Dan nu, op chronologische volgorde van indiening, de moties voor deze ALV.
Allereerst vermelden wij hier de moties met een stemming, en vervolgens de verzoeken tot spreektijd waarbij er geen stemming plaats zal vinden.
Er zijn 13 moties, en 2 verzoeken om spreektijd.
Disclaimer:
Deze volgorde komt wellicht niet overeen met de volgorde waarin ze behandeld worden.
In verband met de tijd worden wellicht niet alle moties & verzoeken tot spreektijd behandeld.
Moties:
1. Motie van Wantrouwen t.o.v. Henk Heslinga.
Ingediend door: Bob Sikkema
Op: 2014/02/15
Bij dezen wil ik een klacht aanleveren betreffende het functioneren van Henk Heslinga. Tevens is dit voor mij een reden om een motie van wantrouwen in te dienen voor de eerst mogelijke ALV.
Zoals we ondertussen allemaal weten, is Erwin Lensink als kandidaat-raadslid beschikbaar op de kieslijst t.b.v. de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen onder de lijstnaam Piratenpartij. Dit is mogelijk gemaakt door de enige toestemming die een afdeling nodig heeft van Piratenpartij Nederland middels het getekende H3-1 formulier. Dit formulier is door Henk Heslinga getekend en verstrekt op/rond 21 januari.
Ik wil hierbij de volgende opmerkingen plaatsen;
Henk Heslinga gaf op de fysieke bestuursvergadering van 26 januari te kennen dat hij ‘een formulier’ had getekend voor Erwin Lensink, en niet meer wist welk formulier hij getekend had. Er waren op dat moment al DUIDELIJKE signalen vanuit Nijmegen (afdeling Nijmegen) dat ze geen vertrouwen hadden in de deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Henk Heslinga zei daarentegen dat er geen negatieve signalen waren, en gaf de indruk dat daar alles wel goed verliep. Dit terwijl de signalen vanuit Nijmegen duidelijk negatief waren.
Henk Heslinga was niet bereikbaar voor een online vergadering zondag 9 februari toen dit nieuws naar buiten kwam. Ik vind het niet geloofwaardig dat er geen internet beschikbaar was. We hebben Henk aangeboden elk tijdstip te kiezen, maar er was volgens hem geen enkele mogelijkheid. En als voorzitter, en als veroorzaker van het probleem vind ik het onverantwoordelijk om afwezig te zijn tijdens dit soort zaken. Dat er geen mogelijkheid is, vind ik ongeloofwaardig. Er is altijd een internetcafé, goede telefoonverbinding oid mogelijk voor een noodoverleg. Desnoods kun je de stad in gaan en dit opzoeken. Dit had topprioriteit moeten hebben.
Het door Henk Heslinga getekende formulier bleek uiteindelijk het H3-1 ormulier te zijn. Op dit formulier stond tevens de kieslijst met daarop enkel Erwin Lensink.
Het feit dat Henk Heslinga zelf aangaf niet te weten welk formulier hij had getekend, terwijl hij voordat hij bij de Piratenpartij actief was, actief is geweest bij D66 t.b.v. de verkiezingen. Dit maakt het verhaal niet te weten welk formulier hij getekend had ongeloofwaardig. Het formulier bevat maar enkele regels tekst. Henk Heslinga heeft politicologie gestudeerd, en zijn eerdere ervaring bij D66 maken zijn onbekendheid met dit formulier wat hij heeft getekend dubieus. Het formulier bevatte tevens de kieslijst. Hierop stond enkel Erwin Lensink als kandidaat. Ook dit had reden tot navraag moeten zijn gezien de geluiden die we reeds hoorden.
Erwin Lensink had reeds te kennen gegeven aan Henk (mondeling door Henk verteld in de bestuursvergadering van 12 februari) dat hij aan het rehabiliteren was, en daarbij dit (de politiek in) één van de dingen was waarmee hij dan bezig wilde zijn.
Henk zegt allemaal afspraken te hebben gemaakt met Erwin, maar deze zijn allemaal mondeling. Iemand met Henk zijn ervaring weet dat je niet formulieren (wat in feite een soort contract is waarbij je toesteming geeft dat ze een afdeling, in dit geval specifiek Erwin) geeft met een mondeling voorbehoud.
Het was heel goed mogelijk om het H3-1 formulier te voorzien van een gemachtigde die niet Erwin Lensink is. Hierdoor voorkom je dat hij in zijn ééntje het formulier kan inleveren. Gezien de ervaring van Henk Heslinga en de reeds voorbijgegane formulieren, acht ik de kans erg klein dat hij hier niet van op de hoogte is geweest.
Sinds het bekend worden van het getekende formulier door Henk Heslinga, heeft Henk steeds aangegeven afspraken met hem te maken. Hiervan staat nog steeds niets op papier. Dit zijn allemaal mondelinge afspraken. Henk weet ondertussen dat mondelinge afspraken met Erwin niet betrouwbaar zijn.
Henk schuift de oorzaak van het probleem bij Erwin, daar hij zich niet aan een mondelinge afspraak heeft gehouden. De fout ligt bij Henk Heslinga door het verstrekken van een getekende H3-1 formulier waarop hij én gemachtigd was, èn als enige op de kieslijst stond.
Vrijdag 14 februari vroeg ik over de mail naar de bestuurslijst aan Henk of er geen risico’s zijn dat Erwin Lensink een schadevergoeding gaat eisen wanneer we zijn deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam Piratenpartij gaan aanvechten bij de Raad van State. Henk Heslinga gaf aan dat Erwin dit niet gaat doen. Enkel refererende naar het feit dat hij dit nog niet heeft aangegeven in huidige correspondentie. Ook hier loopt de Piratenpartij een enorm financieel risico.
Henk handelt nog steeds niet adequaat door nog steeds geen afspraken op papier te hebben, en alles op z’n beloop te laten gaan. Uit eerdere ervaringen heeft hij niet geleerd.
Daarnaast wil ik opmerken;
Henk Heslinga consequent zijn afspraken niet nakomt die zijn gemaakt tijdens de bestuursvergaderingen. Voorbeelden hiervan zijn;
Folder octrooi en patenten. Heeft meer dan 3 maanden geduurd, en uiteindelijk kreeg ik een draft document.
Webshop. Henk had dit op zijn bordje liggen, en na 6 maanden waren er nog geen vorderingen (beschikbaarheid webshop, uitbreiding assortiment, samenwerking met beheerder webshop)
Financiële verantwoording t.b.v. de organsiatie van Internationaal. Er is toen 600 euro overgemaakt naar Nienke. Henk Heslinga had hierop toegezegd, na mijn verzoek, de financiële verslaglegging dan binnen een maand na afloop te regelen. Deze hebben we, als bestuur, nog steeds niet ontvangen.
Update van de wietfolder heeft maanden op de agenda gestaan, en was na maanden nog niet af.
Henk zou een lidmaatschaps- / incassoformulier laten designen binnen communicatie. Deze is ook nimmer afgekomen en heeft weken/maanden geduurd. Dit formulier was urgent.
We hadden een designwedstrijd uitgeroepen voor designs voor de klokkenluiderposters en stickers. Deze opdracht als wel de inzendingen zijn meerdere keren rond gegaan. Op het laatst toen we de stickers gingen drukken ging Henk dwarsliggen ivm het potretrecht van Assange. Het wetsartikel hierin is duidelijk. Dit is besproken in de bestuursvergadering dat deze wet hier niet van toepassing is. Hierna bleef Henk volhoudend naar buiten toe dat het niet kon.
Henk is geheel vorig jaar bezig geweest met de werkgroep communicatie. Van verschillende kanten heb ik vernomen dat, zelfs nadat we in de bestuursvergadering aandrukte op meer structuur, de agenda’s, todo’s en vergaderingen ongeorganiseerd zijn.
Binnen het bestuur was meerdere keren besproken dat indien er geen coördinator op een werkgroep zat, de bestuurder die aanspreekpunt is, de coördinator is. Henk liep binnen de werkgroep communicatie zelf te verkondigen dat hij niet de coördinator was. Dit is toen in het bestuur nogmaals besproken en vastgesteld dat hij inderdaad coördinator is.
De papieren van de Rabobank die we nodig hebben om extra bankrekeningen voor Groningen en Amsterdam aan te kunnen vragen waren afgeleverd bij Henk Heslinga per post. Al meerdere malen hadden we gevraagd of hij deze al had binnen gekregen, en hij was bekend met het feit dat dit spoedeisend was. Tijdens de fysieke vergadering gaf hij aan dat de papieren dan misschien in zijn kleine kamertje lag, en dat hij deze komende week ging opruimen. Enkele dagen later had hij de papieren gevonden en bracht hij ze langs op mijn werk. Achteraf gaf hij aan dat deze papieren bij zijn buren waren bezorgd.
Veelal te laat of hij moet vroeger weg (ALV, fysieke bestuursvergaderingen).
Voetbal kijken en voetbal volgen tijdens de fysieke bv.
Klachten (afspraken niet nakomen) omtrent zaken waarbij hij betrokken was bij de organsitie (bijv. Internationaal conferentie). Wat betreft de afspraken die Henk niet is nagekomen bij de organisatie van de Internationaal conferentie, gaf hij aan (afgelopen bestuursvergadering) dat deze klachten van Nienke niet terecht waren. Nienke had hier zelfs volgens Henk excuses voor aangeboden per e-mail. Nienke heb ik zojuist gesproken en ze heeft haar excuses voor haar klachten niet aangeboden.
Daarbij wil ik hierin opmerken dat de associatie met complottheorieën ongewenst is. Deze uit Erwin Lensink onder meer via Facebook. (zie onder) Ik vind niet dat we hem bij voorbaat hadden moeten uitsluiten. Ik denk wel dat iedereen het eens is over het feit dat dit een delicate zaak is waar voorzichtigheid geboden is. Mede gezien de signalen die we vanuit Nijmegen hebben gekregen.
Het tekenen van het H3-1 formulier is een gif-pil waarbij de associatie van Erwin Lensink met de Piratenpartij ook associaties gaat geven van de Piratenpartij als alumiumhoedjes-denkers. De schade die wij hier als Piratenpartij van ondervinden is enorm. De Piratenpartij is een enorm sterk internationaal merk met een vlijmscherpe doelstelling, onze kernwaardes; een transparante overheid, directe inspraak in de besluitvorming en burgerrechten waaronder privacy. Door de actie van Henk Heslinga zullen wij de komende 6 weken continue de associatie krijgen met plotdenkers en Erwin Lensink. Deze uitingen zien we nu al continu op social media! Concreet zal deze actie van Henk ons zetels kosten en imago-schade opleveren waar we de komende weken enorm hard tegen moeten vechten. Daarnaast zullen we naar alle waarschijnlijkheid meerdere keren in het nieuws worden aangehaald als Erwin Lensink uitingen doet over complottheorieën, en zijn relatie met de Piratenpartij. Als dit dezelfde uitingen zijn van Erwin als bijv. op zijn Facebook, zal de Piratenpartij geassocieerd worden met complotdenkers. Henk weet met zijn ervaring bij D66 en als politicoloog exact hoe belangrijk imago is. Dit wordt nu enorm door hem gebagatelliseerd.
Tevens gaf Erwin Lesink aan (volgens Henk) zijn deelname aan de Piratenpartij dus min of meer als een rehabilitatieproject te zien. Hiervoor een vrijbrief geven (wat het H3-1 formulier in feite is, meer heeft hij van PPNL niet nodig) is complete waanzin. Vrijbrief wilt zeggen een doortocht verlenend document. Meer had Erwin ook niet nodig.
Buiten de schade die het reeds heeft veroorzaakt heeft Henk Heslinga te kennen gegeven niet met verantwoordelijke zaken om te kunnen gaan. Hij tekent belangrijke papieren waarbij hij zelf achteraf -blijkbaar- niet meer weet wat het inhield. Henk Heslinga is ook bezig met de Brein zaak. Dit is èn een strategische zaak (voor Piratenpartij als geheel), als wel een risicovolle zaak. Ik vind het onverantwoord dat Henk zich hier nog mee bezighoudt. Ik heb dit te kennen gegeven in de vergadering, maar heb hierop geen bijval gehad van mij mede-bestuurders.
Ik hoop dat deze klacht snel in behandeling wordt genomen, en mogelijk de motie van wantrouwen voor komende ALV kan worden behandeld. Daarnaast wil ik graag dat de ledenraad zich buigt over het feit dat Henk Heslinga achteraf soms niet meer weet wat hij tekent, en dit enorme risico’s met zich meebrengt. Ook na dit incident gaat hij nog steeds af op mondelinge afspraken, waarbij blijkt dat deze afspraken met Erwin (er vanuit gaande dat Henk zijn verhaal klopt) geen stand houden. In mijn ogen neemt het handelen van Henk Heslinga enorme risico’s met zich mee, waarvoor ik de partij wil behoeden.
2. Motie tot nietigverklaring kandidatenlijst en royement
Ingediend door: Roberto Moretti
Op: 2014/6/16
Geacht bestuur van de Piratenpartij Nederland, Informatie heeft mij vandaag bereikt dat er een sollicitatiecommissie met een mandaat van de Ledenraad actief bezig zou zijn.
Ik wil u erop attenderen dat deze ‘sollicitatiecommissie’ die op dit moment al bezig is bestuurskandidaten te interviewen en selecteren zonder een geldig mandaat van de Ledenraad werkt.
Er is op 10 juni 2014 op een Ledenraadsvergadering hierover kort gesproken door een klein aantal Ledenraadsleden. Er is tot op heden geen enkele schriftelijke stemming hierover gehouden, terwijl deze sollicitatiecommissie wel actief naar bestuurskandidaten communiceert als zijnde een commissie met een mandaat.
Een schriftelijke Ledenraadsstemming waarbij zo’n commissie met quorum een mandaat gegeven wordt is statutair verplicht. In deze commissie nemen o.a. deel Alex Haan, David van Deijk en Arnoud Mulder (en mogelijk anderen). Ik wil u erop attenderen dat Alex Haan en David van Deijk naast lid van deze commissie ook Ledenraadslid zijn.
Dit is belangenverstrengeling van de hoogste klasse en verstoort sterk de partijdemocratie omdat zij hun macht misbruiken om een commissie die in strijd met de statuten handelt (ze heeft immers geen geldig mandaat van de ledenraad ooit ontvangen) in stand te houden.
Ik wil u zeer dringend verzoeken om alle besluiten die van deze commissie zonder mandaat komen per direct te negeren/vernietigen en tevens deze Ledenraadsleden die hun machtspositie in de Ledenraad misbruiken voor persoonlijk politiek gewin en tevens de partijdemocratie sterk verstoren per direct te royeren.
Aanverwante LR-vergaderingsnotulen:
https://pad.piratenpartij.nl/p/lrvergadering20140401
https://pad.piratenpartij.nl/p/lrvergadering20140415
https://pad.piratenpartij.nl/p/lrvergadering20140429
https://pad.piratenpartij.nl/p/lrvergadering20140506
3. Motie tot aanschrijving leden
Ingediend door: afdeling Hoeksche Waard/Wim den Dool
Op: 2014/06/22
Ik wim van den Dool, gesteund door.afdeling hoeksche waard:
Dringt er bij het bestuur op aan om de nieuwe secretaris alle niet actieve leden aan te laten schrijven per email om zich als vrijwilliger aan te melden. Vele handen maken immers licht werk…
4. Motie tot commissie ter bevordering van de ALV
Ingediend door: Wim den Dool
Op: 2014/06/22
Het is bekend hoeveel leden de piratenpartij heeft . Hiertegen afgezet het aantal leden dat komt opdagen bij een algemene ledenvergadering stel ik, Wim van den Dool voor een commissie in te stellen met als doel de opkomst bij algemene ledenvergaderingen te vertienvoudigen. Een partij die participatieve(voor mijn part deelnemende )democratie hoog in het vaandel heeft, moet besluiten nemen die door het gros van de leden wordt gesteund.
5. Motie tot besluitvorming/programma Provinciale Statenverkiezingen 2015
Ingediend door: Wim den Dool
Op: 2014/06/22
Overwegende het resultaat van vorige verkiezingen rijst de vraag of we komende statenverkiezingen 2015 overslaan en ons concentreren op de 2e kamerverkiezingen . Indien niet het geval is ,stel ik voor om nu al te starten met het schrijven van programma’s voor de Statenverkiezingen en vast te stellen in welke provincies we mee gaan doen en hoe we de kandidatenlijsten gaan invullen.
6. Motie m.b.t. aanstellen nieuw bestuur
Ingediend door: Raymond van der Vugt
Op: 2014/07/01
Al enige tijd aanschouw ik met verbazing het aantreden van lieden in het bestuur, ledenraad, of andere belangrijke functie binnen de partij terwijl hij / zij nog niets noemenswaardigs heeft bijgedragen aan de partij en wij nog niet weten of hij / zij wel te vertrouwen is en zonder eisen te stellen.
Er word te makkelijk gedacht over het toe laten treden van personen tot het bestuur, waarna we helaas vaak moeten constateren dat deze niet functioneert binnen de partij. deze motie maakt hier gehakt van.
- Kandidaat heeft al eens een significante en aantoonbare leidende functie gehad; of is al geruime tijd in een functie met verantwoordelijkheid bij de piratenpartij actief en weet zijn of haar projecten zelf op te starten en af te ronden.
- Kandidaat begrijpt de idealen van de partij, onderkent en ondertekent de Uppsala-verklaring en zal zich inzetten in het belang van de partij, ook al schaadt dit zijn of haar eigen belang zoals dat redelijkerwijs van hem / haar verwacht mag worden.
- Een bestuurslid zal tijd vrijmaken op de door hun afgesproken vergaderuren, dit hoort bij de functie. De ledenraad kan hier tijdelijk dispensatie voor verlenen. Wordt binnen een tijdsbestek 3 maanden 50% of meer van de vergaderingen niet bijgewoond, dan gaat de ledenraad over tot verwijdering van persoon uit het bestuur, waarna beroep kan worden aangetekend bij de beroepscommissie. Dit om ervoor te zorgen dat de voortgang in de partij niet stagneert wanneer personen hun neus niet laten zien.
- Solicitatie gaat via de ledenraad of een aangewezen commissie, deadlines zijn deadlines. een fysieke ontmoeting met de ledenraad / commissie is verplicht en deze filtert zwakke kandidaten definitief uit. Een eventuele commissie telt tenminste 5 leden.
- Deze motie is van kracht tot er nieuwe statuten van kracht worden en zal daarna moeten worden herzien en opnieuw voorgedragen aan de ALV, of totdat de ALV anders besluit.
7. Motie m.b.t. contributie vanaf 2015.
Ingediend door: Raymond van der Vugt
Op: 2014/07/01
Omdat er nogal veel terechte heisa was rond de kosten van de weekenden, en omdat de partij simpelweg geld te kort komt na iedere keer weer 20.000 euro neer te moeten tellen, lijkt het mij een goed idee om de contributie naar €25/jaar te verhogen. Met deze verhoging worden de weekenden gratis voor leden, kan er meer worden gedaan in uitingen en is een professionaliseringsslag mogelijk. De partij heeft simpelweg meer geld nodig om zich beter te kunnen ontwikkelen, bij gebrek aan sponsoring is dit voorlopig de enige optie.
- De Contributie word vanaf 2015 minimaal €25/jaar. dit mag betaald worden in minimaal €7.00/kwartaal of minimaal €13/halfjaar.
- Bij inschrijving krijgt men een lijst te zien met geadviseerde contributiebedragen, het idee is dat daarmee sterkere schouders een groter aandeel van de lasten gaan bijdragen en op den duur hopelijk dan ook de contributie weer omlaag kan.
- De penningmeester gaat kijken of men weer shirtjes kan opsturen naar nieuwe leden als welkomstgeschenk en een welkomstbrief.
- De penningmeester gaat eraan werken om te betalen op moment van inschrijving i.p.v. per 1 januari ieder jaar, zoals ieder ander bedrijf werkt.
- De penningmeester gaat eraan werken om automatische afschrijvingen tot de standaard te maken.
- Lid zijn is voortaan een abonnementsdienst, je word lid voor onbepaalde tijd maar je kan iedere maand opzeggen na een jaar lidmaatschap conform de wetgeving, je krijgt hierbij het deel waar je recht op hebt terug.
- Bij inschrijving ontvang je minimaal de ALV oproepen per e-mail. Je kunt je daarnaast inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief. E-mail vanuit de partij kan daarnaast ook bestaan uit belangrijke partij zaken.
Moties t.b.v. een cultuur van vertrouwen en stabiliteit, o.a. toevoegingen aan het huishoudelijk reglement:
Geachte ALV,
Al enige tijd loopt het wat stroefjes in onze partij.
We lijken binnen onze partij twee kampen te hebben gevormd, hoewel we natuurlijk één ideaal nastreven. Door die tweesplitsing en constante strijd is een onwerkbare situatie ontstaan waarin al veel goede piraten ons hebben verlaten.
Laten we stoppen met “kan niet-en” en “mag niet-en” op onze eigen organisatie en laten we ons richten op wat wél kan.
Het is tijd om het bestuur het vertrouwen en gereedschappen te geven om een eenheid te gaan vormen binnen de partij. Dit zal uiteindelijk moeten resulteren in een werkbare bottum-up omgeving met een daadkrachtig en betrouwbaar bestuur, en een werkzame ledenraad.
Het is tijd om korte metten te maken met het verleden, en de toekomst een kans te geven.
Dus geef de toekomst van de Piraten een kans, laat je hart en BREIN de koers bepalen, de keus is aan jou.
In zijn geheel in stemming te brengen, niet te verdelen in submoties.
8. Motie m.b.t. Ledenraad
Ingediend door: Raymond van der Vugt
Op: 2014/07/01
De ALV kiest nu in principe voor 3 kalenderjaren een ledenraadslid, helaas blijkt dat de ALV het moeilijk vind om een goed besluit hierin te kunnen vormen in de korte tijd dat de ALV heeft om kandidaten te keuren, daarom krijgt met deze motie de ALV de macht om een ledenraadslid ook weer uit functie te zetten. Een reserveledenraadslid was niet populair genoeg om in de ledenraad te komen, vaak hadden ze maar een nipte meerderheid, ik hoop met deze motie de keuze weer bij de ALV te leggen
- De ALV geeft zichzelf de mogelijkheid om ledenraadsleden voortijdig te verwijderen uit de ledenraad. Het bestuur en leden kunnen hiervoor -met onderbouwing- bij het presidium kandidaten aandragen ter keuring van de ALV.
- Een reservelid dient zich bij iedere ALV herverkiesbaar te stellen aan de ALV zodat de ALV zijn/haar geschiktheid kan herbepalen.
- Deze motie vervalt bij het inwerkingstellen van nieuwe statuten of wanneer de ALV anders besluit.
- Bij instandtreding van Motie 9 verplaatst de macht van 8B naar de eigen afdeling als daar ledenvertegenwoordiging actief is.
9. Onderzoekende motie; ledenraadsvulling vanuit de afdelingen om bottom-up te garanderen
Ingediend door: Raymond van der Vugt
Op: 2014/07/01
De Piratenpartij wenst graag een partij te zijn die bottom-up wordt geleid, echter dat is een vrij lastige taak, met deze motie hoop ik te beginnen met het aanpassen van het aanstellingsbeleid van de ledenraad.
- De ALV vraagt het bestuur en de statutencommissie een model en regelgeving voor de ledenraad te onderzoeken gevoed vanuit de lokale afdelingen. Hiervoor kan men besluiten een aparte tijdelijke commissie op te stellen.
- Het voorstel behelst het volgende:
- invoering van een systeem van regiocoördinatoren, aangesteld door het landelijk bestuur. De regiocoördinatoren hebben voornamelijk als taak bij landelijke partijaangelegenheden de lokale achterban te mobiliseren / leiden / motiveren en bruggen te slaan tussen de lokale en landelijke partij. Alle regiocoördinatoren overleggen de voortgang met het landelijk bestuur. Dit leidt voor wel een vloeiende bottom-up, alsmede een top-down structuur, doordat het landelijk bestuur goed lokaal kan bijsturen. Lokale initiatieven hoeven bovendien niet strikt via de landelijke partij te lopen, zodat lokale initiatieven alle ruimte krijgen, en slechts dus -zoals hiervoor beschreven- bij uitzondering waar nodig bijgestuurd kan worden. Dit kan ook een taak van een evt. nieuwe ledenraad worden.
Het onderzoeken van een systeem waarbij afgevaardigden worden gekozen in -voor het gemak in eerste instantie- een kieskring of provincie, vanuit de lokale afdelingen. Deze afgevaardigden bemannen de ledenraad en krijgen een stemgewicht mee naargelang het aantal betalende leden dat zij representeren.
Ledenraad en bestuur bepalen in samenspraak de omvang van kringen/gebieden die zij representeren, getracht word een evenwichtige indeling te verkrijgen.
Het stemgewicht moet zo dicht mogelijk bij het getal 1 liggen, wanneer blijkt dat het stemgewicht over 1,5 heengaat dan komt er een extra afgevaardigde bij. Wanneer hij weer onder de 0,75 zakt verdwijnt er waar mogelijk een lid tot een minimum van 1 per aangewezen gebied
Ook zou moeten worden onderzocht, aangezien het o.a. om het politieke orgaan gaat, of het al dan niet verstandig is de lijsttrekkers / top 3 en fractievoorzitters van 2K en EU plaats te laten nemen in de Ledenraad.
Mochten er nou niet genoeg afdelingen zijn om afgevaardigden te leveren dan nemen tijdelijk reserveleden plaats, aangewezen door de ALV, totdat er ook in die specifieke regio afdelingen zijn.
Het doel van de ledenraad moet gewijzigd worden van een oppermachtig orgaan naar een ledenvertegenwoordiging.
De ledenraad gaat een functionerend orgaan worden dat niet enkel toezicht houdt op, maar ook de verbindende factor is tussen het lokale segment en de landelijke partij.
In zijn geheel in stemming te brengen, niet te verdelen in submoties.
10. Motie m.b.t. openbaringen van interne of vertrouwelijke communicatie:
Ingediend door: Raymond van der Vugt
Op: 2014/07/01
Motie ter bevordering van onderling vertrouwen binnen de partij. Door gebrek aan regelgeving is er gedeeltelijk een partijcultuur ontstaan waarbinnen onderling vertrouwen niet langer vanzelfsprekend is. Dit staat onderlinge samenwerking in de weg. Deze motie moet dat veranderen.
- Bij een bewuste openbaring van (vertrouwelijke) interne stukken, of van vertrouwelijke communicatie, zonder toestemming van De ledenraad en / of bestuur / persoon in kwestie; resulteert dat naar gelang de zwaarte naar redelijkheid en gepastheid zonder uitzondering in een disciplinaire maatregel of royement. Het bestuur is bevoegd dit naar eigen inzicht uit te voeren.
- Interne of vertrouwelijke communicatie/stukken zonder overleg en goedkeuring van het bevoegd orgaan delen met de pers / media resulteert direct in royement.
- Ledenraadsleden zijn niet uitgezonderd.
- Klokkenluiden gebeurd in eerste instantie bij de ledenraad, anders het bestuur.
- Discretie en vertrouwen gaan een belangrijk onderdeel van de partijcultuur vormen.
- De voorzitter en secretaris kunnen in uitzonderingssituaties in samenspraak direct een maatregel uitvoeren –uitgezonderd royement-, maar verantwoorden zich op de eerstvolgende bestuursvergadering en daarbij dient een meerderheid van tenminste 75% bereikt te worden onder alle bestuursleden om de maatregel in stand te houden. In alle andere gevallen moet het bestuur een meerderheid bereiken van tenminste 75% onder alle bestuursleden.
- Na een disciplinaire maatregel betreffende een openbaring kan beroep worden aangetekend bij de beroepscommissie; dit dient binnen een week na oplegging te gebeuren. De beroepscommissie heeft maximaal 2 weken na ontvangst van beroep de tijd om tot een besluit te komen. Dit om te voorkomen dat een werkelijke klokkenluider wordt aangepakt door het bestuur.
- Betreft het een ledenraadslid, dan dient het bestuur dit te verslaan op de eerstvolgende ALV zonder de inhoud te specificeren.
- Ten overvloede wordt omschreven, wanneer ‘klokkenluiden’ volgens het lid een redelijk te nemen stap is, dat dit nooit intern- en extern moddergooien mag zijn en/of worden. Dus het resultaat van “klokkenluiden” mag niet moddergooien zijn, noch mag het doel moddergooien zijn. Moddergooien brengt de partij ernstige schade toe.
- Deze motie blijft van kracht tot de ALV anders besluit.
In zijn geheel in stemming te brengen, niet te verdelen in submoties.
11. Motie m.b.t. Disciplinaire maatregelen.
Ingediend door: Raymond van der Vugt
Op: 2014/07/01
De Piratenpartij moet een prettige, professionele werkomgeving worden waar vrijelijk gediscussieerd kan worden op een volwassen niveau. Bij het bestuur schort het op het moment aan voldoende mogelijkheden en vertrouwen om in te grijpen in conflicten en onwenselijke situaties, daar probeert deze motie verandering in te brengen.
- De ALV geeft aan graag een stabiele en daadkrachtige organisatie te wensen.
- De ALV geeft aan vertrouwen te hebben in het bestuur, opdat zij tot een goede besluitvorming kan komen.
- Het bestuur stelt een vertrouwenspiraat / commissie aan. Deze functie is niet verenigbaar met bestuurlijke, politieke of kernfuncties.
- De ALV geeft het bestuur de mogelijkheid tot het toepassen van disciplinaire maatregelen niet nader omschreven in de statuten of huishoudelijk reglement in het geval zij dat nodig acht.
- De ALV vraagt het bestuur discretie toe te passen en naar redelijkheid te handelen met deze extra bevoegdheden.
- De ALV vraagt het bestuur vlugger en daadkrachtiger in te grijpen bij negatief / verstorend gedrag.
- De ALV vraagt het bestuur een duidelijk te volgen beleid op te stellen zodat willekeur word voorkomen.
- Het bestuur heeft de keuze een commissie op te stellen voor de uitvoering van het beleid.
- Het bestuur tracht het gesprek aan te gaan en en te bemiddelen en mag enkel zwaardere maatregelen nemen als ‘praten’ geen resultaat bereikt.
- De voorzitter en secretaris kunnen in uitzonderingssituaties in samenspraak direct een maatregel uitvoeren -uitgezonderd royement-, maar verantwoorden zich op de eerstvolgende bestuursvergadering en daarbij dient een meerderheid van tenminste 75% bereikt te worden onder alle bestuursleden om de maatregel in stand te houden. In alle andere gevallen moet het bestuur een meerderheid bereiken van tenminste 75% onder alle bestuursleden.
- Het na een disciplinaire maatregel opzoeken van de pers / media, of gebruikmakend van andere communicatiekanalen dan die van de partij< om beklag te doen met het doel de partij schade te berokkenen, resulteert in royement.
- De Piratenpartij na een disciplinaire maatregel meermaals in een negatief daglicht stellen, of het lastigvallen van vrijwilligers; resulteert direct in een blokkade op alle communicatiekanalen voor bepaalde tijd, en eventueel andere disciplinaire maatregelen. Doorgaan met het gedrag resulteert in royement.
- De ledenraad is bevoegd een disciplinaire maatregel te keren als een meerderheid van tenminste 60% wordt bereikt onder alle ledenraadsleden.
- Mocht een disciplinaire maatregel een ledenraadslid betreffen dan word deze uitgesloten van een eventuele discussie binnen de ledenraad / bestuur m.b.t. zijn / haar maatregel. Ledenraadslid behoudt zijn / haar stemrecht tenzij het een royement betreft.
- Royementen die niet het resultaat zijn van geschreven reglementen worden door het bestuur besloten met een meerderheid van 75%. In geval van geschreven reglementen dient de eerstvolgende bestuursvergadering een meerderheid van 75% te bereiken om een royement in stand te houden.
- Deze motie blijft van kracht tot de ALV anders besluit.
In zijn geheel in stemming te brengen, niet te verdelen in submoties.
12. Motie m.b.t. gedrag op communicatiekanalen.
Ingediend door: Raymond van der Vugt
Op: 2014/07/01
De Piratenpartij moet een prettige, professionele werkomgeving worden waar vrijelijk gediscussieerd kan worden op een volwassen niveau.
- De ALV geeft aan interne en openbare lijsten / fora / blogs / website graag spam- en trollvrij te houden; storende / subversieve elementen mogen geen last vormen voor hardwerkende vrijwilligers en geïnteresseerden.
- Laster, smaad en negativiteit zijn op onze open communicatiekanalen en onderling aan de orde van de dag zonder dat de verzender de gevolgen voor de partij overziet; De ALV vraagt het bestuur dit niet langer zijn beloop te laten gaan.
- Het bestuur wordt gevraagd een gepast en mild moderatiebeleid op te stellen voor de mailinglijsten, IRC, website en fora waarin moderatoren een gepaste terughoudendheid tonen die de partij siert, maar grenzen duidelijk worden aangegeven.
- Communicatiekanalen van zowel de Ledenraad als Beroepscommissie zijn uitgezonderd van moderatie vanuit het bestuur, maar de ledenraad dient haar eigen protocol op te stellen.
- Het streven is om eenheid en rust te creëren binnen de partij, wanneer een persoon meermaals over de schreef gaat zal een persoon -al dan niet tijdelijk- worden geblokkeerd van betreffende en eventueel andere communicatiekanalen naar inzicht van het bestuur of haar uitvoerenden.
- Personen die niet op een mailinglijst / forumgedeelte thuishoren worden daarvan verwijderd, men kan bij het bestuur exemptie aanvragen om bijv. toezicht te kunnen houden zonder reactiemogelijkheid. De leden van een werkgroep worden op de hoogte gebracht van personen met exemptie.
- Het bestuur kan ervoor kiezen een commissie aan te stellen i.p.v. zelf het moderatiebeleid op te stellen danwel uit te voeren. Het bestuur word daarnaast aangemoedigd naar innovatieve moderatievormen op zoek te gaan.
- Deze motie blijft van kracht tot de ALV anders besluit.
Submotie, apart in stemming te brengen.
Deze submotie gaat over de onderdelen van een eventueel karma-systeem.
- Er word getracht een karma systeem in te voeren op het forum, of forum-software met een dergelijk systeem te installeren. Up- en downvoting, een voorbeeld is te zien bij reacties op tweakers.net lijkt ideaal. Bij teveel downvotes word automatische moderatie ingevoerd, bij een te slecht karma word automatisch de betreffende persoon gemodereerd.
- Wanneer een persoon tevaak over de schreef gaat word deze op de vingers getikt, en uiteindelijk verwijderd.
- Deze motie blijft van kracht tot de ALV anders besluit.
Submotie, apart in stemming te brengen.
Met betrekking tot reacties van leden op artikelen / tweets / facebookposts / niet nader genoemd:
- De ALV verzoekt de vrijwilligers en leden om zich voortaan op openbare kanalen discreet op te stellen en zich niet negatief uit te laten m.b.t. de partij. Dit gedrag beschaamd en schaadt de partij. Commentaren en kritiek kunnen via interne communicatiekanalen hun weg vinden en problemen kunnen op die wijze besproken worden.
Submotie, apart in stemming te brengen.
Schuilnamen en bijnamen.
- Het is niet erg om schuilnamen te gebruiken, maar het staat onprofessioneel en erg amateuristisch om overduidelijke bijnamen te gebruiken (zoals ‘Biervat’) wanneer men communiceert naar buiten toe (zoals op de website, twitter of forum). Het bestuur en de ledenenraadsleden zouden bovendien het beste herkenbaar aanwezig kunnen zijn op communicatiekanelen onder hun eigen naam. De ALV besluit dat vanaf nu bijnamen of schuilnamen voor blogs, en andere uitingen, moeten lijken op een doodgewone naam zoals ‘Arie van Veendorp’.
Submotie, apart in stemming te brengen.
Met betrekking tot openbare mailinglijsten die nu een voedingsbodem zijn voor nariteit.
- Algemeen word een besloten lijst voor actieve piraten, deze worden door de verantwoordelijke bestuurder en zijn/haar team toegevoegd.
- Er word aan gewerkt om het aantal lijsten te verkleinen, omdat algemeen een besloten lijst word zal dit de meeste overige lijsten overbodig maken.
- Kan de mailinglijstkoppeling niet in stand worden gehouden vanwege moderatorische of technische redenen, dan word deze gebroken en gekozen tussen mailinglijst of forum.
- Deze motie blijft van kracht tot de ALV anders besluit.
In zijn geheel in stemming te brengen, niet te verdelen in submoties.
13.Motie m.b.t. afdelingen.
Ingediend door: Raymond van der Vugt
Op: 2014/07/01
Met deze motie is het de bedoeling de plaats van afdelingen aan te geven tegenover de moederpartij maar de afdelingen zelf ook vrijheden garandeert.
Doel van deze motie is om te zorgen dat we geen kopzorgen meer hebben m.b.t. afdelingen, afdelingen die via motie 4 ook véél meer invloed gaan krijgen en waarin meer plaats gaat vinden. Afdelingen worden aangespoord om zich aan te sluiten bij, of zelf overkoepelende organen te stichten die het beleid van de afdelingen ondersteunen, samenwerkingsverbanden stichten of om hun visie uit te dragen. Te denken valt bijvoorbeeld aan grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden. De tijd van brandjes blussen moet met deze motie voorbij zijn en aangeven waar afdelingen en haar leden aan toe zijn.
- Een afdeling word erkend, én mag de naam gebruiken wanneer zij minimaal lid is van Piratenpartij Nederland; haar bestuur uit tenminste drie natuurlijke personen bestaat én zij allen lid zijn van Piratenpartij Nederland; én zij het gezag van het bestuur van Piratenpartij Nederland, én eventuele overige bestuurslagen, aanvaard.
- Een afdeling valt onder het gezag van het bestuur van Piratenpartij Nederland, en eventuele overige bestuurslagen, maar opereert autonoom. Het bestuur is bevoegd om in te grijpen in een afdeling.
- Een afdeling is vrij om lid te worden van andere overkoepelende organen binnen de piratenbeweging. Regelgeving vanuit de Nederlandse Piratenpartij gaat daarbij voor die van het overkoepelend orgaan.
- Een afdeling kan per geval bij het landelijke bestuur -of in de huisregels aangewezen orgaan- exemptie aanvragen om lid te worden van organen buiten de piratenbeweging.
- Een erkende afdeling opereert als onderdeel van Piratenpartij Nederland, is geen aparte vereniging of stichting maar gedraagt zich verder als een doodgewone vereniging met eigen bestuur en minimaal een jaarlijkse ALV voor de leden in haar gebied.
- Personen zijn lid bij de landelijke partij en hebben daarbij automatisch stemrecht bij hun lokale afdeling, en overkoepelend orgaan. De afdelingen worden dan ook gefinancierd vanuit de landelijke partij.
- Verder beleid en regelgeving word aan het bestuur -in overleg met de lokale afdelingen- overgelaten.
- Deze motie blijft van kracht tot de ALV anders besluit.
Verzoeken tot spreektijd:
1. Ervaringen als Piraat in de Raad
Ingediend door: Jelle de Graaf
Op: 2014/05/06
Tijd: 5-10 minuten
Graag zou ik de ALV toespreken over mijn ervaringen als eerste gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger van de Piratenpartij.
2. Campagnethema PS2015
Ingediend door: Arthur Govers
Op: 2014/06/18
Tijd: 5-10 minuten
De Provinciale Statenverkiezingen 2015 staan voor de deur en het is van het grootste belang dat we onze groei ook daar voort zullen zetten.
Zoals bij de meeste partijen loopt ook de Piratenpartij tegen het probleem aan van het vertalen van standpunten naar een provinciale context.
Ik heb hier zelf ook mee rondgelopen en nu denk ik een idee te hebben voor een geschikt campagnethema dat kiezers aanspreekt en in lijn is met het piratengedachtegoed.
Graag zou ik bij dezen spreektijd aan willen vragen tijdens de Algemene Ledenvergadering op 6 juli 2014 om dit mogelijke campagnethema voor te leggen aan de leden.