Het is geen crisis

Dit is een persoonlijk opiniestuk van Piraat Rico Brouwer

“Ze doen wát?”, dacht ik in 2008 toen de financiële crisis begon, en Wouter Bos en Nout Wellink hun keuzes maakten. Vanaf dat moment ging ik me inlezen. Toen leerde ik dat het helemaal niet kan, waar de centrale bankiers, onze regering en de Europese Unie mee bezig zijn. Het is onhoudbaar, een destructief pad dat nergens heen gaat. Ik ging op zoek naar wie er wél in de richting van een antwoord werkt waar we wat aan hebben met elkaar. En zo kwam ik begin 2014 uit bij de Piratenpartij.

Doodlopend pad

We zitten nu in 2016 als Nederland nog steeds op dat doodlopende pad, en de problemen vandaag zijn groter dan in 2008. Dank je wel, Rutte en Dijsselbloem, om er maar twee te noemen.

In de krant staat juist een stukje over een rapport van het ‘interne evaluatiekantoor van het IMF’, dat rapporteerde dat ze Griekenland kapot hebben gemaakt en onder valse aannames het europroject in stand hebben proberen te houden. Het is mooi dat het IMF-kantoor dat inziet en ook hardop zegt, maar wel lullig voor de Grieken die van dit mismanagement het slachtoffer zijn geworden. De toenmalig Griekse minister van Financiën Varoufakis zei dat in 2015 al en werd toen weggelachen. Misschien wil onze PvdA-minister Dijsselbloem dan nu beter luisteren?

De depressie van het IMF

Waarom ze bij het IMF eerder de verkeerde aannames maakten, komt misschien ook wel omdat ze deden alsof wat in 2008 speelde ‘een crisis’ was. Het was geen crisis, het is een depressie. Het IMF zou dat trouwens als geen ander naar waarde moeten kunnen schatten.

Het IMF is het Internationaal Monetair Fonds, dat in 1944 werd opgericht. Ze ontleent haar bestaansrecht aan de vorige grote depressie, die van de jaren ’30, en die met de Tweede Wereldoorlog tot zijn einde kwam.

Dat we ondertussen in de depressie van onze tijd de verkeerde kant op lopen met elkaar, voel je aan alles. En je ziet het bijvoorbeeld aan de referenda in Europa, waarin gestemd werd tegen de koers van de Europese Unie en tegen de keuzes van de nationale regeringen. Je ziet het aan het beleid van de Europese Centrale Bank, die mede namens ons voor 80 miljard euro per maand geld bijdrukt om bedrijfs- en staatsleningen mee op te kopen (De Nederlandsche Bank staat garant voor de ECB en onze schatkist staat weer garant voor DNB). Die 80 miljard per maand bijgemaakt geld van de ECB maakt dat we weer wat dieper door kunnen gaan op ons doodlopende pad. Dat we ons ondertussen alleen maar verder in de nesten werken, zie je bijvoorbeeld aan het wegvallen van pensioenrechten en spaargeld, onder andere door negatieve rente.

Je kunt een depressie niet wegbezuinigen

Dit IMF-kantoor heeft nu gezegd dat we de plank misgeslagen hebben door op deze manier in ‘het europroject’ te volharden. Dat is mooi, dat ze dat zeggen, want je kunt alleen maar dingen beter gaan doen, als je ziet wat je verkeerd deed. Maar de ECB en de Europese Unie gaan vooralsnog door met hun destructieve beleid en ook onze Tweede Kamer volhardt vooralsnog in het steunen van de koers van Dijsselbloem en zijn Eurogroep.

BNP van Italië en Duitsland per inwoner, voor en na de invoering van de euro
BNP van Italië en Duitsland per inwoner, voor en na de invoering van de euro
Je kunt jezelf niet uit een depressie wegbezuinigen en je kunt het probleem van te veel schulden niet oplossen met nog meer schulden. Wat je wél kunt doen, is vaststellen dat de euro in haar huidige vorm niet houdbaar is, en dat de schuldpositie van landen in de Europese Unie en van commerciële banken niet houdbaar is. Als je onderkent dat dát je uitgangssituatie is, wat staat er dan over in je verkiezingsprogramma als politieke partij in Nederland?

We kunnen blijven doen wat onder andere de VVD en PvdA afgelopen jaren deden: doen alsof het een crisis was en geen depressie. En verder dat doodlopende pad in gaan, van scheve verhoudingen binnen de Europese Unie, van stukmaken van landen als Italië en Griekenland, van bezuinigingen en van meer belasting op spaargeld en pensioenrechten, door negatieve rente.

Keuzes maken

Maar wat nou, als we banken zouden terug brengen tot een formaat waarin ze afwikkelbaar worden (niet meer too big to fail)? Daar is dan wel de afweging te maken, in welk tempo je dat doet, en wie de onvermijdelijke verliezen voor zijn rekening neemt.

En wat, als we de belastingwetgeving zouden aanpassen, zodat het makkelijker wordt om als lokale ondernemer te concurreren met multinationals en hun brievenbusfirma’s?

De grootste keuze die voor ons ligt, gaat over wel of geen euro, en dus wel of geen fiscale unie. Als je de euro wilt behouden, heeft dat een fiscale unie als consequentie. Terug naar meerdere munten – zoals de Nederlandse gulden – kan ook, met heel andere gevolgen. Het IMF nam op dat debat een grote voorzet door te stellen, dat het gevoerde beleid van de afgelopen jaren compleet verkeerd was.

Het is geen crisis, maar door het mismanagement van het IMF, de Europese Unie en de ECB rond de euro verwordt beleid maken straks wel weer tot crisismanagement. Tot het moment dat Dijsselbloem met Knot of Draghi straks hun keuzes maken, zoals Bos en Wellink in 2008 deden, en jij straks denkt: “Ze doen wát?”

Over afwegingen als deze, en hoe we die samen in Nederland kunnen maken, kun je meedenken en meeschrijven met de Piratenpartij, waar op dit moment door de leden wordt gewerkt aan het verkiezingsprogramma 2017, waaronder deze punten, in de economische paragraaf.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4 comments on "Het is geen crisis"

  1. Hebben jullie het toneelstuk “Door de bank genomen”, van de De Verleiders gezien? Prima input hoe het makkelijk en relatief pijnloos anders kan met de reële en financiële economie….

    Onderbouwd en wel.

  2. Het afwikkelen van banken verdient hier zeker meer uitleg. Dit is uiteraard eerder geprobeerd? Na de 2e wereldoorlog werd Deutsche Bank opgesplitst in een aantal regionale banken. Vanaf het ontstaan van de EU krijgen we dan eerst de samenvoeging van die 8 regionale banken naar 3 banken. Vanaf de Duitse eenwording wordt Deutsche Bank gewoon weer Deutsche bank. In dit kapitalistische klimaat neemt de consolidatie eigenlijk alleen maar toe. Banken worden groter, niet kleiner. Ik zie niet echt een manier om banken af te wikkelen. Enige verliezen die dat met zich meebrengt zullen uiteraard door ons gedragen worden.

  3. Ancilla, Floor en Rico zijn laatst in Carré bij ‘Door de Bank genomen’ geweest. We spraken daar ook even kort met George van Houts.

  4. Je vraagt je af wie onze politici eigenlijk dienen. Hoewel ik niet gehinderd word door enig economisch onderwijs, begrijp ik beter dan Jeroen Dijsselbloem dat Griekenland er met het huidige beleid nóóit meer bovenop komt. Griekenland is geen tweede Duitsland. En wij? Zolang we hier stijgende huizenprijzen na een destructieve huizenbubbel “herstel van de markt” noemen twijfel ik aan onze geestelijke vermogens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.