Sinds 1 januari 2014 wordt er geen alcohol verkocht aan achttien-minners. Grappig is dat een deel van de ouders dit verbod ook achter de voordeur handhaaft. Hoe werkt dat precies? Zouden die ouders zich dan ook schuldig voelen over het vergiftigen van hun oudere kinderen? Of doen ze gewoon braaf wat Rutte wil: wet is wet? En wat wil Rutte nou eigenlijk?
Tegelijkertijd met het verhogen van de leeftijdsgrens is de controlegrens ook verhoogd. Tot 25 jaar moet je een identificatiemiddel paraat hebben als je alcohol of tabak koopt. Oh ja, wat ook is ingevoerd is dat je je ID-kaart langs een scanner moet halen. De beruchte scanner staat nog niet overal, maar filialen van alle grote supermarktketens hebben hem in huis gehaald. Lidl heeft inmiddels al zijn vestigingen voorzien.
Wat is de nood die met zo’n ingrijpende en dure maatregel verholpen moet worden? Als je kassameisjes vertelt dat iedere klant met een geboortejaar onder de 1996 door mag lopen dan zouden ze het toch moeten weten? Dat hoeft zo’n apparaat toch niet voor ze te doen? Het enige argument waar dit beleid op steunt, dames en heren, is de mopperende klant. IDreaders.nl, de producent, spreekt over het ‘spanningsveld dat optreedt doordat de jongere klant het niet pikt door een leeftijdgenoot te worden aangesproken op het checken van de leeftijd’. Meer legitimiteit geeft het bedrijf niet voor deze onbevattelijke privacyschending. Mondigheid heeft ervoor gezorgd dat we niet meer anoniem boodschappen kunnen doen. “Niet meer anoniem boodschappen doen?” hoor ik je denken. Vooruit, op het moment van schrijven kun je nog anoniem langs de kassa komen als je zeker ouder bent dan dertig of als er niets met alcohol tussen je boodschappen zit. However : vorige week heeft het CNV voorgesteld een algehele identificatieplicht in te voeren om al het gedoe voor eens en altijd uit de wereld te helpen. Laat dat maar even tot je doordringen.
Natuurlijk wordt niet alleen de leeftijd gecontroleerd. Leverancier IDreaders meldt met trots dat de producten zich bewezen hebben op vliegvelden, douanes en in het bankwezen. De apparatuur is gekoppeld aan een computer; software wordt bijgeleverd en 'upgrades' zijn mogelijk. Zo heeft IDreaders Eindhoven 'geholpen' de wietpas aan ID-kaarten te koppelen. Informeer jezelf.
Joshua (TheYOSH) Rubingh zegt
Als dit dan toch moet, dan graag via dit systeem: https://www.irmacard.org/irma/
Dat geeft dan niet door wat je geboorte datum is, maar alleen ja of nee bij de vraag ben je ouder dan 18. Dus dan kun je wel aantonen dat je oud genoeg bent, maar ze kunnen niet zien hoe oud je bent. En ook geen andere data.
Misschien moet de piratenpartij zich hier hard voor maken? Het liefst wil ik helemaal geen controle, maar als het moet, dan de IRMA methode.
Groeten,
Joshua
John (piraat) Hooft zegt
Gewoon naar Duitsland en lekker goedkoop inslaan. Een beetje volle achterbak is goed voor 3 maanden plezier en zo laat je de overheid ook voelen dat je het er niet mee eens bent in de portomonee van Jeroen D
Simon zegt
Als 30-jarige begint het "ID-vragen" me langzamerhand de keel uit te hangen. Kassieres kijken niet eens meer maar vragen rucksichtlos om een ID. Zo erg zelfs, dat ik vandaag mijn ID moest laten zien voor een pak sinaasappelsap.
Vervolgens werd er niet naar mijn rijbewijs gekeken (ehhh, die mag je toch sowieso pas vanaf je 18e hebben?), maar werd mijn rijbewijs in zo'n apparaat gedrukt die 5 maal verkeerd bliepte en daarna pas correct.
Ik vind het zeer onplezierig dat mijn rijbewijs zo in een apparaat wordt gedrukt. Ik heb geen idee wat er met de gegevens gebeurt, ik moet de fabrikant maar op zijn blauwe ogen geloven dat mijn gegevens niet in nog een database van een fabrikant terecht komen.
Wat mij betreft worden deze apparaten per direct uit de supermarkten gehaald. Het begint een beetje door te slaan.