Auteur: Zenon Evans
Bron: reason.com
Vertaling: Lisa
Wikileaks heeft deze week een concept-hoofdstuk over intellectueel eigendomsrecht uit de geheimzinnige en controversiële 'Trans-Pacific Partnership Agreement' (TPP) gepubliceerd.
Dit document is het eerste volledige hoofdstuk dat gelekt is. De TPP wordt gepresenteerd als een vrije handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en 11 andere landen die aan de Stille Oceaan grenzen. Met dit gelekte document krijgen we een helderder beeld van de reikwijdte en potentiële schadelijkheid van deze overeenkomst, die onder leiding van Obama dit jaar nog gesloten zal worden als het aan de VS ligt. Deze blogpost zet een aantal van de ergste onderdelen van het hoofdstuk over intellectuele eigendomsrechten op een rijtje.
1. Slechte bewoordingen leiden tot slechte wetgeving: Reason heeft eerder deze week contact opgenomen over de TPP met Simon Lester, een analist bij Cato, gespecialiseerd in handelsovereenkomsten. Gebaseerd op eerder gelekte documenten waarschuwt hij dat "het probleem is, dat veel van de bewoordingen in de TPP nogal vaag zijn".
Het laatst vrijgegeven document toont dezelfde trend. Het behandelt hoe deze groep naties om zal gaan met alles met betrekking tot zaken als copyrights, domeinnamen, de aansprakelijkheid van internetproviders en zelfs grensbewaking. Dit hoofdstuk, dat 95 pagina's telt, gebruikt gevaarlijk brede bewoordingen. Overheden hebben al genoeg moeite om technologie en de wet met elkaar in overeenstemming te brengen. De bevoegdheden om dergelijke alomvattende internationale beslissingen te nemen overdragen aan een gecentraliseerd orgaan is een slechte basis om dat probleem te verhelpen.
2. Jouw telefoon en andere apparaten zijn niet echt van jou: Het zogenaamde 'jailbreaken' van een telefoon is al bijna twee decennia illegaal in de Verenigde Staten. Wetgevers hebben het afgelopen jaar gewerkt om de achterhaalde Digital Millenium Copyright Act, die innovatie in de weg staat, overbodig te maken. De TPP zou dit werk teniet doen en dezelfde slechte wetgeving op mondiale schaal toepassen.
Het concept stelt dat de 12 betrokken naties zullen "voorzien in adequate rechtsbescherming en doeltreffende rechtsmiddelen tegen het omzeilen van doeltreffende technische voorzieningen". Dit betekent dat het niet toegestaan is om aan het apparaat te knutselen, ondanks dat er betaald is voor de iPhone of Xbox One. De TPP maakt het illegaal om te knoeien met de digitale beveiliging van fabrikanten. Deze beveiliging zou consumenten er van moeten weerhouden van provider te wisselen of gekopieerde video games te spelen.
3. Copyrights, vriendjespolitiek en geheime verstandhoudingen: De directeuren van de 'Recording Industry Association of America' (RIAA), de 'Pharmaceutical Research and Manufacturers of America' (PhRMA), de 'International Trademark Association' (INTA), en vele anderen maken er geen geheim van dat zij in een open brief aan Obama hun steun hebben uitgesproken voor de TPP. Het is prettig voor deze grootbezitters van intellectuele 'eigendom' dat de overeenkomst de huidige termijnen voor auteursrechten verlengt tot wel 100 jaar na het overlijden van een auteur en zelfs 120 jaar voor ongepubliceerde bedrijfspublicaties.
De 'Electronic Frontier Foundation' (EFF) legt uit dat "zulke opgeblazen termijnen slechts een steeds kleiner wordend deel van alle beschikbare werken betreft, en dat het publieke domein van onze gemeenschappelijke geschiedenis ontdaan wordt". Tevens wijzen zij er op dat "de Verenigde Staten er voor zullen waken dat er geen nieuwe publicaties in het publieke domein zullen komen tot 2019".
Om dit probleem nog erger te maken, stelt de TPP dat service providers aansprakelijk zijn voor 'materiaal' dat inbreuk maakt op het auteursrecht en op hun servers gehost wordt. Dit zou in feite grote Amerikaanse bedrijven, zoals bijvoorbeeld Comcast en Time Warner Cable, dwingen om op te treden als internet politie. Niet alleen voor de overheid van de Verenigde Staten, maar voor alle 12 landen die de overeenkomst tekenen.
4. De Amerikanen leiden de kudde: Het concept geeft de lezer inzicht in het proces waarmee punten in de overeenkomst tot stand komen en over welke punten onenigheid was tussen de verschillende naties. Zo weten we bijvoorbeeld dat Chili tegen was toen de Verenigde Staten aandrong op 120-jarige intellectuele eigendomsrechten en dat Australië en anderen een 70-jarige termijn voorstelden. Dit is een herkenbare tendens in het gedrag van de Verenigde Staten, dat meer dan andere staten aangedrongen heeft op striktere regels en richtlijnen. Peter Maybarduk, een van de directeuren van de belangenorganisatie 'Public Citizen', zegt dat "het schaamteloze gepest door Obama's vertegenwoordigers" de TPP-overleggen domineert. De EFF looft de "talloze heldhaftige voorstellen voor oplossingen, van met name Canada en Chili" om de "gevaarlijke bepalingen" van de Verenigde Staten de das om te doen.
—
Over de auteur: | |
---|---|
Zenon Evans is sinds 2013 stagair bij reason.com. Deze site maakt deel uit van de 'Reason Foundation', wordt dagelijks geüpdatet en publiceert artikelen en columns over actualiteiten in politiek en cultuur. | |
Twitter | E-mail |
—
Noot van de vertaler: Het argument 'maar de EU doet hier helemaal niet aan mee' snijdt helaas geen hout.
Desgevraagd legt Samir Allioui uit: "Hoewel de 'Trans-Pacific Partnerschapsovereenkomst' in naam geen invloed heeft op Europa of Nederland, zal deze overeenkomst in de praktijk grote invloed op de hele wereld hebben. Eigenlijk is de TPP een voortzetting van ACTA, maar dan voor een ander deel van de wereld. Omdat dit soort verdragen op elkaar worden afgestemd, en omdat bij samenwerking alle partijen water bij de wijn moeten doen, zal een groot deel van de inhoud naar verwachting ook in onze wetgeving belanden."
Zie ook het artikel (engelstalig) dat Dr. Monica Horten schreef op haar website iptegrity.com.
Teken de petitie van ourfairdeal.org om je te verzetten tegen de TPP.
Toevoeging 16 november 2013: De auteur, Zenon Evans, heeft inmiddels een nieuwe column geschreven over dit onderwerp.