkheden zijn. In het kader van de luidkeels door de providers gedebiteerde netneutraliteit past niet naadloos dat zij zulke omzeilingen een handje helpen. Zo stonden de advocaten van XS4All de Piratenpartij, die The Piratebay via een proxy rechtstreeks aanbood, gratis bij in haar strijd tegen BREIN.
XS4All wordt verweten dat het advocatenkantoor dat zij gebruiken aan de Piratenpartij juridische EHBO heeft verleend in de eerst 48 uur van de ex parte procedure van BREIN tegen de Piratenpartij. Ten eerste heeft XS4All geen cent betaald aan onze procedure en staat het de advocaten van XS4All vrij om iedere cliënt bij te staan die zij kiezen. BREIN suggereert hier dat het gratis bijstaan van een cliënt X bij de rechter een overweging moet zijn bij het beoordelen van de argumenten van cliënt Y. De boodschap aan copyright-advocaten is duidelijk: het bieden van rechtsbijstand aan de Piratenpartij zal in latere processen tegen je gebruikt worden.
De lobbyclub heeft in totaal 61 pagina's met argumenten bij de rechtbank neergelegd; later vanmiddag volgt een verslag van de zitting en zullen meer opvallende zaken aan bod komen.
RolandL zegt
http://tweakers.net/nieuws/91387/xs4all-en-ziggo-aanpakken-filesharers-werkt-beter-dan-pirate-bay-blokkade.html
Over het aanpakken van filesharers zegt Van Manen (advokaat BREIN -red): “Brein heeft misschien gekozen voor de maatregel die het minst effectief is. Je zou filesharers kunnen afsluiten zoals in Frankrijk is gebeurd, maar wij hebben er juist vanwege de proportionaliteit voor gekozen om dat niet te doen.”
De franse HADOPI-wet is ondertussen al weer ingetrokken omdat de wet een onwettige beperking van de vrijheids van menigsuiting vormt en de sanctie buiten-proportineel zwaar is. Leuk dat BREIN achter de feiten aan blijft rennen.
Anoniem zegt
Het is geen TOR maar Tor
GeNyaa zegt
Ik heb zelf ook gemerkt dat het verkeer niet afneemt op mijn proxy.
Ik run nu al tijden een proxy en in de afgelopen tijd is mijn verkeer steeds zwaarder geworden door alle publiciteit rondom TPB.
Ik moet zeggen dat BREIN dit inderdaad verkeerd aanpakt en waarschijnlijk voorlopig ook niet verandert met het verkeerd aanpakken van dingen. De argumenten die ik heb gelezen waren overigens niet heel erg overtuigend als je iets meer dan een gemiddelde persoon over internet en computers weet.
Ze kunnen beter torrenters zelf gaan afstruimen en de uploaders te grazen nemen, dit zal een zwaardere en moeilijkere klus worden. Maar geeft meer resultaat dan een “Google”-site/”Index”-site te gaan blokkeren. Aangezien er altijd omwegen zijn naar de website.
AlexHaan zegt
Uit http://tweakers.net/nieuws/91387/xs4all-en-ziggo-aanpakken-filesharers-werkt-beter-dan-pirate-bay-blokkade.html
Volgens advocaat Van Manen van Brein is het echter moeilijk om zomaar een businessmodel dat in honderd jaar is opgebouwd, om te gooien. Bovendien tekent Van Manen aan dat winkeliers zoals de Free Record Shop en videotheken het wel degelijk moeilijk hebben.
Ja nogal wiedes. Die winkels zijn JUIST een oud businessmodel, net als de entertainmentindustrie in zijn geheel.
Hoeveel tv- en videokanalen hebben we tegenwoordig wel niet. Die zouden verboden moeten worden, want de videotheken hebben het zwaar!
mcx61 zegt
Betaalbare legale alternatieven als Netflix en Spotify zorgen ervoor dat downloaden afneemt