Verslag: European Pirate Parties Campaign Coordination Conference in Brussels, 8th of December 2023
Op 8 december kwamen Piraten uit Noorwegen, Zweden, IJsland, Duitsland, Luxenburg, Frankrijk, Tsjechië, Slovenië, Macedonië, België en Nederland bijeen in Brussel ter voorbereiding op de campagnes voor de Europese verkiezingen.
Na een rondje voorstellen werden vijf werkgroep thema’s geïntroduceerd. Piraten uit de verschillende landen verdeelden zich over de groepjes.
- AI act (Matthijs, Auke)
- Chat control
- Desinformatie (Herma, Wies)
- Hervorming EU (Wietze)
- Green deal (Mirjam, Edy)
Elk groepje had 1.5 uur de tijd om met een zo uitgewerkt mogelijk campagnevoorstel te komen. Het resultaat van mijn groepje was een voorstel voor een filmpje waarin burgers op verschillende momenten in hun leven te maken krijgen met de mogelijkheden of gevolgen van met AI opgepepte toepassingen. Zowel voor- als nadelen omdat we weliswaar protesteren tegen uitwassen, maar ook constructief zoeken naar nuttige gebruiksmogelijkheden (b.v. in de medische hoek en voor burgerparticipatie). Ter afsluiting van het filmpje een leuze als: [Wilt u in dienst staan van de ontwikkeling van AI dan hoeft u niet op ons te stemmen.] Wilt u [echter] dat AI in dienst staat van de burger? Stem Piraten!
Na afloop van de werksessie presenteerde elk groepje de behaalde resultaten. Twee communicatiespecialisten gaven daarop hun commentaar. Het zou mooi zijn als ter voorbereiding op de verkiezingen die internationale groepjes in stand zouden kunnen blijven.
In de middagsessie schetste Mikuláš Peksa, lid van het Europees parlement (MEP), een beeld van het krachtenveld waarin het toekomstig lid van het EP komt te werken. Onderhandelen is daarbij een kerntaak. Omdat er zeven ‘verbonden’ zijn, en zowel meerderheden over rechts als over links mogelijk, volgt bij elk voorstel tot wet een uitgekiend spel van steun zoeken en compromissen sluiten tot een voldoende grote meerderheid is gevonden. Meestal is een MEP-lid van de grootste fractie de leidende persoon, maar altijd stellen de andere fracties dan een schaduw-MEP aan, die het proces op de voet volgt. Je krijgt daarbij te maken met de Europese Commissie, met haar ambtenarenapparaat. Daar zitten de specialisten op de diverse beleidsterreinen. Er zijn verbeteringen mogelijk, maar al met al lijken we in Europa de weg van democratisch overleg te zijn ingeslagen.
Minstens zo nuttig als het officiële programma is het informele. Je legt contacten, leert van de ervaringen elders en begint je af te vragen of een versterking van de internationale samenwerking mogelijk is. Nuttig zou het in elk geval zijn. Al is het alleen al omdat dan de lasten over meer schouders zijn verdeeld.