Enkele Piraten zijn naar het privacy symposium ‚”Niets te Verbergen”‚ in Utrecht geweest. Al met al was het een erg geslaagde middag en voor de liefhebber volgt hier een reportage.
Auteurs: Antior, en anderen.
Tina van der Linden
De eerste spreker was Tina van der Linden, docent aan de Universiteit Utrecht en juriste. Ze zei dat het een goed idee kan zijn om verschillende rollen (gamer, professional, periode dat je als callgirl werkte) gescheiden te houden. Je identiteit binnen sommige rollen kan namelijk voor een vertekend beeld zorgen bij andere rollen, bijv. een toekomstige werkgever die op je naam googled. Bewust of onbewust bepaalt datgene wat online over je gevonden kan worden het beeld dat mensen van je hebben. Je hebt misschien ‚”niets te verbergen”, maar dat betekent niet dat iedereen alles over je hoeft te weten. Kijk dus uit met wat je online zet en kijk uit wat vrienden over jou online zetten.
In theorie zijn er juridisch mogelijkheden om informatie van een site te laten verwijderen, in eerste instantie door een notice&take down, maar in de praktijk loopt dat meestal nergens op uit en zorgt het juist voor meer commotie (het zogenaamde Streisand-effect) wanneer bekend wordt dat je een dergelijke brief hebt gestuurd.
Mocht er iets van jezelf online staan wat je liever niet ziet, is de beste optie om te zorgen dat er veel positiefs over jezelf online verschijnt, zodat het negatieve item naar de 2e of 3e pagina op Google zakt. Daar kijken mensen toch nauwelijks. Verder raadde mevrouw Van der Linden aan om regelmatig je eigen naam in te typen op http://wieowie.nl/ . Op die website is snel te vinden wat er online over je bekend is en kun je wanneer nodig actie ondernemen.
Presentatie van Tina van der Linden
Raymond Janssen
De tweede spreker was social media expert Raymond Janssen. Zijn presentatie nam een compleet andere wending, want zijn focus lag meer op de meer positieve effecten van social media. Hij vertelde dat hij social media gebruikt om zichzelf als een ”merk” neer te zetten en dat netwerken hierbij erg belangrijk is. Niet alleen professioneel, maar ook met vrienden, mensen die hobbies delen, etc. Volgens hem is het dus beter om online wel zoveel mogelijk onder dezelfde naam te doen om zo een zo breed mogelijk netwerk te krijgen, ook omdat je soms nuttige mensen op onverwachte plaatsen tegenkomt.
Hij zei ook dat op sites zoals Facebook tegenwoordig goede privacy-instellingen zijn en je dus grotendeels zelf kunt bepalen wat online komt. Verder vond hij het prima als websites je profiel gebruiken om gerichte advertenties te sturen, dit is in elk geval beter dan advertenties waar je niks aan hebt. Een privacy-technisch kritiekpuntje dat hierbij valt te plaatsen is dat je moeilijk kan controleren wat organisaties zoals Facebook zelf verder met jouw gegevens doen, iets dat Raymond zelf ook beaamde.
In elk geval, zoals o.a. hier op twitter te zien is was Raymond enthousiast over de partij. Hij vroeg om een Piratenpartij T-shirt en heeft er een ontvangen in ruil voor een van de boeken die Raymond geschreven heeft, “De kleine LinkedIn voor Dummies.”
Na de presentatie van Raymond was het tijd voor koffie, en die tijd hebben we gebruikt om met een aantal mensen in gesprek te gaan en te flyeren. Veel aanwezigen kenden de partij nog niet maar waren in principe wel geïnteresseerd, mooi om te zien.
Stephan Okhuijsen
Na de koffie was de laatste spreker aan de beurt, Stephan Okhuijsen van Bits of Freedom. Voor lezers die dat nog niet weten, Bits of Freedom is een Nederlandse organisatie die opkomt voor burgerrechten online, en daarmee delen ze een aantal doelen met de Piratenpartij.
Stephan had het vooral over hoe het momenteel gesteld is met de privacy in Nederland. Na 9/11 werd ineens zogenaamde veiligheid boven privacy gesteld. Stephan ziet enig bewijs dat het politiek debat de laatste tijd langzaam een betere richting op draait (zie bijvoorbeeld vingerafdruk database die nu vernietigd wordt), maar er is ook nog veel werk voor BoF en de Piratenpartij weggelegd. Hij gaf onder andere een aantal schokkende feitjes, zoals het feit dat mobiele providers je telefoongegevens (je locatie, wanneer je met wie belt, welke websites je bezoekt) een jaar moeten vasthouden. Hij liet een animatie zien, gemaakt door Malte Spitz, een Duits politicus die ook voor openheid bij overheid/bedrijven vecht. Aangezien telecombedrijven wettelijk verplicht zijn om gegevens af te staan als hierom gevraagd wordt, heeft hij zoveel mogelijk data opgevraagd, en de locatiegegevens gebruikt om een animatie op een plattegrond te maken waardoor erg precies zichtbaar werd waar hij op een bepaald moment was en waar en wanneer hij gebeld had.
Daarnaast had Stephan een kaartje met camera’sin het centrum van Utrecht. Volgens hem staan er in de gehele stad meer dan 400 camera’s terwijl de hoeveelheid criminaliteit niet minder is geworden. Het hele project heeft dus niet het originele doel bereikt, maar ondertussen is onze privacy wel veelvuldig geschonden, en zouden de beelden als gevolg van scope creep nog voor andere redenen gebruikt kunnen worden.
Presentatie van Stephan Okhuijsen
Borrel
Na de presentaties was er een borrel, waar we nog uitgebreid hebben kunnen spreken met de organisatie van het symposium, de sprekers en enkele bezoekers. De organisatoren waren blij met onze inbreng en de kritische vragen die we gesteld hebben. Raymond en Stephan toonden ook interesse in de Piratenpartij.
Al met al dus een interessant symposium en hebben we aardig wat mensen kunnen informeren over de partij.