Farmapatenten: Het gelijk van de Piratenpartij

Gepubliceerd op door | 5 reacties

Patenten kankermedicijnenDit weekend bleek wat de Piratenpartij al jaren roept over farmapatenten. Ze staan innovatie in de weg en laten de medicijnprijzen tot ongekende hoogten stijgen. In een uitgebreid artikel in de Volkskrant betoogde dr. Huub Schellekens, hoogleraar Medische Biotechnologie dat ‘medicijnfabrikanten geld krijgen voor gebakken lucht‘. De hoogleraar schat in dat wij jaarlijks 5 tot 6 miljard teveel betalen voor onze medicijnen. Ook wordt een rapport van Eurocommissaris Kroes aangehaald waaruit blijkt dat octrooien op dit moment voornamelijk misbruikt worden om de toetreding van generieke geneesmiddelen zo lang mogelijk uit te stellen nadat het basispatent verlopen is.

Zondag pleitte Hans Büller, voorzitter van de raad van bestuur het Erasmus MC, ervoor om de farmaceutische industrie buiten spel te zetten door binnen Europa zelf geneesmiddelen te gaan ontwikkelen. “Dan zijn we niet meer afhankelijk van grote farmaceutische industrieën die op allerlei manieren hun boeken gesloten kunnen houden.” Büller ziet niets in onderhandelingen met de geneesmiddelenindustrie, wat volgens het Erasmus MC slechts een lapmiddel is. “De situatie vraagt dringend om een rigoureuze en onorthodoxe aanpak.”

De Piratenpartij is de enige partij in Nederland die al lang aandringt op het afschaffen van de farmapatenten omdat deze een van de belangrijkste oorzaken zijn van het snel uit de hand lopen van de kosten van de gezondheidszorg. In 2010 verscheen op de opiniesite joop.nl al een analyse waaruit bleek dat van al het geld dat aan geneesmiddelen wordt uitgegeven hooguit 16% ten goede komt aan onderzoek en ontwikkeling en dat het grootste deel wordt uitgeven aan marketing en winstuitkeringen. Onlangs publiceerde de Piratenpartij nog een glashelder overzicht waaruit blijkt hoe de prijzen van geneesmiddelen worden opgeblazen als gevolg van het octrooistelsel.

Hoogleraar Schellekens vermoedt dat die exorbitante marketinguitgaven ook de reden zijn dat de Haagse politiek tot nu toe heeft geweigerd de farmapatenten aan te pakken of zelfs maar op de agenda te zetten. “Kamerleden zijn niet immuun voor wat er gebeurt”, is zijn reactie op de vraag waar al dat marketinggeld naar toe gaat.

Het wordt ook onderstreept wanneer je de verkiezingsprogramma’s van de zittende partijen doorleest. Behalve de Piratenpartij noemt geen enkele partij farmapatenten in haar programma of durft naar herziening van het octrooirecht te verwijzen wanneer het gaat over besparingen op de uitgaven aan Volksgezondheid.

 

 

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

5 comments on "Farmapatenten: Het gelijk van de Piratenpartij"

  1. Goedzo, het is belangrijk dat het uitbuiten van patenten en het tegenhouden van innovatie aan gepakt wordt. Ik ben voor het herzien van het patentrecht maar het 100% afschaffen vind ik een stap te ver gaan.

  2. Offtopic: Hey, ik mis de share-buttons voor FakeBook/TWATTER/G+spot/LikedIn etc. Ik ga er vanuit dat het niet “just me” is? Zou iemand die effort er in willen stoppen a.u.b. – ik ben helaas geen webdevelopper, maar wat ik heb gezien is dat het meestal een kwestie is van “AddThis” copypasten tussen je code, en door je CMS op elke pagina laten verschijnen.

    Ontopic: Goed dat dit helemaal wordt uitgediept! Goed campagne punt ook! 🙂

  3. Dit roept Partij van MenS & Spirit ook al sinds haar oprichting in 2008.
    Maar goed dat het nu dan eindelijk wordt opgepakt door de mainstream media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.